Ez volt a Dubai World Cup

Nagyszerű versenyek és nyomasztó európai szenvedés jellemezte az idei Dubai World Cup Night-ot. Az ázsiai lóversenysport viszont a fellegekben, és nagy napjukként vonul a történelemkönyvekbe, a szombati meeting. A legjelentősebb trófea a Godolphin csapat vitrinjét díszítheti African Story (Pivotal) révén, de a főverseny előtt lefutott 4 Group 1-es futamban (is) csak ázsiai győztest avattak. A Golden Shaheen és az Al Quoz Sprint trófeái Hong Kongba kerültek, Amber Sky és Sterling City révén, míg a japánok a két ötmillió dolláros versenyben alkottak maradandót, Just A Way és Gentildonna győzelmével.

 
 
  

De kezdjük az elején. A napot a Godolphin Mile nyitotta, amelyben a névadó istálló jogosan bízott Shuruq-ban. Nem csak ők, a fogadók jó része is. Nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket és nem vitte haza az első díjat. Cirka négy hosszal csak nyolcadik. A nyerő nem más – nagy meglepetést nem okozva -, mint Variety Club (Var), egy hosszal megelőzve a favorit Soft Falling Rain-t, beállítva így a dél-afrikai duplát .
 
 
 
 Flotilla előtt a két dél-afrikai telivér
 
 
A maratoni Gold Cup sem jött be nekik, pedig az „öreg róka”, a nyolcéves szuperfavorit Cavalryman nem akármilyen finist produkált. Így is csak második, nyakhosszal amögött a Certerach (Halling) mögött, akit a „fasorba sem” vártak a szak-és nem szakemberek.

„Na de majd most” dörzsölhette a tenyerét az istálló apraja-nagyja a Derby előtt. A start után két perccel már nem. Az agyonfavorizált Long John ugyanis majd tíz hosszal lemaradva csupán hatodik. A másik kedvenc Giovanni Boldini sem járt sokkal jobban. Négy hosszas negyedik. A nyerő az az amerikai Toast of New York (Thewayyouare), aki eleddig csak nyeretlen versenyekben vitézkedett több-kevesebb sikerrel. 
 
 
 
 Jamie Spencer így örül a derbygyőzelemnek
 
 
Az Al Quoz Sprint szép küzdelmet, látványos, szoros befutót hozott, de favoritgyőzelmet ez sem. Shea Shea a nyerőtől egy és negyedhossznyival harmadik. Az első helyezett ezúttal Hong-Kongból érkezett Amber Sky (Exceed And Excel) személyében. Akkor még aligha gondoltuk, hogy innen Ázsia főszerepre tart igényt az estében.

És, ha egy üzlet beindul. Joao Moreira, ha már ott volt a hongkongi lovakkal, gondolt egy merészet és rámozdult a másik sprintversenyre is. Bejött. Ezúttal favorittal. Ritka szép finist produkálva hozta haza Sterling Cityt (Nadeem) a másik hongkongi Rich Tapestry előtt. Ez is kettős győzelem.

Jött a várva várt Duty Free, amiben a japán Just A Way (Heart´s Cry) nagyon csúnyán elverte a mezőnyt. Hat és fél hosszal az a Vercingetorix a második, aki eleddig még nem kapott ki. Most nagyon. Dank további két hosszal, a mezőny többi része még többel kullog utána. The Fugue? Szegény talán még mindig fut. 
 
 
 
Együtt a két világsztár. Gentildonna-n a világ legjobb lovasa: Ryan Moore 
 
 
A Dubai Sheema Classic-ot imponáló stílusban nyerte a japán szuperkanca, Gentildonna (Deep Impact), aki csak a fogadóknál volt másodfavorit, de győzelme nem hiszem, hogy bárkinek meglepetést okozott. Annál inkább a nagy kedvenc Magician hatodik helye. Cirrus Des Aigles, aki javíthatott volna az európai mérlegen, másfél hosszas második. 

A Godolphin csapat ekkor már valószínűleg igencsak búnak eresztett fejjel üldögélt a lelátón, vagy egyéb helyeken, mert az utolsó futamban, a World Cupban a két résztvevőjüktől nem vártak nagy babérokat. Pedig a végén csattan az ostor. African Story szállította nekik a legnagyobb dicsőséget, a World Cup-ot. Nem is akárhogy. Könnyű két és fél hosszal verte Mukhadram-ot, akit további néggyel követett az istállótárs Cat O’Mountain. Végül csak öröm költözött az istálló háza tájára.
    
 
Fotók: Sporting Life 
 
Facebook