Blame vs Zenyatta

Az év legnagyobb vitáját kiváltó írása itt a Racing Portalon. Szerzője, Jason Shandler a BloodHorse.com szakírója, aki most "lerántja a leplet a Zenyatta kultuszról", s csupán a száraz adatokon keresztül rávilágít, miért Blame érdemes leginkább a 2010-es Év Lova címre az Egyesült Államokban.

     
 
Elsősorban egy Breeders' Cup elemzést akartam írni, de ahogy arra számítani lehetett, mindenkit az Év Lova cím körül kialakulóban lévő vita foglalkoztat, és így kénytelen vagyok a kérdéssel előbb foglalkozni, mint ahogy azt szerettem volna. A félreértések elkerülése végett rögtön leszögezem: az Év Lova titulus Blame-t illeti. Ha eltekintenek az érzelmektől, ezt Önöknek is be kell látniuk.

Az emberek, akik Zenyatta mellett kampányolnak az érzelmekre fektetik a hangsúlyt. Állandóan azt hallom tőlük, azért kell Zenyatta-nak nyernie, mert 19 egymást követő alkalommal nem talált legyőzőre, s mindemellett oly sokat tett a lósport népszerűsítéséért. Mindkét állítással egyet kell, hogy értsek, de ez egyben egy rossz alapokra fektetett  logika.

Az Év Lova cím, ugyanis nem népszerűségi verseny, és pláne nem életműdíj. A dicsőség a 2010. év legjobb lovának jár. Ezen kritériumok alapján pedig, egyértelmű, hogy Blame az Év Lova. Miért? Íme a tények:

 
1. Blame legyőzte Zenyatta-t a BC Classic-ban:
 
Nem számít, hogy fejhosszal vagy öt hossz különbséggel. A lényeg, hogy legyőzte. Megverte a kancát az egyetlen találkozásuk alkalmával, s tette mindezt az év legfontosabb versenyében.  A célban köztük lévő különbség irreleváns. Amikor Zenyatta fél hosszal verte St. Trinians-t, vagy éppenséggel nyakhosszal gyűrte le Riterval-t, érdekes módon senki nem tartotta fontosnak a közöttük lévő különbséget. Tehát, akik ezzel próbálkoznak érvelni tévúton járnak.
 
Ha azt kérdezik tőlem jó versenyt futott e a Classic-ban, azt kell mondjam abszolúte, de ez sport, és a sport néha kegyetlen.
 
Mivel a futamban induló összes ló eséllyel pályázott az Év Lova címre a verseny előtt, ez egy igazi bajnoki megmérettetés volt. Szinte már hallom a Zenyatta rajongók válaszát: Rachel Alexandra úgy nyerte el tavaly az Év Lova címet, hogy nem vett részt a Classic-ban. Ez igaz, de egyes években ez is megtörténhet, és a 2009-es esztendő ilyen volt. Hozzáteszem Rachel Alexandra olyat tett tavaly, melyet soha előtte hároméves kanca nem, így nagyon is megérdemelte az elismerést.
 
Minden év más. Például, ha jövőre egy hároméves megnyeri a Hármas Korona összes ágát, ő lesz az Év Lova, függetlenül attól, hogy mi történik a BC Classic-ban. Mit akarok ebből kihozni? Egyszerűen csak annyit, az nem kifogás, hogy Zenyatta-nak kell nyernie a titulust, mert már tavaly is megérdemelte volna. Aki ezt vallja szimplán csak nem képes belenyugodni a tényekbe, s nekik biza savanyú a szőlő.
 
2. Zenyatta nem tett eleget a címért ebben az évben:
 
A Classic előtt a kanca ötször állt starthoz 2010-ben. Mindig saját nemtársai ellen versenyzett, de amit ennél is fontosabbnak tartok, ezen futások alkalmával mindössze egyszer hagyta el, a számára hazai terepnek számító Dél-Kaliforniát. Mindannyian azt vártuk, hogy:
 
A) Zenyatta-t hozzák át a keleti partvidékre, az itteni kancák ellen futni, vagy
 
B) Teljesítsék azon ígéretüket, hogy Kalifornián belül összeeresztik ménekkel.
 
Egyiket sem tették meg, s ezért kénytelenek lettek volna megnyerni a Classic-ot, hogy elnyerjék az Év Lova címet. Amennyiben valóban erre a címre pályáztak vele, indítaniuk kellett volna a Hollywood Gold Cup-ban, a Pacific Classic-ban vagy a Goodwood Stakes-ben. Senki nem mondja, hogy az itt felsorolt versenyek mindegyikében részt kellett volna vennie, de ha már nem jött keletre célszerű lett volna legalább az egyikben elindítani az erősebbik nem ellenében.
 
Szintén elgondolkoztató adat, hogy az öt említett győzelem során, egyszer sem nyert olyan telivérrel szemben, aki korábban a legmagasabb kategóriában (azaz Grade 1-ben) diadalmaskodott volna. Még mindig úgy gondolják, hogy méltó a címre?
 
„A Grade 1, az  Grade 1.” - ezek Zenyatta trénerének, John Shirreffs-nek a szavai. „Mindannyian tudjuk, hogy ez úgy ahogy van nem igaz.” - ezt pedig már Freddie Head (Goldikova idomárja) mondta pár héttel ezelőtt. Óriási különbség van csak kancák számára kiírt Grade 1, és azon hasonló besorolású versenyek között, ahol mének is indulnak.
 
3. Blame többet tett a címért 2010-ben:
 
Kezdésként megnyerte a William Donald Schaffer Stakes-t (Grade 3), majd ezt követően három Grade 1 győzelem, olyan versenyekben, mint például a Stephen Foster Handicap, a  Whitney Handicap és legvégül a BC Classic. Ezek a futamok hosszú múltra tekintenek vissza és nagy hagyománnyal rendelkeznek, így méltán említik őket a Egyesült Államokon belül is, a rangosabb Grade 1 küzdelmek között.
 
Blame nyert Maryland, New York és kétszer Kentucky pályáján. Ezen felül a Belmont Parkban is láthattuk futni (egy másik elsőrangú Grade 1 versenyben) a Jockey Gold Cup-ban, ahol második lett. Kőkemény versenyek, melyeket Zenyatta-val nagy ívben elkerültek.
 
Még egyszer hangsúlyozom: az Év Lova  cím nem ekvivalens a „Hány Rajongót Hoztál a Sportnak Díjjal”, vagy a „Hány Versenyt Nyertél a  Pályafutásod Során Zsinórban Díjjal”.
 
19 egymást követő győzelem fantasztikus teljesítmény, de a cím odaítélésekor ez már csak azért sem játszhat szerepet, mert ebben az évben csak 5 versenyt  nyert, nem pedig 19-et, azaz 2010-ben nem 19 győzelem volt a mérlege.... és amikor igazán számított Blame legyőzte őt.
 
Ha nem Blame nyerné az Év Lova címet, az „arcon csapás” lenne a tulajdonosával és a tenyésztőjével szemben. Zenyatta érdemei elvitathatatlanok a galopp népszerűsítése terén, de biztos vagyok benne Blame tenyésztői is tettek legalább ennyit (ha nem többet) hiszen a Hancock család majd 100 éve van jelen ebben az „iparban”.  
 
Ha elhagyjuk az érzelmeket, és csupán a száraz tényekre hagyatkozunk egyértelmű a válasz: Blame az Év Lova.
 
 
(fordította: AG - Racing Portal)
 
Amennyiben véleményt formálna, várjuk szeretettel a Racing Portal Facebook oldalán.  
 
Facebook