Tündérmesék éjszakája

A galoppvilág méltó módon búcsúztatta a sivatagi karnevált a Dubai World Cup Night-on. Március 28-án a kilenc futamból álló versenynapon összesen 30 millió dollárt osztottak szét a legjobban szereplő telivérek között, akiknek kiléte idén meglepően nemzetközivé vált. A dubai szuperfutamokban néhol új titánok robbantak a nemzetközi elitbe, máshol veteránok mutatták meg, miért van még jogos helyük a pályán.

 

 
 
William Buick karrierjének második győzelmét aratta a World Cup Night-on. Fotó: abc30.com  

 
A 2014-es évvel összehasonlítva az amerikaiak és a franciák tették a legnagyobb előrelépést, míg a japánokat és hongkongiakat - akik legutóbb brillíroztak - most elhagyta a szerencséjük. A legszerencsétlenebbül mégiscsak a hazaiak, a Godolphin csapat járt, akik az előző esztendőhöz hasonlóan sikertelenül kezdtek – a két év között „mindössze” annyi különbség van, hogy akkor Mohammed Sejk emelhette a magasba az aranykupát, mikor African Story verte el a World Cup mezőnyét. Ez a lehetőség most fiának, Hamdan Sejknek adatott meg, akinek tulajdonában van a nap legelső versenyének győztese – Tamarkuz (Speightstown) a Godolphin Mile-ban (Gr2; $1,000,000) – mellett az a Prince Bishop (Dubawi) is, aki 8 évesen, negyedik próbálkozására nyerte meg a világ legmagasabban díjazott futamát!

Öreg ló nem vén ló - bár mindent megtett, hogy ne jusson be a célba: mint a hollywoodi filmekben, 15 hosszal maradt le az erős nemzetközi mezőnytől, és már az első fordulóban lovagolnia kellett William Buick-nak. Ez volt a legkritikusabb része az egésznek: fel tudja-e eléggé tüzelni a „Herceget”, hogy a célegyenesben begyújtsa a rakétákat, ahogyan az Al Maktoum Challange utolsó két futamában is tette. Az a két második helyezése is elképesztő, de amit itt, a World Cup-ban (Gr1; 2000 m; $10,000,000) művelt már minden képzeletet felülmúl. Az USA legjobb lovaiból kettőt küldtek ellene, és a saját terepükön verte meg őket. Amerika Év Lova, California Chrome végig jól mozgott, bár kissé kívül, kicsivel többet futva, mint a többi - de ha nem így lett volna sem lett volna esélye Prince Bishop ellen, aki aznap legyőzhetetlennek bizonyult. 
 
Történelmi jelentősége is van diadalának: egyrészt pályarekordot állított fel, másrészt ő lett a legidősebb ló, aki valaha megnyerte a World Cup-ot. Trénere, Saeed bin Suroor hetedszerre vehette át a kupát – nem is rossz egy ex-zsaruhoz képest! Ha amerikai lenne, már írnák a forgatókönyvet… Nem szomorkodhatnak azonban Chrome tulajdonosai, hiszen 2 millió dollárt kerestek ezzel a második helyezéssel, és máris egy Royal Ascot-i utat tervezgetnek. Lea és Candy Boy végeztek mögöttük, így az egy ír tenyésztés mögött három amerikai végzett a célban. 
 
 
 
Viszlát Dubai, jöhet Kentucky!  
 
De nem Prince Bishop volt az egyetlen Dubawi ivadék, aki szárnyalt a homokon: a Kentucky Derby eddig látott talán legerősebb felkészítő futamában, az UAE Derby-ben (Gr2; 1900 m; $2,000,000) Mubtaahij és a belga sztárzsoké, Christophe Soumillon olyan nemes egyszerűséggel száguldottak haza, hogy majdnem megdöntötték az idősebb ló által felállított pályarekordot. Soumillon-nak 100 métere volt az ünneplésre, miután a kivetítőn meglátta, hogy a verseny végleg eldőlt, majd a győztesek körében büszkén lobogtatta a dél-afrikai zászlót. Az amerikaiaknak mindent bele kell adniuk május első szombatján Kentucky-ban, ha nem akarják, hogy Dubawi fia Dél-Afrikába vigye a derbytrófeát.
 
