Krónika

A történelem kopogtat az ajtón: csillagok vannak születendőben a pályán és azon kívül is.

 
 
 
A Golden Slipper 2015-ös bajnoka. Fotó: Coolmore 
 
Ausztrália zöld gyepén ragyogott fel egykor Vancouver fényes csillaga: Medaglia d’Oro fia 2015-ös kétéves szezonjában utolérhetetlennek bizonyult kortársai körében, ami 20 millió ausztrál dollár értékű figyelmet eredményezett, hiszen ennyiért vásárolt a Coolmore csak részt (!) a kivételes csikóban. Társtulajdonosaként így a „Coolmore birodalom” újabb zászlóvivője lett, ki most ausztrál tenyészszezonja mellett 2017-ben az amerikai, Ashford méntelepre kerül. „Szerintem az amerikai tenyésztők le lesznek nyűgözve, ha látják” – büszkélkedett Dermont Ryan, a Coolmore menedzsere.
 
Két másik amerikai tenyész-nagyhatalom is igazi nagyágyúkkal bővült: Cavorting nyugdíjazását kisebb sérülés hozta a tervezettnél előrébb, mely miatt a háromszoros Gr1-győztes kanca kihagyni kényszerül a Breeders’ Cup Distaff-ot. Bernardini négyéves lányának sikerült minden versenyévben Graded Stakes győzelmet aratnia, így nagy reményekkel kerül a Stonestreet Farmjára. A WinStar ménese az idei év egyik vezető háromévesével gazdagodott: a Desormeaux fivérek által versenyeztetett Exaggerator fejezte be a versenykarrierjét és kezd az újba. Curlin fia az idei kiegyenlített hároméves évjáratban a legtöbb Gr1-győzelemmel zárt: a Santa Anita Derby és a Preakness Stakes után a Travers-ben verte kortársainak legjobbjait.
 
„A tény, hogy kicsattan azután, hogy az elmúlt 16 hónapban 15-ször lett próbára téve a legnagyobb versenyekben a bizonyíték tehetségére, szívósságára, állhatatosságára és klasszis mivoltjára. Ő egy extrém versenyló - a régi idők keménységét, kitartóságát idézi, akárcsak Curlin.” - nyilatkozott Elliott Walden, a WinStar elnöke.
 
A Tattersalls árverési csarnokában folytatódott a Dubawi-mánia: a második könyv legdrágább vétele is az ő ivadéka, aki 300,000 Guineas-ért került a Godolphin istállójába. A királykékek egyébként összesen 9,25 millió Guineas értékben vásároltak telivéreket.
 
 
 
 
A Champion Stakes-ben a nagy visszavágó: Almanzor és Found újra szemtől-szemben. Fotó: British Champion Series 
 
 
Anglia királyi gyepére térve az országos szezonzárót csodálhatjuk meg: a szigetország utolsó nagyszabású meetingje, a Champions Day annak ellenére is világsztárokat vonzott a porondjára, hogy a francia Arc és amerikai Breeders’ Cup közé van szorosan beszorítva. Az öt szuperfutamot felölelő versenynap során a sprinttől a hosszútávig minden távbírású telivér megtalálja a magához illőt. De a nap négylábú főszereplőinek teljesítménye most valami igazán különlegessel került összefüggésbe: Aidan O’Brien sorsával – avagy újraírja-e történelemkönyveket vagy sem. 2003-ban a legendás Bobby Frankel állította be az egy év alatt szerzett legtöbb, szám szerint 25 Gr1-es verseny megnyerésének rekordját, ami most 13 évvel később kerül csak veszélybe. Az ír idomár ugyanis 21-es mérleggel érkezik Ascotba olyan telivérek kíséretében, mint a Prix de l’Arc de Triomphe hősnő Found (Champion Stakes), a hatszoros Gr1-bajnok Minding (Queen Elizabeth II Stakes), és a kétszeres Oaks-nyertes Seventh Heaven (Fillies’ & Mares’ Stakes). És még hol van a Breeders’ Cup és a hongkongi évzáró, hogy további Gr1-es trófeát nyerhessen el… 
 
Attól függetlenül, hogy milyen búcsút vesz az ír zseni az angol szezontól a Champions Day-en - dicsőséggel telit, avagy sem - jövő héten vissza-és körültekintünk az O’Brien család háza táján. Lesz miről írnunk ugyanis, ha összegyűjtjük az idei sikereiket! Ma délután pedig tartsanak velünk az ascoti parádéra: idén ugyanis utoljára fogjuk az idősebb csillagokat brit gyepen látni. Anglia méltó módon vesz búcsút 2016-tól. Nem érdemes kihagyni! Minden fontos infót, indulókat és friss eredményeket a Facebook-oldalunkon találhatnak.
 
Facebook