Az USA királya

Igen ritka történelmi eseménynek lehettek azok tanúi, akik fennmaradtak szombat éjjel, hogy élőben nézzék American Pharoah és csapatának New York-i próbáját. A Belmont Stakes – ahol annyi koronáról álmodó elbukott – idén kegyes volt a favorittal és a galopprajongók millióival szemben. 37 évbe és egy különleges lóba telt, hogy az eddigi leghosszabb, két győztes közötti szünetet megszüntessék.
 

 
 
"Ő az igazi nagyágyú, és a sportnak szüksége van rá" - Ahmed Zayat a Preakness után. Fotó: nytimes.com
 
 
Teltház fogadta a később történelmet író American Pharoah-ot és csapatát. 90 ezer őrült szurkoló, akik epekedve várták az utolsó klasszikus eredményét. Start után a Kentucky Derby és Preakness Stakes bajnok egyből az élre tört Victor Espinoza hajtására, és aztán sosem nézett vissza.
 
„Befordultak a célba és már felkészültem arra, hogy valaki megindul, mert már annyiszor átéltem ezt. Csak reménykedtem…” – mondta a negyedik próbálkozására halhatatlanná váló tréner, Bob Baffert. „A tömeg őrjöngött, én élveztem a kommentátort, a nézők zaját – most történik minden. 37 év – az a kis ló, ő megérdemli.”
 
Mubtaahij próbált megindulni a kanyarban, majd Frosted a célban, de mikor Espinoza lovagolni kezdte a favoritot, mind hátramaradtak a porban. A győztes ló a hatodik leggyorsabb Belmont-ot futotta 2:26.65-tel– mindössze 6 tizeddel lemaradva a második helytől - és az utolsó negyed mérföldöt pedig rekordtempóban teljesítette (igen, még Secretariat-nál is gyorsabban).
 
 
 
 
 
 
Victor Espinoza, akinek ez a harmadik próbálkozása volt a klasszikus-triplára ezt nyilatkozta: „Amint nyeregbe ültem, éreztem, hogy annyi erő és energia van a lóban… Meg kell, hogy mondjam: az első kanyarba érni életem legjobb érzése volt.” – interjújában elmondta, hogy már ekkor tudta, hogy nyerni fognak.
 
Ahmed Zayat, a tulajdonos idén először érezte meg a rózsatakarók illatát a saját lován. A derbygyőzelemről álmodott – de ki gondolta volna, hogy még abban az évben a Koronát is megnyeri a lova? Ez mindent felülmúl. „A felvezetéskor ránéztem a feleségemre és azt mondtam neki: készülj fel arra, hogy a 12. Hármas Korona bajnok tulajdonosa legyél”.
 
A galoppban ez a csúcs. Vannak szuperfutamok – legyen az egy Epsom Derby, Melbourne Cup, vagy Breeders’ Cup Classic – de ezeket minden évben megnyerni valaki. A Korona viszont egy heteken át tartó próba, ahol gyorsaság, állóképesség és alkalmazkodóképesség egyaránt megpróbáltatásra kerül. Ezért létezik annyira kevés koronázott telivér a világon – ezért ennyire rendkívüli.
 
 
 
A jobb oldali trófeát nem gyakran látjuk magasba emelve. Fotó: news.yahoo.com
 
 
A dicsőség pedig úgy látszik elég is volt Victor Espinozának és Bob Baffert-nek: mindannyian eladakozták a Belmont-ból származó bevételüket. City of Hope – egy kaliforniai rákkezelő központ; az Old Friends Farm – ahol nyugdíjazott versenylovak, mint Game On Dude vagy Silver Charm élik pihenős éveiket – és még két másik alapítvány gazdagodott.
 
A frissen koronázott telivér, American Pharoah még aktív szereplője lesz a szezonnak. Egy jól megérdemelt pihenő után késő nyári nagyversenyekben láthatjuk – mint Travers vagy Haskell, végső cél pedig a Breeders’ Cup Classic. Az USA egyetlen élő Hármas Korona bajnoka négyévesen már a kancákat fogja fogadni a Coolmore fedezőménjeként Ashford-ban. Bármi is történjen az elkövetkező versenyeiben – veszítsen vagy nyerjen – Amerika örök hősévé vált.
 
Facebook