Küszöbön a Breeders’ Cup

Hetek óta mást sem hallani az amerikai sajtótól, minthogy milyen rendkívüli lesz az idei Breeders’ Cup. Igazuk lenne?

 
 
 
Kilencedszerre Santa Anitában - a BC fennállásának 33 éve alatt a legtöbbször ők adták a helyszínt. Fotó: Breeders' Cup
 
„A mostani Breeders' Cup én mondom nektek...valószínűleg a legerősebb BC, amit évek óta láttam. EZ az, amilyennek egy BC-nek lennie kell. EZ az az év, hogy az ember jegyet vegyen. Én mondom, legyetek ott. Hihetetlen lesz.” – jellemezte Bob Baffert, ki tavaly elhódította az amerikai lóverseny-történelem első Grand Slam trófeáját, miután a legendás American Pharoah a klasszikusok után tarolt a Classic-ban. Idén újra visszatér, bár nem az ő nevétől hangos a média.
 
Hanem egy elintézetlen ügytől. Egy korszak lezárásától. Egy külföldi inváziótól. Címvédésektől. Berobbanástól és búcsútól. Annyi cél, amennyi ló a startnál – de mind bizonyítani jön. Bizonyítani a legfelsőbb szinten, belevésni a nevét a történelembe, leigázni a világot és milliókat keresni. Mert minden út a Breeders’ Cup-ra vezet: a csiszolatlan kétéves gyémántoktól a címvédő „nagyokig” itt gyűlnek össze az Államok legjobb lovai, hogy ne csak egymással, de számos külföldi kihívóval vegyék fel a versenyt. Ez Amerika ünnepe, mely sportértékében akkora, mint a klasszikusok eufóriája. Mindezt két, fényűző pompával kísért nap alatt a napfényes Kaliforniában, ahol a pezsgő, a gourmet és a hírességek csak kellékek. Ez az amerikai Royal Ascot, Melbourne Cup és Dubai Világkupa. Ez ünnep.
 
 
A 13 megrendezésre kerülő futam mindegyikében találhatunk valami elbűvölőt, valami hihetetlent és valamit, amit már alig bírunk kivárni. 2015 ugyanis nem szólt másról, mint California Chrome Classic-végzetéről. A ló, aki 2014-ben megnyerte a Kentucky Derbyt, de az év végére majdnem szétcsúszott, és csak a Classic-ban elért harmadik helye mentette meg a nyugdíjazástól, két év múlva újra visszatér, hogy most verhetetlennek tűnve végre nyakába akasszák a lila-sárga virágtakarót.
 
 
 
 
De az elmúlt 12 hónap a káprázatos kancák időszaka is volt: Tepin tovább fokozta fényét Angliától Kanadáig, most starthoz áll, hogy megvédje címét a BC Mile-ban a mének ellen többször is győztes Miss Temple City ellen. Lady Eli savós patairha gyulladásból felépülve újabb BC trófeáért száll harcba, de Found is duplázni kíván a Turf-ben, míg a Distaff gigászi ütközet színtere lesz a veretlen Songbird, a legendás Beholder és az őt idén kétszer is legyűrő Stellar Wind között. Lesz mire figyelnünk tehát a Classic mellett…
 
A 13 futam legfontosabb indulóit mind bemutattuk Facebook-oldalunkon pénteki és szombati napokra bontva.
 
Készüljenek kedves Olvasóink, történelmi pillanatoknak lehetünk majd tanúik! Érdemes lesz majd szemmel tartani az európai küldötteket is, hiszen az O’Brien család vezetésével kész invázió vette célba Santa Anitát. Győzzenek a legjobbak!
 
Facebook