Curlin a csúcson

Ahogyan beharangozónkban olvashatták, komoly érdeklődés előzte az idei Haskell Invitational Stakes-t, ami nem meglepő, mert a hatfős mini mezőnyben ott volt a Derby és a Preakness nyerője is.

 

 

Csodálatos verseny volt - photo: latimes.com 

 

A Show-t azonban már szombaton elhappolta Stellar Wind, aki „The Great Beholdert” verte drámai finis után a Clement L. Hirsch Stakes-ben. Curlin lánya már július elején is nagyon közel volt az államok talán legjobb lovához, de akkor, a Vanity Mile-ban Beholder másfél hosszal előbb érte el a célt. Mostanra fordult a kocka, pedig Kosta Hronis (a győztes tulajdonosa) a hét elején még úgy nyilatkozott: hatalmas megtiszteltetés számukra Beholder ellen futni. A kanca első Gr1-es sikerét aratta és mindösszesen egy alkalommal volt másodiknál rosszabb: májusban, a kancadíjban, ahol végül 4. lett.

A 10x-es Gr1 nyerő szuper telivér zsokéja, Gary Stevens így nyilatkozott: „A három furlongos táblánál láttam az árnyékát és tudtam, hogy ebből verseny lesz. Majd mi kicsit feljebb kapcsoltunk, de ő ott maradt velünk. Meglepődtem, hogy tartani tudta a lépést, de minden elismerés neki. Készen állt és nagyot futott.

 

 

Hatalmas győzelem - photo: racetrackdata.com 

 

"Általában nem azt kapja ez ember születésnapjára, amit igazán szeretne, de ebben az évben én ezt megkaptam" – mondta a nyerő tréner,  John Sadler, aki éppen szombaton ünnepelte a hatvanadikat.

Hétfőn (nekünk) hajnalban aztán elmaradt a várt nagy csata, mert Exaggerator lenyűgöző stílusban, simán nyerte a Haskellt, de nem Nquist, hanem American Freedom és Sunny Ridge előtt. A Kentucky Derby hősének most meg kellett elégednie egy negyedik helyezéssel, azaz ő nem tudott olyan jól alkalmazkodni a hatalmas sárhoz.

 

  

 

 

"Egyszer kértem tőle, akkor robbantott is" - lelkendezett a győztes lovas, Kent Desormeaux. Bátyja, a tréner Keith szerint Curlin fia készen áll a Breeders’ Cup Classicra.

És ha már szóba került Curlin: a hétvégén tovább emelkedett amúgy is az egekben lévő ázsiója, hiszen Stellar Wind és Exaggerator mellett lánya, Curalina is győzni tudott egy Gr3-as hendikepben. Nem is akárhogy: 9 és negyed hosszal lépte le ellenfeleit a saratogai sárban. 

Szombaton újra nagyverseny az Államokban. Sajnos már hétfőn is csak 7 név a Whitney Handicap (Gr1, 1800 m) nevezési listáján, de remélhetőleg Frosted, Effinex, Mubtaahij és Upstart is starthoz áll, márpedig akkor egy kiváló versenyre van kilátás Saratogában.

 
Facebook