Nem maradtak az amerikaiak sem ünneplés nélkül: a sprinterek homokfutamában, a Dubai Golden Shaheen-ban (Gr1; 1200 m; $2,000,000) Secret Circle (Eddington) a 2013-as Breeders’ Cup után először győzött, méghozzá pályarekorddal, amivel az USA tízedik győztese lett Meydan történelmében. Az angol zseni, Ryan Moore legnagyobb pillanata is itt történt, mikor Super Jockey-val megszorongatták Bob Baffert sprintcsillagát az utolsó métereken. Sajnálatos módon Baffert betegség miatt nem utazott Meydan-ba, így California Chrome tulajdonosa, Steve Coburn lépett a Winners Circle-be, mint Kalifornia képviselője – valamint, hogy gratuláljon a győztes lónak és lovasnak, Victor Espinoza-nak. Sokak szomorúságára ez volt az egyetlen eset, mikor itt találkoztak, hiszen a World Cup-ban Prince Bishop aratta le a babérokat.
 
Hong Kong az egyik legnagyobb reménységét, Peniaphobia-t a füvön rendezett sprintfutamban láthattuk, ahol közeli második helyezésével a legjobban szerepelő hongkongi lett a dubai meetingen. Itt láthattunk még egy régóta áhítozott győzelmet: a brit Sole Power új erőre kapott, és ötödik próbálkozására nyerte meg az Al Quoz Sprint-et (Gr1; 1000 m; $1,000,000). Lovasának, Richard Hughes-nak ez az utolsó szezonja, így külön örömet szerezett neki ez a stílusos diadal a világ egyik legjobbjai felett.
 
 
 
Michael Owen a győztesek körében Brown Panther-rel. Fotó: zimbio.com 
 
 
Ha már stílusról beszélünk: a maratoni Dubai Gold Cup-ban (Gr2; 3200 m; $1,000,000) 600 méterrel a cél előtt eldőlt a nyertes kiléte, mikor a szintén brit Brown Panther Richard Kingscote-al a hátán az élre tört és a célig meg sem állt. Nem is kell mondani, természetesen pályarekorddal győztek. A büszke tulajdonos, egyben tenyésztő Michael Owen – „mellesleg” világsztár ex-futballista áradozott a lováról: „Ő egy különleges ló, valószínűleg sosem lesz még egy hozzá hasonlóm”. Shirocco hétéves fia utolsó szezonját tapossa, és ez az eddigi legnagyobb sikere a Gr1-es Irish St. Leger mellett. Star Empire szaladt be a második helyre Christophe Soumillon-nal a hátán, aki később a nap hősévé vált.
 
Pár órával azután, hogy állva hagyták a mezőnyt az UAE Derby-ben Mubtaahij-al, Soumillon a Dubai Sheema Classic-ban (Gr1; 2400 m) szállt szembe az év egyik legerősebb mezőnyével Aga Khan saját tenyésztésű kancáján, Dolniya hátán. A négyéves Azamour ivadékkal már szinte nevetségesen könnyen győztek tekintve, hogy mennyire minőségi telivérek ellen indultak. Ezzel a futam történelmében ő lett a negyedik kanca, aki nyerni tudott – erős riválisa lesz októberben Treve-nek. A 6 millió dolláros szuperfutamban kettős francia győzelem született, hiszen Flintshire visszatért a jól megszokott második helyhez. A japánoknak sikerült megszerezniük egy harmadik helyet a derbygyőztes One And Only által, de ennél jobban egyik lovuk sem teljesített (Golden Barows is harmadik lett az UAE Derby-ben). Harp Star csak utolsó előtti, míg az USA legjobb turf lova, Main Sequence hetedik lett.
 
 
 
 
Bár egy másik szürkét vártunk az első helyre, nem szomorkodunk - ahogyan Maxime Guyon sem! Fotó: sport360.com
 
 
És hogy miért is a franciák a legnagyobb győztesei a napnak? A szintén 6 millió dolláros futamban, a Dubai Turf-ben (Gr1; 1800 m) a favorit, The Grey Gatsby végig jól mozgott, jó helyen, de mikor a célban meg kellett indulni, nem tudott már lépést tartani Freddie Head Solow-jával. Ezzel a francia mester első győzelmét aratta Meydan-ban. Singspiel ötéves fia nem rossz eredményekkel állt starthoz, de nem is voltak kiemelkedők – első Gr1-ben való részvétele volt ez, és mindjárt meg is mutatta, hogy nemzetközi szinten számolni kell vele.
 
Mesés lezárását láthattuk a sivatagi versenynapoknak, ami azt jelenti, hogy mindjárt kezdődik az európai szezon is. Kíváncsian várjuk az új titánok – Mubtaahij, Solow és Dolniya– további szereplését a nemzetközi terepen, és a legnagyobb futamokban – csakúgy, mint a megunhatatlan veterán telivérek – Brown Panther, Sole Power és Prince Bishop – következő mérkőzéseit. A Godolphin-nak pedig több szerencsét kívánnánk jövőre, bár nem szomorkodhatnak, hiszen az ausztrál diadalaik sorozata ezt könnyedén feledtetheti…
 
Még több kép található a facebook oldalunkon!
 
Facebook