Micsoda versenyek

Ahogyan azt vártuk, szenzációs versenyt hozott a 2014-es esztendő utolsó ausztrál Gr1-es futama. 

 
 
 
Moriarty a racenet fotóján 

 
Chris Waller idomár szezonbéli tizedik sikerét könyvelhette el a legmagasabb szinten, ugyanis a hétéves herélt, Moriarty (Clodovil) hatalmas küzdelemben verte Dispositiont, megnyerve ezzel a Kingston Town Classics futamát. A 13-szoros hongkongi bajnok, dél-afrikai sztárlovas, az első ausztrál Gr1-es győzelmét ünneplő Douglas Whyte szavai: "Azt hiszem, Chris Waller egy zseni, aki mindig a verseny napjára hozza lovait a legjobb formába, és ez az én munkámat teszi sokkal könnyebbé." A lovat egyébként korábban Richard Hannon trenírozta és Waller a newmarketi, Horse In Training árverésen vásárolta meg 90 ezer guineas-ért 2011-ben.
 
Beharangozónkban a két héttel ezelőtti  Railway Stakes-ra hívtuk fel a figyelmüket. Most Moriarty és Elite Belle az első és harmadik (csak helyet cserélve), de  Smokin' Joey akkor és most is negyedik, míg Fuchsia Bandana akkor és most is ötödik.
 
Vasárnap, Japánban 44.461-en látogattak ki Chukyo Racecourse-ra, hogy élőben tekintsék meg az új névre keresztelt Champions Cup-ot.  A  verseny nem hozott igazán meglepetést a felázott pályán. Hideaki Miyuki a verseny nagy részében a második helyen utazott Hokko Tarumae-val (King Kamehameha), aki a finisben könnyen újított és folyamatos biztatás mellett, magabiztosan húzta be ezt a versenyt. A nyerő ló igazi DIRT specialistának számít. Pályafutása mind a 13 győzelmét homokon aratta, és az elmúlt két évben ugyanebben a versenyben egyaránt harmadik helyen ért célba. Összkeresete ezzel meghaladja a 735 millió jent, ami alig valamivel marad el az 5 millió eurótól. (Frankel egész pályafutása alatt kb. 3,8 milliót keresett, igaz Hokko Tarumae már ötéves.) Érdekesség vele kapcsolatosan, hogy márciusban utolsó volt a Dubai World Cupban, majd stressz okozta colitis (vastagbélgyulladás) és izomfájdalmak miatt 7 hónapos laborálás után tért vissza. 
 
 
 
 Egy korábbi kép a nyerőről
 
A verseny legnagyobb favoritja, a négyéves Copano Rickey nagy csalódást okozva csak 12. Az egyetlen vendég ló, Imperative még hátrébb, a 15. pozícióban. Kent Desormeaux elégedett volt vele a verseny korai szakaszában, de elmondása szerint a végére megállt, és nem akart versenyezni többé.
 
Katsuichi Nishiura tréner: "Nem találok szavakat, hogy mennyire boldog és felszabadult vagyok. Dubai után rossz volt látni őt. Tartós izomfájdalmai voltak. Kezeltük akupunktúrával, nagyon vigyáztunk rá, és óvatosan hoztuk vissza a versenypályára. Nagyon sajnálom, hogy a néhai tulajdonosa, Koichi Yabe úr nem érhette meg ezt a győzelmét (november végén hunyt el - sa.). A menetrendje ugyanaz lesz, mint tavaly, azaz a hazai versenyek függvényében döntünk, hogy utazunk-e vele Dubaiba újra."

Hideaki Miyuki, zsoké: "Nagyon megkönnyebbültem, hogy végre Gr1-et tudott nyerni. Alig várom, hogy újabb és újabb Gr1-es sikereket arathassunk együtt. Különösen a February Stakesben szeretnék győzni vele, hiszen ott Copano Rickey-től kikaptunk legutóbb." Most azonban őt nagyon megverték. 
 
A végére következzen a kedvenc pénzügyi adatom. A nap fogadási forgalma több mint 16 milliárd jen, azaz több mint 34 milliárd forint volt. A videót jól hangosítsák fel és megtapasztalják, miért imádjuk annyira a japán lóversenyzést.
 
Facebook