Ázsiai sikerek

Négy csúcsfutam több, mint 100 ezer néző előtt, utolsó méterekig tartó küzdelmek, zárásként egy fenomenális győzelem. Ez volt idén a Turf Világbajnokság.

 

 
A küzdelmek kezdete a Vase-ben: Highland Reel és Satono Crown

 

Elsőként a Hong Kong Vase-ban csaptak össze a telivérek, ahol minden alkalommal gyakorlatilag Európa és Ázsia küzdelme zajlik, hiszen ez a két kontinens uralja a 2400 méteres gyepet. A címvédő Highland Reel most is favoritként érkezett ide, a célegyenesben el is lépett a többiektől - a japánok Satono Crown-ja azonban üldözőbe vette és a célba már fél hosszal előrébb érkezett. Marju négyéves fia ezzel hosszú ideje tartó hullámvölgyének a csúcson vethetett véget a Breeders' Cup Turf első helyezettje előtt.

Sprint-ben a hazaiak küzdelmét láthattuk, s a novemberi felkészítő futam első három helyezettje a címvédő Peniaphobia-val kiegészülve ismét megvívta nagy csatáját. Az ott harmadik Aerovelocity (Pins) Zac Purton-nal a nyergében ma már megállíthatatlan volt, és visszaverte a nagyot hajrázó Lucky Bubbles támadását.

 
 
 
 
Mile-ban biztosan lehetett látni, hogy új győztest koronáznak, ugyanis a 2015-ös bajnok a Cup-ban állt starthoz. A mezőny tele volt klasszisokkal, mindenki szinte fejt-fejt futott a célegyenesben, az egyetlen győzelem után futó ló, Beauty Only (Holy Roman Emperor) azonban gyorsabb volt, és biztosan érkezett meg a mérföldes táv új királyára váró trónra, Purton pedig újabb győzelmet ünnepelhetett zsokéként, duplázva egy illusztris neveket felvonultató versenynapon.
 
A végén  pedig a legnagyobb verseny, a Cup következett. Mindenki várta a címvédő, pályacsúcstartó A Shin Hikari és a tavalyi Mile, valamint az őszi Tenno Sho-ban eredményes Maurice összecsapását. Ahogy azt sejthettük, A Shin Hikari elment vezetni, olyan tempót diktálva, hogy a második kanyarban már vagy 20 hossz volt az előnye riválisától. Screen Hero fia üldözőbe vette, és klasszis stílusban, nagyon könnyedén ment el mellette. Bármi is a folytatás, a világ legjobb lovai körében várhatja az ötéves pej.
 
 
 
 
A Világbajnokságon kívül Japánra is érdemes volt egy pillantást vetni, ugyanis a fenomenális versenyló, Frankel lánya, Soul Stirring Gr1-es futamban indult és győzött. A kanca megnyerte a Hanshin Juvenile Fillies Stakes-t Lemaire-ral a hátán, ezzel meglett a szuperló első királykategóriás győzelme apaménként.
 
A nemzetközi lóversenyszezon ezennel véget ért, de Önök tartsanak továbbra is a Racing Portal-lal.
 
Fotók: hkjc.com 
 
Facebook