Ismét az auszik

Az elmúlt hétvégi tripla után szombaton ismételten a Nyugat-Sidney-i Rosehill Gardens lesz az ausztrál lóversenyzés fővárosa, hiszen ismét három Gr1-es versenyben futnak majd a legjobb, talpon lévő telivérek.

 

 Earthquake - Sports News Australia

 
Az élre mindenképpen a 3,5 millió ausztrál dollárral datált Golden Slipper kívánkozik. Nincs tudomásunk arról, hogy lenne a földkerekségen még egy, kizárólag kétévesek előtt nyitva álló futam, ahol ekkora pénzt lehet kasszírozni. Hogy mennyit is? Egészen pontosan kétmillió ausztrál dollárt. Mármint ennyit kap az elsőként célba érő telivér tulajdonosa. Ekkora összeg természetesen meghozza a futtatási kedvet és 17 csikó vág majd neki az 1200 méteres távnak. A helyi tippsterek a még veretlen Snowden idomítás, Earthquake és Mossfun, azaz két remek kanca csatájára számítanak. A kancák háborúja lehet tehát az összecsapás, és a két favorit mutatói szinte megegyeznek. Szinte. Mindketten négyszer futottak, de mivel két héttel ezelőtt Mossfun bő egy hosszal kikapott riválisától, így az ő neve mellett 4-3-1 látható. Earthquake Sheikh Mohammed tulajdonában áll.
 
The BMV 2400 méteres futama sem panaszkodhat a pénzdíjat illetően, hiszen itt 1,5 millió a tarifa. A futamban hemzsegnek az előttünk is ismert nagy nevek. Ott lesz a startnál a Melbourne Cup két utolsó győztese, azaz Fiorente és Green Moon, It's a Dundeel, vagy éppenséggel a zsinórban hármat (köztük két Gr1-et) nyerő Silent Achiever is. 
  
A Vinery Stud Stakes 400 ezer dolláros összdíjazásával szinte elbújhat a  két nagyverseny mögött, pedig ez is Gr1-es besorolású. A futtatási kedv itt is hatalmas és ma úgy néz ki: tizenhatan indulnak el a 2000 méteres útra. A hároméves kancák parádés összecsapásában Solicit és a képen látható Rising Romance a legesélyesebbek a győzelemre.
 
 
 
 
Szomorú hír miatt gyászol az ausztrál szakma: a 23 éves Nathan Berry két hete szerdán vírusos agyvelőgyulladás tüneteivel került kórházba, amikor munka közben rosszul lett a szingapúri Kranji versenypályán. A múlt héten mesterséges kómába helyezték, miután megállapították nála az epilepsziával rokon NORSE szindrómát, majd Szingapúrból a napokban szállították át Sydney-be, de nem sokkal az érkezés után a betegség legyőzte a fiatal zsoké szervezetét. Nathan egyik nagy győzelme volt februárban Unencumbered nyergében a Magic Millions Classic (RL). 
 
Az ausztrál összecsapások mellet az Államokban is nagyversenyek sorát rendezik. Elég csak a Santa Anita Derbyt és Oaks-t említeni, vagy éppen a Wood Memorial-t. 
 
Nathan Berry fotó: Herald Sun 
 
Facebook