Európa királynője, Minding

Eljött az ideje, hogy egy egész cikkben rójuk le tiszteletünket az öreg kontinens uralkodónője előtt.

 
Fotó: theirishfield.com
 
 
Bár olyan szenzációs telivéreket láthattuk karrierjük csúcsára törni, mint Maurice, Almanzor, California Chrome és Highland Reel, 2016 a kancák éve volt: az elmúlt szezonban Winx tartotta sakkban Ausztráliát, Beholder, Songbird és Tepin vitték Amerika zászlaját, Lady Aurelia sokkolta Ascot-ot és Found vitte haza az Arc-ot. Mind hangosan ellenszóltak a „gyengébbik nem” jelzőnek – de egyikük még hangosabban: Minding.
 
Aidan O’Brien minden harmadik évben talál egy „új legjobb lovat, kit valaha tréningezett”, és a legújabb csillaga a most négyéves Galileo apaságú kanca. Bajnoknak született, tehetségét pedig már kétévesen Cartier-díjjal ismerték el: 2015-ben ő volt az Év Kétéves Kancája Európában, miután két Gr1-es futamot is könnyűszerrel megnyert (Moyglare Stud Stakes és Fillies’ Mile).
 
O’Brien és a Coolmore pedig sosem csak egy vasat tartanak a tűzben: minden nemből és korból legalább kettőt, így a 2016-os európai síkszezon nagybetűs nyitásán, a Guineas hétvégéjén még nem is Minding kapta a reflektorfényt, mégis megmentőként jött le a pályáról. Air Force Blue volt ugyanis az a nagyágyú, kinek pályára lépését várta a közönség - ki aztán sosem talált vissza nagy hírére, zuhanórepülését pedig a 2000 Guineas vereségével kezdte. Másnap Minding „mentette meg” a Coolmore-t, mikor egyszerűen utolérhetetlen volt az 1000 Guineas-ben.
 
 
 
 
Együtt a csúcson Ryan Moore-al: 2016 Cartier-Év Lova és Longines-Világ Legjobb Zsokéja. Fotó: racingfotos.com
 
 
A probléma az O’Brien haddal, hogy elsődleges célja az értékes tenyészmén-előállítás. Bár az Ír 1000 Guineas-ban épphogy elesett Minding a győzelemtől, nyáron már világossá vált, hogy a kancának nincs ellenfele a saját nemében: Epsom Oaks, Pretty Polly, Nassau – mind Gr1 besorolásban, és mind igazi kihívás nélkül. De mikor ott áll az istállóban The Gurkha, Idaho, vagy US Army Ranger, kiket gyorsan kirívó fedezőmén-jelölté kellene tenni, nem lehet őket szabotálni egy akkor már hatszoros Gr1-győztessel. Minding első nagy kihívása ezért szeptemberig húzódott, mikor a Coolmore neveltjei közül egyedüli háromévesként állt starthoz az Irish Champion Stakes-ben, és bizonyult két hosszal kevesebbnek Almanzor-ral és Found-dal szemben.
 
A koronázásra tehát a szezonzáróig kellett várni: az ascoti Bajnokok Napján a mérföldes Queen Elizabeth II. Stakes-re lett felíratva, mely távon áprilisi veresége óta nem futott. Másodszorra lett szembeállítva a kontinens legjobbjaival, és Gr1-bajnokok sora nézhette premier plánból, ahogy egy királynő megszületett. Hetedik királykategóriás győzelmét aratta a hároméves kanca, még egyszer játszva a „megmentő” szerepét: az aznapi első favorit volt, ki nem botlott, és egyben az egyetlen a Coolmore színeiben. 
 
 
Lehet ecsetelni, mily megkapó eredményeket ért el szezonja során, hogy Kazzia (2002) óta az első, ki Guineas-Oaks duplát tudhat a neve mögött, vagy hogy későbbi Breeders’ Cup bajnokot hagyott maga mögött a Nassau-ban – de egyedül az, amit a QE II-ben mutatott, leír mindent. Mérhetetlen tehetség van benne, és végtelenül hálásak lehetünk, hogy idén is csodálhatjuk a zsenialitását.
 
„Felsőkategóriában győzött mérföldön, egy és negyed mérföldön és másfél mérföldön, majd ahhoz, hogy újra visszavegyük a távját, és nyerjen egy nyitott korosztályú futamot, nagyon különlegesnek kell lennie” – nyilatkozta a mester, Aidan O’Brien.
 
És az is: különleges. Isten óvja a királynőt!
 
Facebook