Kiélezett végjátékok – Breeders’ Cup utolsó nap

Folytatódott a péntek esti séma: meglepetéslovak felemelkedése és az európaiak alulmaradása mellett kiélezett végjátékok jellemezték a második és egyben utolsó Breeders’ Cup versenynapot. 

 
A kétévesek megmérettetésében mindig nehéz előre megtippelni a favoritot, hiszen a két part között elszórt kis mezőnyökből kikerülő győzteseknek sosem tudhatjuk, milyen ellenfelekkel kellett eddig megküzdeniük. Első igazi próbatételük ezért mindig a Breeders’ Cup-on éri őket: a Juvenile Fillies-ben négy veretlen kancacsikóból egy sem tudta megőrözni tökéletes rekordját és Mario Gutierrez alatt Champagne Room (Broken Vow) vált a pálya legfiatalabb hercegnőjévé 30-szoros szorzóval. A Juvenile-ben sem a favorit kapta nyakába a virágtakarót: Classic Empire volt az, aki egy nyakhosszal tartotta vissza a favorit Not This Time-ot a győzelemtől. Pioneerof The Nile fia így azt az egy esetet leszámítva, mikor elhagyta lovasát futam közben, tökéletes mérleggel rendelkezik – American Pharoah apai féltestvére így egyből a jövő évi Kentucky Derby favoritjává vált.
 
A favoritok második helyre szorulása pedig általános volt az egész napon: Tepin túl szélesen fordult ahhoz, hogy behozza a szerencsés utat talált Tourist (Tiznow) előnyét a Mile-ban – mellyel az ötéves mén második Gr1-es győzelmét aratta, egyértelműen karrierje legjobbját adva. A két közép-hosszútávú turf futamban is csak a dobogó jutott a játékosok kedvenceinek, de ezek kéz a kézben jártak az európai telivérek sikereivel: a Filly & Mare Turf-ban Queen’s Trust volt az, aki Lady Eli elé tudta küzdeni magát, megszerezve karrierje mindössze második győzelmét!
 
„Az egyenesek rövidek, de amint elértünk Lady Eli hátsó kerekeihez, biztos voltam benne, hogy elkapjuk” – nyilatkozott Frankie Dettori, aki hetedik BC győzelmét adta Sir Michael Stoute trénernek.
 
„Nehéz látni, hogy csak egy orrhosszal kapott ki” – mondta Lady Eli egyik tulajdonosa, Jay Hanley. „De a tény, hogy visszatért és egészséges a lényeg.”
 
 
 
 
 
 
Highland Reel pedig egy túl jó ló volt ahhoz, hogy csak úgy futni hagyják ellenfelei: „Megpróbálta ellopni a versenyt, és el is lopta” – panaszkodott Javier Castellano, a favorit Flintshire lovasa – ki újfent a második helyen ért célba a Turf-ben. A címvédő Found harmadikként galoppozott be, de vereségében nincs semmi megvetni való – fantasztikus mének végeztek előtte, méltón búcsúzott a versenypályától.
 
Seamie Heffernan első Breeders’ Cup győzelmét aratta Highland Reel hátán. „Ő az a fajta ló, aki bátor, ha elöl van. Tudtam, hogy jó lovak fognak majd utánam eredni, így ha már mennem kellett, korán akartam indulni” – taktikája pedig kifizetődött, és megadta idei első (és egyetlen) BC sikerét is Aidan O’Brien-nek.
 
Egy telivér mentett csak a favoritok becsületén: Obviously ötödszörre próbált szerencsét a BC-n, mely végül kegyes volt hozzá a Turf Sprint-ben.
 
Két amerikai legenda története pedig a nap végén összeért: Mike Smith és Bob Baffert is két győzelemmel hagyhatták el a Breeders’ Cup zárónapját. Külön utakon mindketten arattak egy-egy sprint sikert, majd egyet közösen. A Filly & Mare Sprint-ben Mike Smith először társult Finest City-vel (City Zip) és Ian Kruljack tréner első BC starterét rögvest győzelemre is vitte. A Sprint-ben Baffert idomítottja, Drefong (Gio Ponti) nőtt fel nagy híréhez, és augusztus óta először versenyezve az ország legjobb sprintereit verte (– egy kivételével, mert istállótársa, a másodfavorit Lord Nelson-nak a bal mellső lábán lévő vágás elfertőződött, ami által Baffert rögtön törölte is az indulást és nyugdíjba vonultatták.) 
 
„Tudtam, hogy lesz egy kis gyorsasági párbaj az elején” – jellemezte Baffert a Sprint-et. „Masochistic egy nagyon jó ló, és azt hittem másodikként fogunk befutni…” Mégis magasba emelhette ötödik Sprint szobrocskáját.
 
 
 
Fotó: Breeders' Cup Facebook 
 
 
De nem csak azt: a kérdésre, hogy mikor hitte azt, hogy Arrogate (Unbridled's Song) lefuthatja California Chrome-ot a Classic során a válasza annyi volt, hogy „az utolsó 20 yardon.” „Meglepett, hogy megvertük Chrome-ot” – ismerte be Baffert, ki sorozatban harmadszorra nyerte a Classic-ot, melyre eddig még sosem volt példa.
 
California Chrome tehát kikapott: fejet hajtott egy fiatal üstökösnek, ki felnőtt az őt körülvevő magasztalásokhoz, miután pályarekorddal nyerte a Travers-t. Mi sem mutatja jobban, e két telivér kiválóságát, minthogy teljesen leszakadtak a mezőnytől a célegyenesben. Ha egyik vagy másik valamilyen oknál fogva nem állt volna starthoz, most új rekord született volna.
 
Art Sherman egyből nyilatkozott: „Nincs semmi kifogás, a belét is kifutotta. Minden ló kikap egyszer – ettől még ő életem legjobb lova.” A jövőre vonatkozó kérdésre is választ adva: „Chromie” starthoz áll majd a téli Pegasus-ban.
 
Mike Smith 25. Breeders’ Cup győzelmét aratta: „Hatalmas állóképessége van, így is, hogy még csak hároméves. Még sokat kell tanulnia, a nagy tömegekhez sem szokott hozzá, de egy óriási tehetség, tényleg óriási tehetség. Nagy, erős, és egész nap menni tudna.”
 
Arrogate hátán adott interjújában a pénteki Distaff-ra is visszatért, mikor centikkel kapott ki Songbird hátán: „Még mindig ő az én csajom, nem is tudja, hogy kikapott. A teste és a nyaka is előrébb volt. Remélem, ha megtudja, nem fog kidobni engem!
 
Rendkívüli Breeders’ Cup-nak lehettünk tanúi, mely sorozatos meglepetéseiből alig lehet felocsúdni. Tizenhárom bajnokot avattak – tizenhárman a csúcsra törtek. Üdvözöljük őket a világ tetején!
 
Facebook