Európai összefoglaló I. rész

Felejthetetlen évet zárt a 2015-ös európai szezon, melynek minden fontos pillanatára képtelenség is lenne emlékezni, ezért írjuk eme összefoglalót.

 
 
Valóra vált álmok Epsom-ban. Fotó: uk.sports.yahoo.com
 
 
Nem is kezdenénk mással, mint az öreg kontinens uralkodójával, az Év Lovának választott Golden Horn-nal. A Cartier Awards-on megkoronázott telivér egyben az Év Hároméves Ménjének járó címet is elnyerte, bár ez az elismerés természetesnek tűnik a másik mellett. A hároméves Cape Cross apaságú telivér kétévesen egyetlen egyszer állt starthoz (melyben győzött) és így várta az idei szezont, hogy leigázza Európát. Kétszer verte az istállótársát, a később Ír Derby-nyertes Jack Hobbs-ot – egyszer a Dante-ban (Gr2), egyszer az Epsom Derby-ben – majd először idősebbek ellen indulva az Eclipse-ben bővítette ki veretlenségi sorozatát 5-re. A verhetetlennek hitt ló azonban fejet hajtott augusztusban a Juddmonte International során Arabian Queen-nek, mellyel első vereségét szenvedte el. Közeli második helyen azonban nincs mit szégyellni. Annál több szégyellnivaló volt az Irish Champion Stakes-ben, melyben vitatott körülmények között nyerte el a trófeát. Ezek (no meg a címvédő Treve egész éves tündöklésének) hatására a Prix de l’Arc de Triomphe favoritszerepét el is vesztette, a fogadók nem bíztak már annyira Cape Cross fiában. Ez azonban nem gátolta meg sem őt, sem Frankie Dettori-t abban, hogy Angliába vigyék a franciák legnagyobb versenyének trófeáját. Utolsó startjára Amerikában „esett áldozatául” egy újabb kancának, az Aidan O’Brien által trenírozott ír Found-nak.
 
 
 
Dettori a kivételes szépségű Shalaa-t élete leggyorsabb kétévesének tartja, akin valaha ült. Fotó: thoroughbrednews.com.au
 
 
John Gosden eddig sem volt ismeretlen tréner - hiszen Európában 1991-től (az USA-ban 1983-tól) vezet vissza Gr1 győzteseket - de a mérföld tavalyi ura, Kingman és most Golden Horn által már egy galoppot követő ember sincs, aki nem ismerné a brit idomár nevét. Idén pedig neve szorosan összefonódott a sztárzsoké, egyben newmarketi nagykövet Frankie Dettori-éval, akik együtt a versenypályák olyan ütős kombinációjává váltak, mint egy Aidan O’Brien-Ryan Moore duó. A Gosden-Dettori páros olyan sikereket arattak most közösen, mint a Prix de Diane (Star Of Seville), Long Distance Cup (Flying Officer), vagy a kétéves Shalaa angol (Middle Park Stakes) és francia (Prix Morny) Gr1 győzelme. Az ezekkel együtt aratott négy Group sikere sem volt azonban elég Invincible Spirit fiának, hogy elnyerje az Év Kétéves Ménjének kijáró díjat, mert ez a dicsőség Aidan O’Brien Air Force Blue-ját érte. A War Front apaságú mén ugyanis már háromszoros Gr1 bajnok, melyből kettőt (Phoenix StakesVincent O’Brien National Stakes) a tréner fiával - az idén már ugrólovak trenírozására átnyergelő Joseph O’Brien-nel a hátán nyert meg. A Dewhurst Stakes-ben azonban már a júliusban elszenvedett nyaksérüléséből felépülő Ryan Moore ült a kétéves ménen.
 
 
 
 Ezzel a győzelmével nyerte meg Air Force Blue az Év Kétévese díjat és vált a jövő évi klasszikusok jelenlegi favoritjává.
 
 
A második résszel pénteken jelentkezünk, benne Ryan Moore elképesztő szezonját felelevenítve.
 
Facebook