2016 legjobb háromévesei

A háromévesek brillíroztak a világ minden táján az elmúlt szezonban, így összeszedtük, kikre kell nagyon odafigyelni idén!

 
 
Almanzor. Fotó: Irish Champions Weekend 
 
A tavalyi háromévesek az elmúlt évek egyik legerősebb évjárata, hisz nem egyszer tartották sakkban korban feljebbvalóikat a szezon legnagyobb versenyeiben. Országról-országra kiemeljük a klasszikusévjárat legkiválóbbjait.
 
Európa
 
Itt találhatjuk a legtöbb fiatal csillagot, kik egyedül a Prix de l’Arc de Triomphe-ban maradtak alul az idősebbekkel szemben a legelitebb futamok között. Hisz itt volt nekünk a csodálatos, ír Minding, ki öt Gr1-es futamban sem talált legyőzőre, és ezek között háromszor nyert nyitott korcsoportos mérkőzésben – szezonjára a koronát a Queen Elizabeth II. Stakes diadalával tette fel. Riválisa a pályán és az Év Lova választásnál is a francia Almanzor (Wootton Bassett) volt, ki egyedül a pályán tudta legyőzni ellenfelét az Irish Champion Stakes-ben. A kultikus ír futam mellett hazájának Derby-jét és a szezonzáró Champion Stakes-t is megnyerte Ascot-ban.
 
Idén hiányzott a pályáról a mérföld királya, hiszen a legnagyobb 1600 méteres versenyeket The Gurkha, Galileo Gold és Ribchester hármasa osztotta fel maguk között, kik közül csak utóbbi kettőt láthatjuk viszont az idei szezonban. A mindezidáig veretlen La Cressonniere (Le Havre) bár csak korosztályában versenyzett tavaly, mégis a legesélyesebbek között tartották számon az Arc előtt – de váratlan visszaesés miatt kivették a mezőnyből és az egész hátra lévő évből. Idén újra láthatjuk.
 
Egyesült Államok
 
Megnyerhette ArrogateTravers Stakes-t rekordidővel, legyőzhette California Chrome-ot a Breeders’ Cup Classic-ban, lehet ő az év legmagasabbra értékelt versenylova, de Songbird tartotta igazán lázban a galopprajongókat. Medaglia d’Oro elképesztő lánya februártól a Breeders’ Cup-ig csak korosztályában állt starthoz, ahol folyamatosan és egyre könnyebben hagyta hátra ellenfeleit és kétség nem férhetett ahhoz, hogy ő a legjobb hároméves kanca. Szerencsétlenségére Beholder idejében versenyzett, ami élete első, orrhosszas vereségéhez vezetett a Distaff-ban. Ez az a futam, amit nem lehet elfelejteni, és ez az a pillanat, ahol nem szégyen kikapni. Jövőre őt is, és Arrogate-et is visszavárjuk a pályára.
 
 
 
 
Mike Smith szerint a kanca nem tudja, hogy vesztett: teste ugyanis előrébb volt, csak az orra nem. Még nem merte elmondani neki...
Fotó: Mr. Will Wong 
 
 
Csakúgy, mint a folyamatosan alulértékelt Gun Runner-t (Candy Ride): egész életében sosem volt ötödiknél rosszabb helyen a célban, végig egy kitartó, megbízható formát ad és mégis elveszik az árnyékban. Helyezett a Kentucky Derby-ben, a Travers-ben és a Breeders’ Cup Dirt Mile-ban, majd szezonzárójaként megnyerte a Clark Handicap-et (Gr1). Kérem kedves Olvasóinkat, figyeljenek oda rá!
 
Japán
 
A helyi nagy klasszikusokban más és más kaparintotta meg a koronát, Satono Diamond (Deep Impact) ideje pedig a szezon végén jött el, egyre közelebb és közelebb érve a dicsőséghez: a 2000 Guineas-ban harmadik, a Derby-ben már második, a St. Leger-ben pedig már elsőként szaladt át a célvonalon. Ez még nem tenné őt kiemelkedővé a háromévesek közül, de szezonzáró Arima Kinen diadala már annál inkább! A turf legnagyobb japán sztárjait hagyta maga mögött – Dubaiban látnánk majd legközelebb?
 
Ausztrália
 
A kenguruk földjének összes versenylova elveszett Winx csillogásában, így igen meg kell erőltetnie magát az embernek, hogy felidézze a szezon többi eredményes telivérét. Pedig voltak: a háromévesek közül pedig bár igazi klasszis nem emelkedett ki, két kanca büszkén hordozta korosztálya zászlaját. Jameka (Myboycharlie) középtávon brillírozott: 2016-ban Rosehill Guineas és Australian Derby és Turnbull (csupa-csupa Gr1) helyezések mellett elsöprő győzelmet aratott a Caulfield Cup-ban. A sprinttávon pedig English (Encosta de Lago) kétszer tartotta sakkban az „öregeket”: a Challenge Stakes (Gr2) mellett az All Aged Stakes (Gr1) trófeáját is hazavihette. Őt az év legjobb háromévesének választották.
 
 
 
 
Egy kanca mind felett Caulfield-ban. Fotó: Vinery Stud
 
 
Bővelkedtünk tehát az elmúlt szezonban a fiatal sztárokban, reméljük hasonlóan emlékezetes pillanatokat szereznek majd nekünk 2017-ben is!
 
Facebook