Egy álom vége és egy új kezdete

Nincs Hármas Korona, de helyette új fejezetet nyithatott a 2016-os amerikai galoppkrónika: Exaggerator nyerte a Preakness Stakes-t.

 
 
Eljött az ő ideje. Fotó: wfaa.com
 
 
A végső halhatatlansághoz vezető Hármas Korona útja Maryland-ben ért véget: a tavalyhoz képest erős déjà vu-érzetet keltő, szakadó eső idén is elérte a Preakness Stakes lovait, csak a célegyenesben már nem a Kentucky Derby hőse kapott szárnyra Pimlico sarában. Az elsőszámú favoritként versenybe küldött Nyquist-en a második amerikai klasszikus több ponton is kifogott: hol a vezető pozícióért küzdött, hol túl szélesen fordult, így már az elején kiadva magából ereje nagyját nem maradt benne elég ahhoz, hogy újítson a célegyenesben. Pedig kellett volna újítania rendesen, ha első számú riválisával tartotta volna a lépést: a Nyquist-től már négyszer kikapó Exaggerator szerencsenapját élhette, mikor Kent Desormeaux alatt, finomított stratégiával előbb kezdett zárkózni és a kevesebb lovat számláló mezőnyben hamar az élre is ért. Onnan pedig már nem volt neki megállás.
 
„Nem bírom szavakba önteni” – nyilatkozta a harmadik Preakness-győzelmét aratott zsoké rögtön a cél után. „Ez el fog tartani egy ideig, sokkban vagyok most. Úgy hiszem Nyquist-nek végig sakkban tartották, és nagyon szélesen is haladt, de nekem álommenetem volt.”
 
 
 
 
 
Exaggerator ezzel 1993 óta az első telivér, aki azután, hogy másodikként végzett a Kentucky Derby-ben, virágtakarót kapott a nyakába a Preakness Stakes győztesek körében. Hasonló teljesítményt nyújtott legendás apja is 2007-ben: Curlin a Derby dobogójának legalsó foka után nyerte meg a második klasszikust a kentuckyi bajnok előtt, majd a Belmont Stakes-ben egy orrhosszal kapott ki. Most eddigi talán legtehetségesebb fia kap lehetőséget a harmadik klasszikusban: Exaggerator ugyanis utazik New York-ba, hogy megmérkőzzön a 2400 méteres távon június 11-én.
 
„Azt tettem, amit csak tudtam, hogy boldogan, frissen és erősen tartsam ebben a két hétben” - nyilatkozta a győztes tréner, Keith Desormeaux. „Mindig is mondtam, hogy elképesztő könnyen visszaszerzi az erejét. És ezt meg is mutatta ma.” A testvérpáros ezzel újabb nagy, közös diadalt aratott.
 
„Minden elismerésem Exaggerator-nak és a Desormeaux-csapatnak” - mondta Nyquist trénere, Doug O'Neill„Nyquist bámulatos ló, így is nagyon futott. Számunkra így is bajnok. Ezek a lovak nem gépek: mind veszít előbb vagy utóbb. Ma csak nem tudta hozni ezt.”
 
Fordult tehát a kocka: előbb, mint ahogyan azt a többség várta, de fordult. Exaggerator megfosztotta Nyquist-et nem csak a veretlenségétől, de a Hármas Koronától is – de ezzel a két csillag rivalizálása csak még érdekesebbé vált.
 
Facebook