Csúcson a király - Ryan Moore

Kedves Olvasók! 
 
Megpróbáljuk kicsit fókuszba helyezni, azt az embert, akit magam a világ legjobb zsokéjának tartok, immár elég hosszú ideje. Persze, sok zsoké, köztük Ajtebi is azt mondta: nincs legjobb ebben a szakmában, de ha készül egy interjú bárkivel, ahol meg kell említeni pár nevet, nos Moore abból a társaságból aligha hiányozhat.  Következzék tehát Sir Michael Stoute első zsokéja.
 
 
 
 
 
Ryan 1983. szeptember 18-án, született a dél-angliai Brightonban. (Nem mellesleg, ebben a városban is van lóversenypálya, ahol 1994-ben már magam is jártam, és kevés, ehhez fogható gyönyörű fekvésű létesítményt találunk világszerte, szerintem). Ryan édesapja Gary L. Moore, aki a kisebb nevű trénerek közé tartozik Angliában. Idén nem sok pénzt kerestek lovai, de tavaly még istállójában állt a később Dubaiban futó Bankable és Mourilyan is. Ryan öccse, Jamie 19 éves korában súlyos sérülést szenvedett, de szerencsére felgyógyult és a mai napig sikeresen versenyez az ugró szakágban. Húguk, Hayle sikeres amatőrlovas.
 
 
 
Együtt a család: balról: Jamie, Ryan, Hayle, a papa, Gary  és Joshua Moore
 
Ryan (és a másik két testvér) útja tehát ki volt kövezve. Egyértelmű volt, hogy a lovakkal fog foglalkozni. Természetesen édesapja felügyelete mellett kezdte karrierjét. 2003-ban következik be a nagy áttörés, amikor is Ryan 59 (más források szerint 52) győztest lovagol, és ő (is) kapja meg a Lester Award-ot, azaz ő lett az Év feltörekvő zsokéja cím büszke tulajdonosa.  
 
Három évvel később már ő a zsoké champion. 180 futamban győz. A következő évben jönnek az első nagyobb győzelmek, pedig márciusi kéztörése miatt több hetet kihagyni kényszerül. Megnyeri az Eclipse Stakes -t (Notnowcato), a Matron Stakes -t (Echelon) és Olaszországban is ő ünnepelhet a Gran Criterium után. A sérülés miatt nem champion, de 2008-ban visszahódítja a címet, és felér a csúcsra. Conduittal ugyanis megnyeri a Breeders' Cup Turf futamát. Ő azonban nem elégszik meg ennyivel. 2009-ben megvédik címüket a BC-ban, de Conduittal a nyár közepén zsákban a King George VI and Queen Elizabeth Stakes trófeája is. Csupa-csupa nagy győzelem, de Angliában még hiányoznak a klasszikus skalpok. Nem sokáig.  
  
A 2010-es év abszolút róla szól a nemzetközi zsokééletben, hiszen június elején, 24 óra  leforgása alatt megnyeri a kancadíjat és a Derbyt Epsom lankáin, majd 4 hónappal később Európa legnagyobb 2400 méteres versenyét, a Prix de l'Arc de Triomphe-ot. Már 2008-ban is a csúcson volt, akkor most? Ne feledjék, még csak 27 éves.
 
 
 
 Workforce az Epsom Derby és a Prix de l'Arc de Triomphe győztese
 
 
Sajnos egy nagy baj van Ryannal. Igaz, hogy hatalmas futballrajongó, de Frankie Dettori-hoz hasonlóan kedvenc csapata az Arsenal, aminek lelkes támogatója is. Márpedig ez megbocsáthatatlan bűn. :-) 
 
No, de félre a tréfát. Zenében a Blink 182 a kedvence. Ryan nagyon élvezi a dubai napokat, amikor is majd egész nap a hasát süttetheti a tenger vagy a medence partján. Sok sikert Ryan és szeretettel gratulálunk.
 
A családi képet Hayle facebook oldaláról "loptam". 
 
Facebook