Melbourne-i káprázat

Lefutották azt a két versenyt, amelyeket szerkesztőségünk 2014 két legemlékezetesebbjének választott. 

 

 

Elképesztő győzelem 

 

A Manikato Stakes (Gr1, 1200 m) idei kiírása nem hozott olyan izgalmakat, mint tavaly, de ezt cseppet sem bántuk. Chautauqua (Encosta De Lago) ugyanis meglehetősen impresszív, sprinttávon szokatlanul fölényes (2 hosszas) győzelmet aratott. A trénertrió egyik tagja, John Hawkes hallotta, amikor az eltiltott zsoké Dwayne Dunn helyébe lépő, Tommy Berry a nyeregbe szállás előtt a következő szavakat suttogta a ló fülébe: "Ne ess pánikba, te vagy a legjobb ló a mezőnyben." Chautauqua nem is nézett ki úgy, mint aki pánikolna, ugyanis Ausztrália leggyorsabb vágtázói is csak messziről követték őt a célban. (Srikandi a második, Rebel Dane a harmadik helyen, míg a 2013-as győztes Buffering „csak” ötödik.) 

 

 

Ő lenne a leggyorsabb telivér a világon? 

 

Berry valószínűleg nem a lovat, hanem önmagát próbálta megnyugtatni. "A repülőn, nem tudtam aludni, pedig ez nagyon ritkán történik velem. Tudtam azonban, hogy ő egy nagyon izgalmas ló és remek lovaglás lesz." – fejezte be a zsoké, aki a célba érkezéskor ismét az ég felé emelte tekintetét és karját. Vélhetően ezt a győzelmet is tavaly elhunyt fivérének ajánlotta. Más kérdés, hogy ez 500 dollárjába került, ugyanis a versenyszabályok ezt ott egyértelműen tiltják. Hogy Chautauqua milyen káprázatos telivér, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 19 lefutott versenye során egyszer volt hetedik, egyszer ötödik, de a másik tizenhét alkalommal az első háromban végzett, sőt kilencszer győzött is. Márpedig ez a mutató a sprinterek hazájában több mint félelmetes, így természetesen jöhet a Darley Classic, ami a Herald Sun szerint egész biztosan ínycsiklandó összecsapás lesz november hetedikén. Nekünk pedig eszünk ágában sincs ezzel vitába szállni, és kíváncsian várjuk.

 

 Az 500 dolláros mozdulat

 

Ha klasszisteljesítményt láttunk a Manikatoban, mint mondjunk a hárommillió dolláros COX Plate (Gr1, 2040 m) végeredménye láttán? Itt egy kanca olyasféle megrendítő csapást mért a szupersztárok egész sorát felvonultató gigamezőnyre, hogy a hozzánk hasonló zsurnaliszták számára alaposan feladta a leckét. WINX (Street Cry) olyan szemkápráztató, közel öthosszas győzelmet aratott, amire nemigen vannak szavak és jelzők. Hogy mit is jelent egy ilyen győzelem a lóversenyvilág egyik legnagyobb futamában, ezt a győztes zsoké érzékelteti nekünk: "Hogy itt lovagolhatsz ezen a színpadon, már az is hatalmas dolog, de csak egy dolog. Viszont nyerni egy ilyen versenyen, azt nem lehet szavakkal elmondani, hogy mennyit és mit jelent. Nagyon hálás vagyok Chris Wallernek, hogy engem kért fel a kanca lovaglására. Hogy őszinte legyek, egyszerűen nem tudom elhinni és felfogni ezt az egészet" – mondta Hugh Bowman. (Pedig ő aztán nem akármilyen alakja az auszi lóversenyzésnek: már korábban is nagyversenyek tucatjait nyerte meg.) A kanca valami egészen döbbenetes tettet vitt véghez, hiszen a mezőnyben 11 korábbi Gr1 nyerő volt az ellenfele, köztük az ausztrálok nagy bajnoka, a most második Criterion, valamint a harmadikként célba érő Highland Reel, azaz Aidan O’Brien „amerikai hőse”, de ők is és mindenki más is meghajolni kényszerültek e klasszisteljesítmény előtt.  

Külön cikk szólhatna arról, hogy a világ szaklapjai milyen jelzőkkel illetik a nyerőt, így most csak néhányat másolunk ide: briliáns, káprázatos, hihetetlen, demoralizáló győztes stb. A jelzők mellett a tények: Winx az elmúlt 20 évben az ötödik, összességében pedig a futam 7. kanca győztese, aki új pálya-, és versenyrekordot állított fel. Ő szállította zsokéjának a 47., míg trénerének az 54. Gr1-es győzelmét. Külön érdekesség, hogy az ötödik kontinensen a nagyversenyekben is taroló Chris Waller futamok tucatjait nyerte meg idén is, de ez volt az első COX diadala, így számára is egészen különleges és emlékezetes nap a szombati.

 

 

 

Azok után tehát, hogy Aidan O’Brien tavaly megnyerte ezt az álomfutamot, az idei harmadik helyezés miatt sem bánkódhat igazán, már csak ezért sem, mert a világ legjobb zsokéja, Ryan Moore így nyilatkozott négylábú társáról: "Nagyon jó versenyt futott. Igazán boldog vagyok, és le vagyok nyűgözve tőle.”

Ausztráliában egy pillanatra sincs megállás. Szombaton újabb Gr1-es futamok között desszertként jön a Victoria Derby, majd november 3-án, kedden A FUTAM, AMELY MEGÁLLÍT EGY NEMZETET, azaz a Melbourne Cup. 

Fotók: Racenet, Herald Sun 

 
Facebook