A hétvége krónikája

Eredetileg csak a két angol klasszikusról kellett volna szólnom Önöknek, de olyan fantasztikus lóversenyhétvége áll mögöttünk, hogy muszáj vagyok néhány kitérőt is tenni.  A Churchill Downs-i eseményekről kellő terjedelemben olvashattak már kiváló vezető szerkesztőnk tollából, így következzenek az angol és a távol-keleti történések röviden.

 

 

Ryan Moore, Gleaneagles és Michael TaborKönnyen lezárhatnánk a Guineas fejezetet, ha azt mondanánk: a világ legjobb lovasa megcsinálta, amiért a világ első számú lóverseny „vállalata” szerződtette. Ryan Moore ugyanis, lemásolta Kieren Fallon éppen 10 évvel ezelőtti bravúrját, amikor is mindkét klasszikus első díját besöpörte alig 24 óra alatt. A mének versenyében folytatódott a szupertréner, Aidan O’Brien dominanciája. Idei, egyben hetedik 2000 G. sikerével beérte a legendás John Scott-ot. Moore-nak azonban bármilyen hihetetlen ez volt az első, amit Gleneagles-nek köszönhet. Galileo fiát a Racing Post egyszerűen „félelmetes” jelzővel illeti, ami a jó nevekből álló mezőny felett aratott könnyed diadalát tekintve talán nem is túlzás.  A másik trénerkirály, Andre Fabre idomítottja, Territories a második, míg a dobogó alsó fokára  Ivawood szaladt fel.  „Köszönöm a gratulációt, de egy ilyen győzelem után annak tudok leginkább örülni, hogy sok-sok ember munkájának gyümölcse beérett. Ez egy csapatmunka eredménye volt.” – mondta O’Brien. Hogy van az, hogy a világ legnagyobb zsenijei mind-mind szerények? A St. James's Palace Stakes a Royal Ascoton vagy az Irish 2,000 Guineas várhat Gleneagles-re. 
 
 
 
 
 
Vasárnapra aztán Moore tehát megduplázta Guineas győzelmeinek számát, amikor is Legatissimo-t (Danehill Dancer) hozta át elsőként a célon a hároméves kancák klasszikusában. Az izgalmak közepette csak a visszajátszás során vettem észre, hogy a nagy létszámú mezőnyben az első két helyen célba érő telivér, azaz Legatissimo és a későbbi második helyezett Lucida lovasai a végsőkig kivártak, azaz jól osztották be lovuk erejét ugyanis egészen a mezőny végéről hajrázva szaladtak át riválisaikon. A  befutás pillanatában Michael Tabor, Derrick Smith & Mrs John Magnier is duplázott, ugyanis Gleneagles mellett a kancának is ők a tulajdonosai. A tréner azonban nem O’Brien, hanem az idehaza talán kevésbé ismert David Wachman. 
 
 
 
 
 
A sors furcsa fintora, hogy a newmarketi pálya nagykövete, Frankie Dettori épp itt kapott 3 napos eltiltást gondatlan lovaglásért (Moheet). Nem kellene esetleg új nagykövet után nézni?
 
 
 
A sokadik győzelem a hkjc.com képén 
 
 
A lóversenyzés első számú nagykövete azonban úgy vélem ma egyértelműen Able Friend. Ahogy vasárnap Hong Kongban 27 ezer néző előtt megnyerte a Champions Mile-t, úgy talán csak Black Caviar-t, Frankel-t vagy Sea The Stars-t láttuk futni. Azt hiszem nem csak középtávon a világ legjobbja napjainkban. Elég megnézni a videót. Magic Moreira csak kényelmesen utazik hátul vele, majd meg sem lovagolja, csak elengedi a Shamardal ivadék fejét és az könnyedén győz.  (Kiengedve is 1:35.39-et futott) Bámulatos ez a ló. Nincsenek kétségeim: amennyiben Angliába utaztatják, megvan a Royal Ascot 2015. évi díszvendége.
 
 
 
 
 
Még keletebbre kacsintva viszont izgalmakban is bővelkedő futamot láthattunk. Able Friend versenyei lassan dögunalomba fulladnak, nem így az idei The Tenno Sho tavaszi kiadása Kiotóban, Japánban. (Gr1, kb. US$ 2,608,300) A pályára kilátogató 76,776 néző parázs küzdelemnek lehetett szemtanúja. Gold Ship annak ellenére bezsebelte pályafutása 6. Gr1-es trófeáját, hogy az elmúlt két esztendőben csak ötödik és hetedik volt itt, és amennyiben megnyerné júniusban a Takarazuka Kinen-t, ő lenne a japán galoppsport egyetlen olyan lova, aki zsinórban 3 Gr1-es (sík) versenyben is győzni tud. Erre még várnunk kell, nem úgy Naosuke Sugai tréner pályafutásának 10., és Norihiro Yokoyama zsoké 24. Gr1-es trófeájára. Ezt mindketten magukénak tudhatják a Stay Gold ivadék győzelmével. A 3200 méteres összecsapás végén a (lovasa révén csak) meglehetősen későn eszmélő Fame Game csak nyakhosszal második, míg Curren Mirotic a harmadik.
 
 

 
 
 
 
Vasárnap délután némi izgalom akadt Longchampban is, de talán kijelenthető: az elnyűhetetlen, immár 9 éves Cirrus Des Aigles (Even Top) magabiztosan védte meg címét a Prix Ganay-ban. A versenyzéstől egyszer már visszavonultatott Al Kazeem nemes ellenfélnek bizonyult, de a végén megadta magát Even Top fiának, aki ezzel a győzelmével egyedüli triplázója a versenynek. Soumillon talán csalódottan utazott 6800 kilométert Kentuckyból, hiszen a derby nem sikerült valami jól, de vasárnap duplázni tudott, mert nem csak Cirrus-szal győzött, hanem a nap első futamát is megnyerte. 
 
 
 
 
Nagy vonalakban ez történt a nagyvilág pályáin a hétvége során. A lóversenyzés szerelmesei egészen biztosan nem csalódtak, hiszen csodás lovakat láthattunk és nagyszerű versenyeknek lehettünk a szemtanúi. Folytatása következik.  
 
Angol fotók: Sporting Life, Prix Ganay: Jour De Galop
 
Facebook