A mi legjobbjaink

Alig egy héttel a Breeders’ Cup után Amerikában már elindultak a találgatások, hogy vajon kik lesznek a 44. Eclipse Awards gála ez évi díjazottjai? Nem csoda, hiszen alig van már hátra valami a szezonból az Újvilágban, és nagyversenyt is csak egyet-kettőt futnak. Az immár régi hagyománynak számító díjátadó ünnepség otthonául a floridai Gulfstream Park szolgál majd, 2015. január 17-én. Lássuk, kik a megtisztelő címek várományosai!

 
 
 
  
Fotó: summerhill.co.za 
 
 
Az 1971-ben alapított díjkiosztó gála szponzorai a National Thoroughbred Racing Association (NTRA), a Daily Racing Form és a National Turf Writers Association, melyeknek tagjai választják ki minden év végén a döntősöket, majd a három legtöbb szavazatot kapott finalista közül végül szintén ők választják ki az egyes kategóriák győzteseit.
 
Két jelentős amerikai lóversenyportál, a bloodhorse.com és a horseracingnation.com is elkezdte már boncolgatni a jelöltek névsorát, és hogy közülük is mely lovak a legesélyesebbek az adott kategóriában. Táblázatba foglalva közreadjuk mindkét portál díjazottjait, illetve kiegészítjük a szerkesztőségünk által megszavazott eredményekkel.
 
 
 alt
 
 A három hírportál szerinti győztesek ez egyes kategóriákban.
 
 
A Two-Year-Old Filly kategóriát egybehangzóan Lady Eli uralja, hiszen 3 futásból 3 győzelem nagyon meggyőző teljesítmény (köztük a BC Juvenile Fillies Turf trófeája is). A kétéves méneknél sincs nagy fejvakarás, American Pharoah még úgy is viszi a prímet a 3 hírportál szerint, hogy a BC Juvenile futamában starthoz sem tudott állni… mert ugye a Del Mar Futurity (Gr1) és a FrontRunner Stakes (Gr1) győzelmek magukért beszélnek! A Female Sprinter díj odaítélésén sem veszne össze senki, Judy The Beauty ugyanis nagyszerű benyomást tett mindenkire az idei szezonban (5 futásból 4 győzelem, a BC Filly & Mare Sprint a zsákban). Kiemelkedő teljesítmény! 
 
Három további címet is mindegyik lóversenyportál ugyanannak a jelöltnek adna: a Female Turf egyértelmű győztesének Dayatthespa számít 4 startból 3 győzelemmel, amelyek közül 2 Gr1 szintű és az egyik a BC Filly & Mare Turf. Teljesen egyértelmű, hogy a legjobb hároméves kanca az Államokban Untapable, nagyszerű képességeit és kimagasló teljesítményét nem egyszer méltattuk már oldalunkon (4 Gr1 siker, köztük a Kentucky Oaks és a BC Distaff). Az sem meglepő, hogy a Male Turf kategóriában mindenki Main Sequence-re esküszik… igen, Wise Dant letaszítják a trónjáról, kérem! Main Sequence idén 4 Gr1 szintű futásában veretlen, ezt nehéz lenne überelni!
 
 
 
Fotó: americasbestracing.net
 
 
Nézzük most azokat a kategóriákat, ahol véleménykülönbségek akadnak. A Male Sprinter címet a Bloodhorse is, és jómagunk is Palace-nak ítélnénk oda, míg a Horse Racing Nation Work All Weeknek adná az elismerést. Tény, hogy Work All Week nyerte a BC Sprintet, és további három versenyt, ám utóbbiak nem Gr1 szintűek. Palace 2 Gr1 sprintversenyt nyert, ám a BC Sprintben leszerepelt. Nehéz döntés előtt állnak a szakemberek itt, annyi biztos.
 
A hároméves mének legjobbjának megválasztása bizony nagy feladatnak ígérkezik, ugyanis mind California Chrome, mind Bayern tett le annyit az asztalra, amivel kiérdemelhetné a győzelmet. Az év első felében kétségtelenül CC volt a jobb, ám az év második felében Bayern brillírozott. Ha az egymás elleni küzdelmeket nézzük, akkor Bayern áll jobban, ugyanis ő kétszer verte CC-t (BC Classic, Pennsylvania Derby), míg California Chrome csak egyszer verte Bayernt (Preakness). Véleményünk szerint itt lesz a legnehezebb a döntés. Mi CC-re voksolunk, aki szerencsétlen sérüléséből felépülve legutóbb már közelítette tavaszi önmagát.
 
 
 
 
Fotó: johnnerud.com 
 
 
A Bloodhorse oldalára állva úgy gondoljuk, hogy az Older Female címet talán Close Hatches érdemelné meg a legjobban, mert annak ellenére, hogy legutóbbi két futásakor veszített, az év korábbi szakaszában 3 Gr1-et is nyert, ami elég a vezető pozíció megőrzéséhez. 
 
Az idősebb méneknél a két amerikai portállal szemben mi Wise Danre szavazunk, nem pedig Main Sequence-re, ugyanis Wise Dannek is kijárna az elismerés, ő is 4 versenyben állt starthoz az idén (abból 3 volt Gr1, 1 pedig Gr2), és mindet megnyerte, ráadásul az ő szezonját még laborálás is nehezítette. Idén is megérdemelné!
 
Végül, de nem utolsó sorban lássuk, kik a Horse of the Year, vagyis az Év Lova cím várományosai! Mindent egybevetve most a Horse Racing Nation véleményét osztjuk, tehát mi is úgy gondoljuk, hogy Main Sequence az abszolút befutó. Nem nagy meglepetés, az idei szezonban valóban elképesztő sikerekkel kápráztatta el a nagyérdeműt ez a remek sárga. Igazából a Bloodhorse is ebbe az irányba hajlik, de nyitva hagyja a kérdést, mert úgy gondolja, hogy Main Sequence mellett még Untapable, California Chrome és Bayern is joggal pályázik a legrangosabb kitüntetésre. Vajon Main Sequence Wise Dan nyomdokaiba lép, és háromszoros díjazott lesz? 
 
 
 
 Main Sequence több címet is elnyerhet. Fotó: breederscup.com
 
 
Kedves Olvasóink, minden kiderül jövő januárban a 44. Eclipse Awards gálán! Természetesen beszámolunk majd a végeredményről, tartsanak akkor is velünk!
 
Facebook