Goldi után is arany az élet?

Ismét bemutatunk egy zsokét, akinek neve korábban összefonódott egy szuperhős telivérrel.

 
 
 Még ma is fénylő karrier. Fotó: zimbio.com
 
 
Mondhatjuk azt Olivier Peslier-re, hogy ennek a franciának olyan adatott meg, ami aztán nem sokaknak: annak a páratlanul tehetséges kancának lehetett a kizárólagos versenylovasa, akiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ő GOLDIKOVA. Igen, csupa nagybetűvel! 27. Szám szerint ennyi futam izgalmait élhették át együtt, ebből 17-szer elsőként haladtak át a célvonalon. Nem túlzás állítani, hogy történelmi sikereket arattak, hiszen sosem nyert ló háromszor (ráadásul három egymást követő évben) Breeders' Cup Mile-t (2008, 2009, 2010). Az egyik legrangosabb francia nagydíj, a Prix Rotschild futamában zsinórban négyszer dicsőültek meg (2008-2011). Ennél több alátámasztás nem hisszük, hogy kell.

Goldi sikerei tehát világhírűvé tették Olivier nevét, bár a szuperkanca előtt is voltak már nagy eredményei. Egészen pontosan 1991 óta lovagol versenyekben, és '93-ban már Gr1 futamgyőzelem is szerepelt a neve mellett. Goldikova eljövetele előtt azzal a nem mindennapi bravúrral hívta fel magára a figyelmet, hogy háromszor nyerte egymás után a Prix de l'Arc de Triomphe-ot (Helissio-1996, Peintre Celebre-1997, Sagamix-1998), ami nem más, mint Európa legmagasabb pénzdíjazású versenye. 
 
 
 
 Goldikovával a Queen Anne Stakes során, 2010-ben. Fotó: ascotinsider.blogspot.com
 

Mi történt vele a csodakanca visszavonulása óta? Az biztos, hogy nem tűnt el a süllyesztőben. Az elmúlt 4 szezon során 16 Gr1-győzelmet könyvelhetett el, 2012-ben például megszerezte negyedik Arc-sikerét Solemia jóvoltából. Királykategóriás elsőségeihez olyan neves lovak juttatták el, mint mondjuk Cirrus Des Aigles, Charm Spirit, vagy éppen Make Belive.

Itt a bizonyíték rá, hogy a zsoké számára van élet a világsztár telivérek letűnése után is, szégyenkezésre semmi ok! Jönnek az újabb tehetségek, akikkel a csúcsversenyek trófeáiért harcba lehet szállni. A 43 éves lovas ráadásul éppen hétfőn érkezett el egy hatalmas mérföldkőhöz az életében: kislánya született, aki a Kira nevet kapta. Gratulálunk, és Olivier számára további sikereket kívánunk mind a magánéletben, mind a nyeregben!
 
Facebook