Beholder, a kancakirályő

A kanca, aki nemcsak saját nemében volt verhetetlen, de a ménekre is veszélyt jelentett az amerikai nagydíjakban.

 
 
Fotó: assets.nydailynews.com
 
A sikersztori alfája 2010 májusa volt, amikor is a Clarkland Farmon megszületett a King's Bishop-győztes Henny Hughes-tól Leslie's Lady pej lánya. A 2011-es keenelandi nagy árverésen került 180 ezer dollárért a Spendthrift Farmra, ahol még nem tudhatták, micsoda lovat sikerült megvenniük.

Már pályafutása elején megmutatkozott klasszisága, két szezon alatt 6 Gr1-es futamot nyert, köztük kettőt a Breeders’ Cup-on: kétévesen a Juvenile Fillies-t, háromévesen a Distaff-ot a legjobb kancák ellen.
 
Egyetlen egyszer mozdult csak ki Kaliforniából, amikor is a Kentucky Oaks-ban lett második. Ezzel már sejtette az azóta bebizonyosodott tényt, hogy a hosszú utakkal meggyűlhet még a bajuk, ugyanis az idegen helyen addig fajultak viselkedési problémái, hogy Garrett Gomez-nek le kellett ugrania róla.

Négyéves szezonja jól indult, nem folytatódhatott azonban a sikersztori: az Ogden Phipps Stakes-szel lett volna meg az esélye a távoli pályákon történő szépítése, de megint nem volt szerencséje. Negyedikként ért célba, ráadásul csúnyán megsérült a lába. Szeptemberben győzelemmel tért vissza, de újabb betegség törte keresztbe a csapat terveit, ezúttal a láz.
 
 

Szóba került az eladás, tulaja viszont végül kitartott mellette, amit Beholder élete legjobb évével hálált meg. Három csúcskategóriás versenyt nyert meg elképesztő fölénnyel, köztük a Pacific Classic-ot is, ahol már mének ellen futott. Okkal nevezték ezután a Breeders’ Cup Classic-ra, de nem ért véget pechsorozata az idegen pályákkal: a verseny hetén kisebb sérülése volt, de nem kockáztathattak, így törölték a startlistáról.

Hatévesen két győzelemmel nyitott, majd háromszor lett bosszantó második, bár ez bőven nem szégyen, ha eláruljuk, hogy egyszer California Chrome-ot szorongatta meg. A Tenyésztők Kupáján a legjobb hároméves kancával, a veretlen Songbird-del csapott össze, és nagy küzdelem után, a célfotó őt hozta ki győztesként. Ezzel Goldikova után ő lett mindössze a második a lóversenyzés történelmében, aki háromszor tudott versenyt nyerni a Telivér Világbajnokságon.
 
 
 
Fej fejt Songbirddel a Distaff finisében. Fotó: breederscup.com 
 

Összesen 18 győzelmével és helyezéseivel összkeresete több, mint 6 millió dollár pályafutása végezetével. Idén megkezdi tenyészkarrierjét, amihez sok sikert és mindemellett boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki!
 
Facebook