Megcsinálta

JEAN CLAUDE-ROUGET A FRANCIA GALOPPVERSENYZÉS LEGENDÁJA!!!

 

 

 
 
Akik olvasták beharangozónkat és nem látták esetleg a versenyt, most azt kérdezhetik: ezek szerint Rouget győzött, no de melyik lovával?
 
Hát persze, hogy a favorittal. La Cressonière (Le Havre) elkerülte ugyanis azt a nagy tumultust, ami többek között 'Armande és Pierre-Charles Boudot bukásához vezetett (szerencsére egyiküknek sem lett baja, olyannyira, hogy a zsoké meg is nyerte a nap zárófutamát) és magabiztosan masírozott haza, megőrizve veretlenségét. Ezzel ő a 24. Poule d’Essai-Diane duplázó.
 
 
 
 
 
Kép: Equidia Live twitter 
 
 
Mestere még nagyobb történelmi tettet vitt véghez. Már eddig is annak a triónak a tagja volt, aki egy adott évben megcsinálta a „Derby-Diane” duplát, de immár ő az egyetlen a 180 éves francia lóverseny történelemben, aki kétszer is véghezvitte mindezt. (2009 - Le Havre, Stacelita, 2016 - Almanzor, La Cressonière) Felfoghatatlan. Még belegondolni sem nagyon tudunk.
 
 

 
   
  
 
A pályán egészen fantasztikus volt a hangulat (több mint 35 ezren a helyszínen), a telivérek kiválóan néztek ki, így minden adott volt egy remek versenyhez. Cooolmore vállalta magára a vezetést. Ekkor még azt hittük Ballydoyle vezetőlova lesz az ő szerepköre, de nagyot tévedtünk. Az egyenesbe fordulva, amikor is legyezőszerűen szétnyílt a mezőny, több ütközés és elzárás is történt, ami döntően befolyásolta a helyezéseket. A fiatal Demuro azonban kívül támadott és mindenkin átszaladva megnyerte a 167. francia kancadíjat, ezzel La Cressonière továbbra is veretlen, és ahogy az egyik francia szaklap fogalmaz: megállíthatatlan. Meglepetésre a télen még komoly betegségen áteső Left Hand a második, míg a harmadik helyre Volta érkezett. Az eredménnyel arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy Aidan O'Brien továbbra is hajszolja első francia Oaks győzelmét, hiszen idomítottjai az 5-6 helyen értek célba, de a címvédő tréner, John Gosden lova is a vert mezőnyben végzett. Volta-t tehát megérte utónevezni, nem úgy, mint Highlands Queen-t, aki a pályán ugyan a kilencedik helyezést érte el, de mivel őt találták felelősnek a balesetben, ezért diszkvalifikálta a versenyintézőség. Rosszabbul járt William Buick, akinek licenszét 30 napra bevonta a francia szervezet. Alapból 15 napot kapott volna, de ezt megduplázták, mert tisztességtelen hangnemet ütött meg az el(ö)ljárókkal szemben, így július 3-tól minden kis és nagyversenyt kihagyni kényszerül. 
 
 
 
 
 
 
 
A végére a nyilatkozatok: "Hát meg tudta csinálni. Ez egy álom, de hát ő nagyon jó" - mondta Rouget. Az élete legnagyobb sikerét elérő, 24 éves Cristian Demuro könnyeivel küszködve csak ennyit mondott: "Hihetetlen. Mondtam magamban, hogy maradjunk csak hátul, mert ő meg fogja tudni csinálni"  Így is lett.
 
Chantilly búcsúzik. Holnap egy kis ascoti visszatekintővel jövünk. 
 
Fotók: APRH, Racing Post
 
Facebook