A futam amely megállított egy nemzetet

Egy egész nemzet állt le Ausztráliában e futam miatt, ami már ősidők óta a legnagyobb versenynek számít az ötödik kontinensen.

 

 
 
Idén 156. alkalommal rendezték meg az egész Ausztrália legnagyobb, legfontosabb sporteseményét, a 6,2 millió ausztrál dolláros Melbourne Cup-ot (Gr 1, 3200m), amit az egész világ árgus szemekkel figyelt. Mi sem bizonyítja jobban az esemény rangját, minthogy 97 ezernél is többen látogattak ki Flemingtonba.
 
A fogadók nagyon bíztak a szuperfavorit Hartnell győzelmében, de nem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket, csak harmadik helyen ért célba Godolphinék reménysége, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 11 évben csak egyetlen egyszer állt a dobogó legfelső fokára a futam favoritja (Fiorente még 2013-ban). A Cup történelmének egyik legemlékezetesebb csatájának lehettünk szemtanúi a flemingtoni pályán ugyanis 400-al a vége előtt gigászi küzdelem bontakozott ki az első helyért Heartbreak City és Almandin között, amiből az utóbbi, a 6 éves Monsun ivadék került ki győztesen ezzel megszerezve az ötödik Cup győzelmet Lloyd Williams társtulajdonosnak (mely a futam történelmében eddig a legtöbb ebben a kategóriában), és a másodikat Robert Hickmott trénernek.
 
„Sokkal idegesebb vagyok most, mint verseny közben. Hatalmas privilégium, hogy a második Melbourne Cup-ot nyerhettem meg. Az álmok valóra válnak.” –mondta Kerrin McEvoy zsoké, aki 16 évet várt a második győzelemre. „Amikor nyersz egyet, nyerni akarsz egy következőt is. Nagyon szerencsés vagyok, hogy ezen a lovon ülhettem. Micsoda ló” – tette hozzá a boldog lovas.

Lloyd Williams azt is elmondta, hogy Almandinnak egy komoly ínsérülése volt, és teljesen le volt épülve a herélt. A tulajdonos elmondása szerint csodálatos munkát végeztek az ottani emberek, és emiatt sikerült visszahozni csúcsformába a lovat. Williams úr elképesztő szériát tudhat magáének. 2007 óta már a 3. MC nyerőjét ünnepel(tet)heti.

Fantasztikus versenyt hozott idén is a Melbourne Cup, jobbnál jobb lovak küzdöttek a végsőkig, de végül német/ausztrál dicsőség született tegnap hajnalban, ami azt jelenti, hogy immár 43 éve nem tud Viktória államban tréningezett telivér nyerni ebben a rangos futamban, de az idei talentum, Jameka sem tudott bizonyítani, csak tizenötödikként ért célba. Európa viszont jól szerepelt, hiszen a második és negyedik helyezett is az öreg földrészen áll tréningben. Hát még a McEvoy família, ugyanis Kerrin McEvoy felesége, nem más, mint a tavalyi győztes zsoké Michelle Payne nővére, így a Melbourne kupa zsokéserlege 2015-ben és 2016-ban is ugyanabba a családba került.
 
 
 
 
 
A kenguruk földje továbbra is várja a lóversenyrajongókat, hisz csütörtökön érkezik a millió ausztrál dolláros Crown Oaks (Gr 1, 2500m) hároméves kancáknak. Yankee Rose számít favoritnak, de Harlow Gold és Eleonora is jó esélyeket képviselnek. Nem érdemes kihagyni. Tartsanak velünk!

képforrások: Herald Sun, cloudfront.net

 
Facebook