Még egy plecsni Pletchernek?

Amerika egyik legsikeresebb trénere ismét fantasztikus évet zárt.

 
 
 
2014-es Florida Derby győzelme után Constitutionnal. Fotó: bleacherreport.com 
 
 
A mindössze 48 éves, dallasi születésű idomár sikert sikerre halmozott eddig is a pályafutása során, fejedelmi győzelmek, vele járó trófeák és pénzdíjak, valamint szakmai elismerések garmadáját begyűjtve. Tavaly is az egyik legjobbnak mondható szezonját zárta: 15 Gr1 futamban vezethetett vissza győztest. Számoljunk csak! Az USA-ban éves szinten 112-113 Gr1-et futnak (mindig változik), ami azt jelenti, hogy Todd Pletcher durván minden hetedik első díját elorozta a többiek elől. Ez nem csak elképesztő, hanem szinte páratlan teljesítmény, ami lehet, hogy megismételhetetlen! 

Csak azért a feltételes mód, mert maga TP képes volt valaha ennél bámulatosabb teljesítményt is véghez vinni, ugyanis 2007-ben 17 sikert könyvelhetett el a legmagasabb szinten. Akkor egyébként tanítómestere és korábbi főnöke, D. Wayne Lukas 19 éve fennálló rekordját döntötte meg azzal, hogy összesen 93 nagydíj győzelmet gyűjtött be.
 
 
 
 2015-ben 15 amerikai Gr1 győzelem. Fotó: nydailynews.com
 

A 2015. évben egyébként a trénerek pénzkereseti listáján ő landolt az első helyen közel 26,3 millió dolláros összeggel, annak ellenére, hogy a legtöbb elsőséget nem is ő szerezte meg, mert azon a tabellán 269 győzelmével "csak" második lett a javarészt kisebb versenyekben győzni tudó Karl Broberg mögött (420).

Lehet ezt még fokozni? Persze, jóformán vég nélkül sorolhatnánk a háromgyerekes családapa érdemeit. Karrierje során 9 siker a Breeders' Cup futamainak valamelyikében, ebből 2 2015-ben (Distaff - Stopchargingmaria, Dirt Mile - Liam's Map); a Triple Crown futamai közül 1 Kentucky Derby (2010 - Super Saver), és 2 Belmont Stakes (2007 - Rags to Riches, 2013 - Palace Malice) győzelem szerepel a neve mellett. Továbbá hamarosan kiderül, hogy elnyeri-e az Eclipse Awards gálán a tavalyi év legjobb trénerének járó díját, amelyet immár nyolcadszorra vehetne át ez a kitűnő szakember.
 
 
 
 Reggeli munkánál. Fotó: theneworleansadvocate.com
 
 
Dióhéjban összefoglaltuk, mi mindent ért el eddig, és ez alapján talán azt gondolhatnánk, hogy ilyen fiatalon ez szinte emberfeletti teljesítmény! Ha azonban jobban a dolgok mélyére nézünk, kissé könnyebben felfogjuk. Todd Pletcher kereken 41 (!) éve dolgozik a szakmában, hiszen ebbe született bele, már hétévesen versenylovakkal foglalkozott apja mellett. Volt lehetősége és ideje ennek a csodálatos szakterületnek minden csínját-bínját kitanulni, és tehetségét kibontakoztatni. Szívből gratulálunk hozzá, és legalább még ennyi sikeres munkaévet kívánunk!
 
Facebook