Sokáig nem feledjük

Hát kérem. Az ausztrálokban nem lehet csalódni. A lóversenyzésüket illetően egész biztosan nem. A The Championships zárónapján desszertként feltálalt 4 Group 1-es futam a lóversenyzés minden szépségét felvonultatta. 

 

 

Criterion - Craig Williams - photo: getty 

 

Nem véletlen, hogy az ötödik kontinensen, nem csak a nagy, kiemelt versenyekre telnek meg a lelátók, hiszen az ausztrál lóversenyzés egész biztosan az a galopp sportágban, mint az autósportban a Formula 1. A csúcs. 23,791-en látogattak ki a Royal Randwick versenypályára, hogy szemtanúi legyenek a sportszakmailag világ talán első számú galopp meetingjének. A főfutamokban 24 korábbi Gr1 nyerőt láthatott a nagyérdemű. Beharangozónkban azt írtuk: a dubaji világkupa szervezői valóban 30 millió dollárral csábítják a világ legjobb lovait a sivatagi metropoliszba, de csak álmodnak ilyen erős mezőnyökről, mint amiket Randwick-en láttunk.  Arra is kitértünk ott, hogy Chris Waller a nap egyik főszereplője lehet, hiszen mind a négy partiban volt olyan indulója, akikre fogadók ezrei tették fel tétjeiket. Hogy a sztártréner milyen napot zárt az döntsék el Önök az írást végigolvasva. Kezdjük hát! Magam azt vallom, másodiknak lenni sosem jó. Takarózhatunk a legjobb vesztes vagy a második legtöbbet kasszírozó frázisokkal, de egészen közelről látni más győzelmét nem a legfelemelőbb érzések közé tartozik.

 

 

Simon Bullard képén Gust of Wind és Tye Angland

 

Márpedig Waller-nek így indult a négy álomösszecsapás. A 2400 méteres Oaksban, a 22 ezer dollárért utónevezett Gust of Wind (Darci Brahma) tréfálta meg (a meglehetősen elkéső) Winx-et és a teljes mezőnyt, majd a másik kancaversenyben, a mérföldes Queen Of The Turf Stakes-ben Amanpour (Northern Meteor) tört borsot Catkins orra alá, így a két 1 millió dolláros összecsapás után Chris két második helyezést jegyzett, de legalább egyik sem küzdelemben dőlt el, hiszen mindkét nyerő magabiztos győzelmet aratott. (Még jó, hogy korábban megnyerte a 3 évesek 1200 méteres, Gr2-es versenyét.) Catkins második helyezése kapcsán tette fel kedvenc ausztrál szaklapunk a kérdést: Catkins soha nem fog Gr1-et nyerni?  Valóban érdekes az 5 éves Dubawi apaságú kanca helyzete. Pályafutása 32 versenyéből tizenötöt megnyert, de a királykategória bevétele még várat magára, ott ugyanis hét versenyéből ötször is dobogós, de a csúcsra még nem sikerült felérnie. Hozzá kell tenni: ebben a 2 versenyben nem csak Waller lehetett csalódott, ugyanis mindkét „ezüstös” lovat a brazil „Magic Moreira” ülte. Illetlenség azonban nem a nyerőről beszélni, már csak azért is mert Amanpour öt év alatt a negyedik „turfkirálynői” trófeát szállította az ausztrál lóversenyzés nagyasszonyának, Gai Waterhouse-nak, akinek ez volt pályafutása során a 131. Gr1-es sikere. „Ő egy ilyen kemény kanca. Tavaly kétszer is elvittük Melbourne-be, de mindkét alkalommal „csak” koszorúslány lehetett. Ma nem. Ma ő a királynő.” – mondta Waterhouse, aki azt is elmondta, hogy a kanca tulajdonosai folyamatosan faggatták őt, képes lehet-e lovuk a Gr1-es győzelemre. Hát tessék. Itt a válasz.

