Top 10 fedezőmén 2017-ben

Mielőtt igazán beindulna a galoppszezon, vessünk egy pillantást az apaménekre, avagy kik (lehetnek) a topmének idén? 
 

 
Galileo ismét a legjobbak között. Fotó: d3v7caevx73rbm.cloudfront.net
 
A származás nem minden, de sikeres versenylóhoz jó felmenők is kellenek, valamint a legnagyobb fedezőmének nevét sosem csak egy klasszis származási lapján találhatjuk meg.

Idén is Coolmore privátban fedező királya, az Írországban gyakorlatilag egyeduralkodó Galileo vezeti a rangsort. 2016-ban is championátus-győztes hazájában és Nagy-Britanniában, Európa-szerte 16 millió font összkeresettel, idén már 60. csikója vált Gr1-nyerővé. Utódai közül Minding az 'Év lova' lett, ráadásul a kontinens legnagyobb összecsapása, az Arc de Triomphe mindhárom dobogósa az ő nevét öregbíti.

Második a Godolphin istálló newmarketi topménje, Dubawi. 5 Gr1-győztest adott az elmúlt szezonnak, köztük a három országban is csúcsfutamot nyerő Postponed-ot. Az árveréseken is abszolút taroltak ivadékai. Idén 250 ezer fontért áll majd a kancatulajdonosok rendelkezésére.

A képzeletbeli dobogóra az amerikai tenyésztés legnagyobbja, Tapit fért még fel. Sorra döntötte a rekordokat az Államokban, közel 19 millió dollárt szedtek össze csikói. Ki se lehetne emelni legnagyobbat számtalan sikere közül, helyette elég, ha azt mondjuk, 2016-os legjobb ivadékai Frosted és Creator. A Gainesway Farmon 300 ezer dollárért fedez majd idén.
 
 

 
 
Deep Impact fia, Makahiki (belül) nyerte a Tokyo Yushun-t (Japán Derby). Fotó: jrha.or.jp
 

Negyedik a japánok Deep Impact-ja. Ázsiában minden szempontból tarolt, de még Franciaországban is jött össze neki Gr1-siker A Shin Hikari révén. A Shadain Stallion Stakes szuperlova 30 millió yen-ért (körülbelül 206 ezer font) fog tevékenykedni.

Következő War Front, a Claiborne Farm kentuckyi ménje. Igazi nemzetközi apamén, hazáján kívül Angliában és Írországban is meghatározóak ivadékai, karrierje fölfelé ível. Idei fedezési díja 250 ezer dollár.

Hatodik a lista legfiatalabb lova, a Grand Slam-bajnok American Pharoah. Coolomore amerikai istállójában, Ashford-ban fedez, jelenleg csak az ottani kancák számára elérhető. Versenylóként örökre belevésődött a neve a történelemkönyvekbe, első csikói idén születnek, 2019-ben derülhet ki, fedezőménként mire viheti.

Juddmonte csodalova, Frankel-t végzett hetedikként. Galileo legsikeresebb fia mellett egyelőre szintén többet szól lóverseny-pályafutása. Tavaly mutatkozott be a pályán első évjárata, egyedüli Gr1-nyerője a japán Soul Stirring, de a látott teljesítmények biztatóak. Bansted Manor-ban fedez 125 ezer fontért.
 
 
 
Frankel egyetlen Gr1-nyerője, Soul Stirring. Fotó: blog-imgs-91.fc2.com
 

A tizes lista három további helyét egyaránt 150 ezer dollárral foglalja el három kentucky-i ló. Közülük Curlin tavalyi legjobbjai a Preakness-győztes Exaggerator és a champion kanca, Stellar Wind voltak, de 4 másik Gr1-nyerőnek is a Hill ’n’ Dale Farm ménje az apja.

A fantasztikus Songbird papája, Medaglia d’Oro is remek évet zárt ezúttal is. A most négyéves kancán kívül számos topcsikója volt, köztük a Breeders’ Cup Juvenile Fillies Turf hőse, New Money Honey.

Végül pedig Uncle Mo fért még fel a listára. Legnagyobb sikereit 2016-ban háromévesei aratták, így Nyquist a Kentucky Derby-ben, Outwork a Wood Memorial-ban, de további 20 ivadéka is eredményes volt nagydíjakban.
 
Az itt leírtak forrása a Thoroughbred Racing cikkje.
 
Facebook