Szombati előzetes

Aki Alagi Díjat nyer, nem nyer Derbyt? Igaz-e ez a bölcselet?

 

 

Apple Luro - Kurucz Attila, Nemzeti Lóverseny Kft.

 

Az esetek nagy részében igaz, de a lóverseny futamok szerencsére nem matematikai alapon dőlnek el. Mindenesetre a tradíció miatt nem jó ómen ezt a versenyt megnyerni. Már az új évezredben is 2001-ig kell visszalapoznunk a krónikákban, hogy egy olyan telivérre „akadhassunk” aki a patinás Alagi Díj győzelme után, a legfontosabb futam, a Derby után is győzelmet ünnepelhetett. Akkor April Surprise volt a duplázó.
A nagy hagyományokkal bíró futam egyértelmű célja, hogy a derby aspiránsok immár hosszabb, a kék szalag távjától, mindössze 400 méterrel elmaradó 2000 méteren bizonyíthassák képességeiket. Sokuk számára ez a táv már vízválasztó, de valószínűleg olyan is lesz közülük, aki szombaton még nem fog eredményesen szerepelni, ellenben a derbyben előrébb végez majd.

11 derby reménység neve olvasható a Turfban, bár közülük csak kilenc számít reménységnek, hiszen ketten (Noble Groom, Taliasin) nincsenek nevezve a mitikus futamra. A Turf a Nemzeti Díjban második, Magic Lightning (L. Kasal) sikerét jósolja. A zsoké személye érdekes, hiszen Lukas a Nemzeti Díjban a toronymagas nyerőt, Dr Gurut ülte. Az ott harmadik Garabonciás (S. Georgiev) nagy formával jelentkezett legutóbb. Limoncello (J. Havlik) még veretlen, ráadásul ő már öreg lovak között is bizonyított. Magam, kíváncsian várom az idén eddig szerencsétlenül versenyző Alter Drache (V. Popov) szereplését.


A Gróf Batthyány Elemér Emlékversenyben (1400m) is nehéz dolguk lesz a játékosoknak. Apple Luro (Varga Z.) talán első esélynek tűnik, de testvére Aranyláz (L. Kasal), a tavaly már „Lurkót” verő  Singer of Songs (Nagy T.), és Palm Sunday (Simon F.), valamint az idén már hosszabbra próbálkozó és a Kincsem Parkban komoly rajongótábort magáénak tudó Tóbanjáró (Fekete A.) jó szereplése is borítékolható.


A versenynap szombaton 15 órakor indul. A kilenc magyar mellett, egy Group 3-as, longchampi futam is szerepel a kínálatban.

 
Facebook