Felejthetetlen szombat

2015. október 31-e kitörölhetetlenné vált az egyetemes lóverseny-történelemből.
 

 
 
Nem múlhat el úgy Breeders’ Cup, hogy valami eget rengető, szenzációs teljesítmény ne mutatkozzon, és ez a kijelentés tegnapra különösen igaznak bizonyul. A két előzetesen legjobban várt futamunk, a Turf és a Classic mellett számos bámulatos telivér szerzett magának még nagyobb hírnevet, kezdve Songbird Juvenile Fillies diadalával. A kancacsikók mérkőzésében Medaglia d’Oro lánya Kaliforniából először kimozdulva harmadik Gr1 sikerét szerezte meg egyben veretlenségét is megőrizve, de Songbird mellett a kétéves „fiúk” viadalában, a Juvenile-ben Nyquist (Uncle Mo) is tovább bővítette makulátlan mutatóját.
 
Idén (is) bebizonyosodott, hogy a kancákkal számolni kell a legnagyobb futamokban. Erre kiváló példaként szolgál Tepin (Bernstein), mint a Mile bajnoka. A turf királynője először indult mének (és számos európai kihívók) ellen, de a mezőny erőssége nem is látszódott könnyed győzelme miatt. Ugyanígy számolni kell a fiatalabbakkal is, amit Runhappy pályarekorddal történő Sprint diadala mutat csak igazán. A hároméves Super Saver ivadék zsinórban ötödik első helyét és összesítve második Gr1 trófeáját szerezte meg. 
 
 
 
 
 
A nyitónapon bombaformával (egy győzelemmel és egy második hellyel) kezdő Aidan O’Brien és Ryan Moore kombináció a második napon is ugyanezt az eredményt érték el két rendkívüli kancával. Elsőként a Filly & Mare Turf-ben a szuperfavorit szerepét betöltő Legatissimo hajtott fejet a 2011-es BC Juvenile Fillies Turf bajnokának, Stephanie’s Kitten-nek (Kitten’s Joy) és érkezett be a második helyre. Az ír páros diadala azonban nem maradt el, hiszen a nap második legvártabb futamában, a Turf-ben orozták el a rivaldafényt Európa uralkodójától, Golden Horn-tól. Mint most kiderült, Golden Horn-nak a kancák a gyengéi: augusztusban Arabian Queen fosztotta meg veretlenségétől, tegnap pedig Found (Galileo) kényszerítette a második helyre a Turf-ben. Az ír kanca eddig kétszer kapott ki a négyszeres Gr1 győztes méntől, és idén összesen négyszer került karnyújtásnyira a Gr1 sikerektől. Négy második hely három versenypályán és két országban – vegyesen klasszikusokban és a galopp nagyjai ellen. Ezt figyelembe véve már nem is akkora meglepetés Aidan O’Brien kancájának a győzelme, hiszen már rég „kijárt volna neki” egy idén szerzett első hely a legfelsőbb kategóriában. Kétéves formája után nagy elvárásokat támasztottak elé, és végre fel is ért ezekhez.
 
 
 
 
 
Anthony Oppenheimer, Golden Horn tulajdonosa és egyben tenyésztője szerint semmi szégyellni való nincsen kikapni egy ilyen kaliberű kancától. Vereségét emellett a túl puha talajnak is be lehet tudni, ami már a start elején is téma volt a hazai kommentátoroknál. De még így is, kettős európai győzelmet arattak idegenben az öreg kontinens képviselői. Harmadik helyre Big Blue Kitten érkezett be, mint az USA legjobbja.
 
No és ki ténylegesen az USA legjobbja? A Hármas Korona és Breeders’ Cup Classic nyertes, a megismételhetetlen American Pharoah (Pioneerof The Nile)! Amerika királyának nem volt ellenfele a Classic-ban: a többi indulót egészen megszégyenítő, őket harmadrangúnak láttató stílusban aratott start-cél győzelmet az 5 millió dolláros szuperfutamban. A világ legjobbjának tartott ló 5 másodpercet faragott le a keenelandi pályarekordból! Egészen elképesztő, mit tud kiváltani egy ilyen teljesítmény egy olyan sokat látott kommentátorból is, mint Larry Collmus, aki a célegyenestől kezdve (mert mér ott biztos nyertesnek mutatkozott a telivér) hatalmas empátiával, a végén már üvöltve, gyakorlatilag szurkol a ménnek. Páratlan négylábú, annyi szent. Hármas Korona és Classic duplára, azaz a Grand Slamre eddig sosem volt példa, nem beszélve többi győzelméről és azoknak a stílusáról. Neve örökre beleíródott a galopp történelmébe, évtizedek kellenek majd még, hogy egy hasonló telivér lépjen az amerikai pályák homokjára…
 
 
 
 
 
Véget ért tehát a 2015-ös Breeders’ Cup, ahol méltó módon búcsúztathattuk a világ két legjobbját: a homok és a turf királyát; valamint köszönthettük az új évjárat legfrissebb bajnokait. Az amerikai szezon azonban nem ér ezzel véget, nemsokára újra a tengeren túlra figyelhetünk. Tartsanak akkor is velünk!
 
Fotók: Sporting Life 
 
Facebook