Ünnep után

Véget ért a Breeders’ Cup 2014-ben, nem akármilyen két nap van mögöttünk. Voltak fölényes győzelmek, szoros befutók, csúfos leszereplések és nem várt sikerek, egyszóval izgalmakban nem volt hiány! Némi keserűségre ad okot, hogy az általunk vártnál sokkal haloványabban szerepeltek az európai résztvevők. Következzen a kétnapos csúcsrendezvény krónikája!

 

 
 
 Fotó: Horse Racing Nation
 
 
Négy izgalmas verseny szolgált pénteken a Breeders’ Cup nyitányául, amelyekben nagyszerű teljesítményekkel az előzetes favoritok domináltak. Mindjárt az elején félig európai sikernek örülhettünk, ugyanis a BC Juvenile Turf futamában Hootenanny az olasz származású Frankie Dettori parádés lovaglásával ért haza. Wesley A. Ward idomár kettős sikert könyvelhetett el, mivel a második Luck Of The Kitten is az ő istállójában ropogtatja a zabot.
 
Ward nem sokkal később, a BC Juvenile Fillies Turf futamában is tarolni készült esélyes idomítottjával, Sunset Glow-val, ám a Lady Eli-Irad Ortiz Jr. páros beleköpött a levesébe, így be kellett érnie a második hellyel. Négyből egy győzelem, két második hely, ez nem semmi mérleg! Dettori ebben a futamban is nagyot alakított, Richard Hannon Osalia-ját hozta fel messziről a harmadik helyre, ezzel megszerezve az európai lovak első és (sajnos) egyetlen helyezését pénteken.
 
 
 
Rosie és Untapable
 
 
Mégsem Dettori lett a pénteki nap legsikeresebb lovasa, mert a Girlpower erősebb volt! A BC egyetlen hölgy zsokéja, Rosie Napravnik bombaformával jelentkezett: a BC Dirt Mile-ban Tapiture-rel ment nagyot, és lett második a címét megvédő, fantasztikus Goldencents mögött, míg a pénteki legnagyobb attrakciónak számító BC Distaff futamában a topfavorit Untapable-t segítette hozzá újabb győzelemhez. Steve Asmussen idomítottja immár bátran tekinthető az USA jelenlegi legjobb kancájának, hiszen idei 5 Gr1 versenyéből négyet megnyert (köztük a Kentucky Oaks-ot). Rosie tudja, hogy a csúcson kell abbahagyni. Győzelme után a könnyeivel küszködve jelentette be, hogy a BC után visszavonul, mert férjével, az idomár Joe Sharppal családalapításba fognak.
 
 
 
 
BC Filly & Mare Turf finis. Fotó: bloodhorse.com
 
 
A szombatra épp az ellenkező volt jellemző, mint a péntekre: néhány egészen esélytelen ló okozott nekünk nem kis meglepetéseket, fokozva ezzel az amúgy sem jelentéktelen izgalmakat. Jó példa rögtön a nyitófutam, a BC Juvenile Fillies, ahol a legkevésbé játszott, D. Wayne Lukas által idomított Take Charge Brandi és Victor Espinoza végig vezetve leiskolázta a favoritokat. Rosie Napravnik itt is megcsillogtatta tehetségét, hatalmas csatában hozta el a második helyet Top Decile nyergében.
 
A BC Filly & Mare Turf különleges volt számunkra, ugyanis Dank és Ryan Moore párosában nem csupán európai indulóért, hanem címvédésért is szoríthattunk. Sajnos a bravúr nem sikerült, sőt fejhosszal még a dobogóról is lecsúsztak. Előttük Dayatthespa, Stephanie’s Kitten, Just The Judge volt a sorrend. A nyerővel Chad C. Brown idomár már a második győzelmét gyűjtötte be, átvéve ezzel a vezetést az idomároknál. Nem sokáig azonban, mert Wesley A. Ward újabb győzelmet zsebelt be a BC Filly & Mare Sprintben, ahol a célfotó Judy The Beauty javára döntött Better Lucky előtt. Mike E. Smith-nek végre meglett az idei első, összesítve a 21. BC sikere. Többet nem is tudott nyerni ezután, ami sokak számára elég nagy csalódás, ugyanis jó pár sanszot lovagolt a két nap alatt. De hát ilyen a lóverseny!
 
 
 
Karakontie, az egyetlen európai győztes. Fotó:Horse Racing Nation
 

Mint láthatjuk, az európai lovak eddig jóformán csak statisztáltak. Nem alakult ez másként a további néhány futamban sem, egészen a BC Turfig kellett várnunk egy európai momentumra. Négy nagyszerű stayer is starthoz állt öreg kontinensünk színeiben, de nyerni itt sem sikerült, Flintshire és Maxime Guyon ugyan mindent megtettek, de a korábban európai színekben versenyző, amerikai Main Sequence erősebb volt szombaton. A mérföldes, top lovakkal teletűzdelt BC Mile-ban aztán végre eljött a „mi” időnk, megrázták magukat az európaiak, és szó szerint taroltak, teljesen leszorították a hazai telivéreket a dobogóról! Kettős francia siker: győzött a nemigen favorizált Karakontie Stephane Pasquier-rel, második a Goldikova tesó, Anodin, míg harmadiknak az angol Trade Storm szaladt át a célon. Micsoda bravúr, kérem! A leginkább előre várt Toronado-Richard Hughes páros azonban lemaradt erről a sikerről, a kanyarban nagyon kisodródva fordultak, így elszállt a jó szereplés lehetősége.
 
 
 
A BC Classic befutója. Fotó: bleacherreport.com
 
 
A Telivér Világbajnokság záróakkordja, az ötmillió dolláros Breeders' Cup Classic igazán emlékezetes finist hozott, gigászi küzdelemnek lehettünk tanúi. Bayern volt az élen, ám az utolsó kétszázon az európai Toast of New York, és California Chrome is erősen támadták, a három telivér jóformán együtt haladt át a célvonalon. Csatájuk Bayern győzelmével zárult, de a lefutás után még percekig nem lehettünk biztosak az eredményben, ugyanis óvást emeltek éppen a nyerő ellen, mert a startgépből kiugorva erősen tört befelé, és többeket is akadályozott (pl. a topfavorit Shared Beliefet). Az óvást végül a versenyintézőség elutasította, így maradt Bayern a nyerő. Bob Baffert és csapata a fellegekben! A szaksajtó viszont még egy darabig hangos lesz az incidenstől, a döntés helyességéről ugyanis megoszlanak a vélemények. Annyi szent, hogy ez csak még rátett egy lapáttal a feszültségre, amit szinte már tapintani lehetett a futam előtt és után is.
 
Kedves Olvasóink! Frenetikus két nap volt, színvonalas futamokkal, és bár fényesebb európai jelenlétre számítottunk, megérte hajnalig kimaradni ezekért a versenyekért! A videókat megtekinthetik facebook csoportunkban, ha még nem látták őket. 2015-ben Keenelandből szállítjuk a Breeders' Cup legfrissebb híreit. Tartsanak majd akkor is velünk.
 
 
alt 
 
alt 
 
 
 
Facebook