A 2014-es tenyésztési év legfontosabb eseményei – első rész

Újabb év telt el a telivértenyésztésben, de nem eseménytelenül. Lássuk mi történt az előző esztendőben a tenyésztést illetően!
 

 
 
Galileo még mindig a csúcson. Fotó: coolmore.com 
 
Még mindig Galileo az úr a háznál - vagyis az istállónál. Sorozatban az ötödik bajnok fedezőméni címét nyerte el a brit és ír keresetek körében. Csakúgy mint apja, Sadler’s Wells, egész Európára nagy hatással van köszönhetően a rendkívüli tehetségű fiainak. Tavalyi legjobban kereső ivadéka a harmadik derbynyerője, Australia, aki idén már apja társaságában él a Coolmore birodalom újabb tagjaként. „Gazdaggá” vált utódai között szerepel még a háromszoros Gr1 győztes Noble Mission és az ír 1000 guineas hősnője, Marvellous. 
 
És ahogyan ez nem meglepő, az aukciókon is viszik a pénzt a csikói. Galileo volt a közreműködője az októberi Tattersalls csúcsvételnek: 2,6 millió guineas-ba került a 2010-es „King George” győztesének, Harbiger-nek a féltestvére. A Goffs Orby árverés legdrágább kancacsikójának (1,25 M gns) és méncsikójának (1,5 M gns) is Galileo az apja. Így szinte biztosra vehetjük, hogy címét idén is tartja a szenzációs örökítő.
 
A következő kérdés, az, hogyan boldogulnak az ugyancsak fedezőménné vált fiai. Eddig Teofilo (öt Gr1 győztes az északi félgömbön) és New Approach (három Gr1 győztes) irányában nagy elvárások vannak, és jól is teljesítenek. Nathaniel és Frankel csikói pedig idén születtek, tőlük sem várnak kevesebbet, mint az előbb említettektől.
 
 
 
Frankel csikói nagy elvárásokkal jutnak majd pályára. Fotó: juddmonte.com 
 
 
A Frankel körüli nagy felhajtás is szerves része volt az elmúlt tenyészévnek. Ő a generációjának leginkább várt fedezőméne. Mindenhol címlapsztori lett júniusban, hogy egyik méncsikója - anyjával, Crystal Gaze-el együtt – 1,15 millió fontba került a londoni Goffs árverésen. Utána több csikót is aukcióba bocsájtottak, köztük a kétszeres Guineas győztes Finsceal Beo lányát is, aki 1,8 millióért kelt el.
 
Egy-két csikó még kalapács alá került, de a leginkább ígéreteseket természetesen nem kínálták eladásra, hanem a tenyésztők színeiben fognak versenyezni. Tattersalls-on összesen hét kanca került eladásra, akik Frankel-től vemhesek - az áruk változó volt. A legkevesebbért elkelt kanca is 260.000 gns-be került, míg a legdrágább 1,2 millióba.
 
Frankel teljes testvére, Noble Mission idén vonult ménesbe. A három Gr1 győzelme és kiváló pedigrééje alapján 25,000 dollárt határoztak meg fedeztetési díjaként. Ez az összeg körülbelül a nyolcada bátyja irtózatosan magas díjának.
 
 
 
Sea The Stars már két klasszikust nyert ivadékkal büszkélkedhet. Fotó: agakhanstuds.com 
 
 
Másik klasszis telivérről is be kell számolnunk: ő Sea The Stars. A nagyszerű pej esetében a „türelem rózsát terem” kifejezés lép életre. Idén ugyanis megtudhattuk mennyire jók a háromévesei: nagyon! Utódainak a kulcsa az, hogy ki kell várni, míg háromévesek lesznek. Ennek ékes bizonyítékai mind Gr1 szintű telivérek, mint Taghrooda (Epsom Oaks, King George), Sea The Moon (German Derby), Vazira (Prix Saint-Alary), vagy Sahmkiyr (második a Prix du Jockey Club-ban). Ők mind egyszer, vagy egyáltalán nem álltak starthoz kétévesen.
 
Mivel ilyen jól teljesítettek a pályán, Sea The Stars alapból is magas ára (85,000 Euró) tovább emelkedett, így idén 125 ezret kell annak kifizetnie, aki tőle szeretne csikót. Napjainkig 11 stakesgyőztes ivadékkal rendelkezik, majdhogynem az összes hároméves. Két legjobb utódjának anyja erős és szívós, hasonló a helyzet a többi tehetséges utódjával. Számíthatunk egy érdekes beltenyésztésre is olyan kancákkal, akiknek pedigrééjében feltűnik Galileo neve is. 
 
A további jelentős eseményekkel a tenyésztést illetően a jövő héten jelentkezünk újra.
 
Facebook