Első nap a Breeders’ Cup-on

Lefutották az idei Breeders’ Cup első négy futamát: meglepetések és európai csalódások mellett egy futam mindent felülmúlt.

 
 
 
Kinek az orra lehet előrébb a célban? Fotó: America's Best Racing
 
 
A 2016-os Telivér Világbajnokság nyitófutamában, a Juvenile Turf-ben már legszívesebben európai hőst ünnepeltünk volna, de a legjobban szerepelő külföldi kihívó, Lancaster Bomber is „csak” második helyet csíphetett el Oscar Performance (Kitten’s Joy) mögött. Jose Ortiz lovagolta győzelemre negyedik BC bajnokát.
 
A kancacsikók kiadásában már több eséllyel láthattunk volna ír hősnőt a célban elsőként, mégsem kerültek a közelébe: itt New Money Honey (Medaglia d’Oro) okozott kisebb meglepetést, ki személyében Chad Brown harmadik Juvenile Fillies Turf bajnokát nyergelhette – összességében pedig nyolcadik BC győztesét. A francia Cavale Doree szerepelt a legjobban az öreg kontinensről: a dobogó harmadik fokára futott fel igen látványosan.
 
Dirt Mile-ban már több áll esett le a célba érkezéskor: a nagy favoritok mind elvesztették a csatát a célegyenesbe fordulva, a dobogóról is leszorulva. Tamarkuz (Speightstown) már a kanyarban veszélyesnek tűnt, mely igaznak bizonyult az utolsó párszáz méteren is, megnyerve ezzel első észak-amerikai futamát Gun Runner előtt. De nem neki jelentett ez egy „elsőt”: trénere, Kiaran McLaughlin is először léphetett a Santa Anita-i győztesek körébe, de Mike Smith 23. alkalommal hódított a Breeders’ Cup-on.
 
 
 
 
 
És a futam, mely annyi figyelmet követelt magának, mint maga a Classic, az év legizgalmasabb versenyébe torkollott: Songbird és Beholder vívták maguk csatáját a célegyenesben fej-fej mellett, a célvonalban pedig csak célfotó tudott dönteni a két nagyszerű kanca között – Beholder (Henny Hughes) javára. Songbird ezzel méltó módon vesztette el veretlenségét, Beholder pedig olyan bajnoki címmel búcsúzik a versenypályától, amit megérdemel – a Distaff királynőjeként. Ezek alapján igencsak érdekesre sikeredett főszerkesztőnk - még verseny előtt írt - cikke. Az 53 éves zsokénak, Gary Stevens-nek ez volt a 11. BC sikere.
 
Kétséges, hogy valaha a közeljövőben láthatunk majd ilyen kiélezett küzdelmet két legenda között, de azért csak várjuk ki a Breeders’ Cup végét… Holnap folytatjuk!
 
Facebook