 

 

 Itt a Turf királynője! Foto: Simon Bullard 

 

A Sydney Cupban már végre boldogan mosolyoghatott a sztártréner. Az 52 éves Jim Cassidy szenzációs lovaglásának köszönhetően ugyanis, Grand Marshal (Dansili) éppen a célban takarta le az inkább favorizált istállótársat, Who Shot Thebarman-t. Bánja kánya, hiszen mindketten Waller istállójában ropogtatják a zabot és legfeljebb az a fogadó bosszankodhatott, aki az új-zélandi tenyésztést játszotta előre. Valahogy az egész verseny során sejtettük, hogy nem lesz jó a Godolphin taktikája. A szuperfavorit Hartnell, ugyanis a kétmérföldes távon, kb. 2950 méteren át vezetett, de nem sikerült ellopnia a versenyt. Nálánál is rosszabbul járt a Melbourne Cup hőse Protectionist, aki nyerőt 16 hosszal követve a célban csak 7. Cassidy olyan zseniális volt, hogy egyszerűen nem értjük, hogy mellőzhették őt ezidáig, hiszen a bajnokság első versenynapját a televízióban nézte és a magába roskadt zsokét a felesége vigasztalta azzal, hogy jön még számára nagy lehetőség. Márpedig azt tudjuk, hogy a hölgyeknek mindig igazuk van. Most is, így a zsoké 3. Sydney Cup trófeáját is a polcára helyezheti. A szakmai alázatról pedig annyit, hogy Cassidy (kissé félreállított) veteránként is vállalni tudja a versenyben megkövetelt 52 kilót!

 

 

A Getty képén Cassidy ünnepel

 

Az egész versenynap folyamán nem jutott a rivaldafényből a hongkongi és japán vendéglovaknak. Ebből biztosan kitalálják, hogy To The World nem nyerte meg a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakes-t. Hát nem. Sőt tökutolsó lett. A COX Plate győzelem után újraegyesített páros Adelaide-Ryan Moore sem muzsikált sokkal jobban, hiszen ők a nyolcadikak. No, de kik akkor az álomfutam hősei? Mielőtt erre válaszolnék egy kis adalék az auszik nagyszerű szakértelméhez. A jártatóban két trénerrel készítettek interjút. David Hayes-sel és Ed Dunlop-pal, míg ez előbbi idomítottját ülő Craig Williams még 50 másodperccel a start előtt lova nyergében nyilatkozott, amikor már több riválisa a startgépben állt. Kitalálják mi lett az eredmény? Győzött Criterion Williams-szel, míg a második Red Cadeaux. Criterion győzelme mellett azonban nem szabad szó nélkül elmennünk, mert a négyéves Sebring ivadék úgy süllyesztette el a 10 Group 1-es nyerőből álló csúcsmezőnyt, mint bő száz évvel ezelőtt a jéghegy a Titanicot. Lélegzetelállító győzelmet aratott a David Hayes & Tom Dabernig trénerpáros lova. Ausztráliában nincs is több kihívás számára, így Hong Kong után jöhet a Royal Ascot. Minden idők legjobb másodikja?  Ezt szintén a kedvenc ausztrál szaklapunk teszi fel kérdésként. Elképesztő az az életmű, amit Red Cadeaux eddig véghezvitt, felépített. Háromszor is második a 3200 méteres Melbourne Cupban (amiért Flemingtonban istállót neveztek el róla), majd most Queen Elizabeth Stakes-ben is csak Criterion volt előtte. A kilencéves telivér a kancatulajdonosok álma lehetne, de herélt létrére fedezőménként nem vár rá karrier.

 

 

Criterion távolozza a mezőnyt! Kép: Getty 

 

Ez volt tehát az ausztrál csoda. Mert ez az volt a javából, amit sokáig nem fogunk feledni. Ha felsorolnánk, hogy hány és hány Group 1-es nyerő vérzett el, vagyis futott gyengébben, az egyébként sem rövid írásunk még egyszer ilyen hosszú lenne. Lassan Európában is indul a szezon, de a héten még jelentkezünk két ausztrál szuperfutammal, majd május első hétvégéjén jön az első nemzetközi őrület. Kiemelkedő parádé francia földön, Guineas hétvége az angoloknál, Kentuckyban pedig a versenyek versenye. Csodás élmények állnak előttünk, ahogy mögöttünk is. Időközben eldöntötték milyen napja volt Chris Wallernek?

 
Facebook