A hétvége krónikája

Szombaton két Gr1-es es futammal véget ért az „ausztrál csoda”, a Melbourne Cup Carnival, míg Párizsban ugyanezen napon futották le Európa utolsó királykategóriás összecsapását.

 

 

Terravista és Chautauqua a Herald Sun fotóján


Sajnos jó jósnak bizonyultunk. Nincs ez mindig így, de hogy Slade Power nem fog jól szerepelni Flemingtonban, abban szinte biztosak voltunk. Pedig micsoda szenzációként kürtölhettük volna világgá, ha jól teljesít az ír aspiráns a Darley Classicban. A Herald Sun nagy cikkben boncolgatja, miért futott ilyen rosszul a legjobb európai sprinter. A verseny időjárását összehasonlítják az angol klímával, megemlítik a „dombra fel” pályákat, az időeltolódást, de akkor sem találni semmi döntő indokot, hogy Slade Power miért volt ennyire halovány. Mert az volt sajnos. A cikk szerzője udvarias stílusban ír a leszerepeltről, de azért egy mondattal odabök az ascoti giccsparádénak. „Royal Ascot is good for kudos and pageantry, maybe some extra stud value for a colt, but not much else.” Azaz  „a Royal Ascot jó a dicsőségre, pompára, esetleg egy kis fedeztetési érték növelésére, de semmi többre.” Mi azt írtuk beharangozónkban: Slade Power házhoz megy a pofonért. Nos, ez a pofon akkora lett, hogy az egész ír lóversenysport füle cseng tőle. (Auszi facebook postolók szerint éppen a power, azaz az erő hiányzott belőle.) Udvariatlanság lenne azonban nem a nyerőről és a jól szereplőkről beszélni. Captain Rio ötéves fia, Terravista szállította ugyanis gazdájának a 600 ezer dolláros első díjat. Ahogy vártuk, remekül versenyzett Chautauqua (2.), aki kikapott ugyan, de első Gr1-es versenyében máris legyőzte a világranglistát vezető Lankan Rupee-t (3.), ez pedig nem akármilyen teljesítmény. Rossznak egyáltalán nem mondható (1200 méteren) az 1:08.79-es lefutási idő.
 
A boldog tréner, Joseph Pride szavai: "Én már pontosan ismertem a képességeit. Terravista a legjobb ló, akivel valaha dolgoztam. Ő egy fantasztikus sprinter, és készen áll, hogy meghódítsa a világot.” 
 
 
 
 Stokes tréner és Tourneur zsoké az Emirates Stakes meglehetősen impozáns trófeájával
 
 
A mérföldes Emirates Stakes-ben folytatta győzelmi sorozatát Hucklebuck (Elvstroem), és szép versenyben győzte le Lucky Hussler-t és The Cleaner-t. A nyerő ló lovasa, Dom Tourneur Oaks-ot már nyert, de Flemingtonban első Gr1-es győzelmét aratta. 
 
Az ausztrál szuperfutamok után rossz volt nézni a párizsi minimezőnyt. Dicséretet érdemel persze a hat kétéves, aki megmérette magát a 2000 méteres kritériumban, de a szó igazi értelmében vett versenyről nem beszélhetünk. Mármint az első helyet illetően. A pénteken születésnapját ünneplő (hogy hányadikat, az merüljön a feledés homályába) Head-Maarek trénerasszony szép ajándékot kapott, ugyanis idomítottja, az előzetesen favorizált Epicuris (Rail Link) jól viselte az esélyesség terhét, és könnyű győzelmével továbbra is veretlen. Palang és Big Blue mögötte a célban. Még az időközben angol bajnokká lett Richard Hannon is jól járt, hiszen Crafty Choice negyedik helyezése közel 12 ezer fontot hozott a konyhára, még ha a mester nem is utazott Párizsba.
 
 
alt 
Epicuris és Thulliez foto: APRH 
 
 
Kedves Olvasóink! A síkszezon gyakorlatilag véget ért. Versenybeszámolóink ritkábbak lesznek. Erre a hétre pl. csak egy igazán nagy, avagy rangos verseny jut, mégpedig a Queen Elizabeth II Cup Kyotóban. Azonban a lóversenyvilág örökös körforgása nem áll meg, és a megszokott módon, a tél folyamán is jelentkezünk év végi összesítéssekkel, fedeztetési hírekkel és minden fontos történéssel. Arról már nem is beszélve, hogy az Emirátusokban elkezdődött a lóversenyszezon, így figyelmünket Dubai felé is fordítjuk majd. Ahogy azt korábban is tették, télen is tartsanak a Racing Portallal!
 
Facebook