Krónika - Kényszerbúcsúk

Három bajnokkal lett kevesebb a galoppvilág a héten. 

 
 
Legendák írói hagytak itt minket: Shergar társától, Zenyatta egyetlen felülkerekedőjétől, és egy Arc bajnoktól muszáj búcsút vennünk.
 
Három Epsom Derby, öt-öt további angol és ír klasszikus, egy Prix de l’Arc de Triomphe, egy Breeders’ Cup és még bő 50 Gr1-es trófea mellett is egy kép villan be, ha azt a nevet halljuk, hogy Walter Swinburn. Egy kép, melyen egy siheder alatt négy láb-kesely, fehérpofájú pej pimaszul ölti ki a nyelvét jócskán hátrahagyott ellenfeleire Epsom dombtetőjén – Shergar ikonikus derbygyőzelme az akkor még csak 19 éves Swinburn-nel a nyeregben. Walter vitathatatlanul generációja egyik legnagyobb zsokéja volt, kit acélidegzete miatt szívesen alkalmaztak a legnagyobb versenyekben: kiváló lovas volt, már-már varázslatosan kezesbáránnyá változtatva minden alá kerülő hátast.
 
Sir Michael Stoute, Shergar trénere így emlékezett vissza egykori munkatársára: „Természetes lovas volt, áldott kezekkel. Megvolt neki a megfelelő temperamentuma a nagy napokhoz, ezek éltették. Nagyszerű érzéke is volt, hogy hol kell elhelyezkednie a versenyben, mellyel nagy előnyre tett szert. Sok boldog pillanatunk volt együtt, de az első Derbynk Shergarral, mikor még csak 19 volt, természetesen az a nyerő. Emellett, mikor Pilsudski-val nyertek a Breeders’ Cup-on, az szintén felejthetetlenné vált, mint az első BC-nk. Nagyon fog hiányozni.”
 
Kiemelkedő zsokékarrierje 2000-ben ért véget, mikor már túl problémás volt a súlytartás. 2004-től 2011-ig pedig áttért a versenyló túloldalára: trénerként több, mint 250 győzelmet könyvelhetett el. December 12-én, hétfőn, 55 éves korában hunyt el.
 
 
 
 
Rags To Riches, Midnight Lute, Blink Luck, Any Given Saturday vagy Beholder: egy közös pontjuk Garrett Gomez. Fotó: RTE
 
 
Szerdán az óceán túloldaláról szintén váratlan hír érte a lóversenyvilágot: Garrett Gomez-t holtan találták egy arizonai kaszinó-hotelban. A halál oka: túladagolás. A 44 éves, valaha az Államok rekorddöntő zsokéja többször is megküzdött már démonival, de karrierje legjavában mellőzte az anyagot. Ellenkező esetben nem is tudott volna két Eclipse-díjat, 3769 versenyt, 13 Breeders’ Cup futamot és a George Woolf Zsoké Emlékdíjat megnyerni. Hátasai több, mint 205 millió dollárt nyertek alatta. Négy évig folyamatosan vezette a zsokék rangsorát 2006-tól 2009-ig. Gomez Új-Mexikóban kezdte karrierjét 1988-ban, így főként a közép-nyugaton versenyzett, majd Kaliforniába költözött, ahol csúcsra tört, a mélybe zuhant, majd megint feltört. 2000-ben már Pacific Classic győzelem került a neve mellé, de az étvized elején nem csak függősége rabja volt, hanem ténylegesen börtönben is ült – 2004-től azonban kelettől nyugatig hódított a legnagyobb versenyekben. 2010-ben pedig a legendás Zenyatta-t fosztotta meg elveszíthetetlennek hitt veretlenségétől Blame nyergében. 2013 októberében lovagolt utoljára. Két elvált feleségtől négy gyerek viszi tovább kitörölhetetlen örökségét.
 
 
 
 
Németországban tért örök pihenőre Hurricane Run. Fotó: TDN
 
 
A háromszoros Gr1-bajnok Hurricane Run is idő előtt hagyta el az élőket: Montjeu Arc-győztes fia, Európa 2005-ös Év Lova szerdai rutinműtétje közben, komplikációk következtében életét vesztette. Andre Fabre egykori idomítottja háromévesen írta be magát a történelemkönyvekbe, mikor az Ír Derby után az ikonikus francia futamban sem talált nálánál gyorsabb ellenfelet, négyévesen pedig a King George VI. & Queen Elizabeth Diamond Stakes során könyvelte el harmadik felsőkategóriás sikerét. Michael Tabor lovaként a Coolmore-ban kezdte tenyészkarrierjét, de az Ammerland Stud-ban fejezte be. Három Gr1-győztes, 14 további Group/Graded nyertes ivadéka öregbíti nevét – köztük Ectot, az idei Joe Hirsch Turf Classic bajnoka.
 
Nyugodjanak békében!
 
Ez volt az utolsó jelentkezésünk 2016-ban. Minden kedves olvasónknak, áldott, békés ünnepeket kíván a Racing Portal. 
 
Facebook