Botcsinálta világkupa

A január 28-án először megrendezésre kerülő Pegasus World Cup Invitational bár eleinte ígéretesnek tűnt, mai helyzetében nem ér többet az érdekében megszüntetett Donn Handicap-nél. Az amerikai sajtó mégis óriási feneket kerít neki, szerkesztőségünk azonban koránt sincsen elragadtatva a világ leggazdagabb futamától, így még mélyen tisztelt főszerkesztőnk is tollat ragadott - aki ha teheti, nem megy az amerikai galopp közelébe. Következzék tehát Sereg András és személyem őszinte véleménye a botcsinálta világkupáról!

 
 
Fotó: Golden Gate Fields
 
Sereg András - főszerkesztő
 
A sportrajongók csalódottan veszik tudomásul, hogy a pénz ma már egyre nagyobb szerepet játszik a sportban. Ami persze elkerülhetetlen, hiszen a világsztárokat meg kell fizetni. Különösen a lósportban, hiszen elég csak arra gondolni, amikor is Yearling-árverésen 1,5 - 2 millió Guineas-t szurkolnak le egy olyan csikóért, aki még életében nem tette pályára a lábát…és ha esetleg valami baleset következik be nála, akkor nem is fogja.
 
Az osztrák-kanadai milliárdos ördögi tervet vett a fejébe. Meggyőzött 12, multimilliomos futtatót, hogy írassák be lovukat egyetlen futamra, melynek összedíjazása 12 millió dollár. Nagy ötlet nem? Az ő nevéhez kapcsolódik a lóversenysport legdrágább futama, de a pénzt nem ő adja rá, hanem maguk a lovak tulajdonosai. Tisztára mint a lóverseny őskorában. Frank Stronach több pályát is magáénak tudhat az észak-amerikai kontinensen, de övé a szomszédunkban már csak vegetáló Magna Racino is.
 
A kezdeményezés akár jó is lehetne, ha a legjobb lovakat csábítaná indulásra. Azonban a január végi időszak közel sem a legmegfelelőbb. De a legnagyobb baj nem az időpontban keresendő, hanem abban, hogy a helyeket meg lehet vásárolni. A világ legjobb lovainak általában tehetős futtatóik vannak, de elnézve az I. Pegasus Word Cup startlistáját, inkább nevetni van kedvünk.
 
Vegyük ki a képletből a két bajnokot, California Chrome-ot és Arrogate-et. Ha ők ketten futnának csak, az egy éles re-match lehetne a BC Classic után, de nem. De joggal tehető fel a kérdést a kedves olvasó, ki az a…? És ide majd mind a 10 másik név behelyettesíthető.
 
Eragon? Aki argentin versenyekben pallérozódott? Noble Bird, aki Gr2-őt nyert, de a Gr1-es Clark-ban 17 hosszal a nyerő Gun Runner mögött (!) hetedik? Prayer for Relief, aki kilencedik ugyanott?
 
Nem sorolom fel a másik hetet. Remek lovak mindannyian, de - Önök is láthatják - , hogy a világ legdrágább versenyében futhassanak, csak egy agyament, torz agyszülemény következménye. Ráadásul a lóversenysport egész szellemiségével ellentételes ez a fajta vetélkedés, hiszen a lóversenyzés legfontosabb célja, még mindig a fajtakipróbálás. Ebből a versenyből, mely kérésekre kapunk majd választ, a legfontosabb (tenyésztési) kérdéseket illetően? Vélhetően semelyikre. Ezzel a futammal a 7 millió dollárt kasszírozó győztes gazdáján kívül, csak Stronach jár jól, a sportértéke viszont szinte a nullával lesz egyenlő. Sajnos!
 
 
 
 
Conor McGregor (UFC világbajnok) és Jon Lovitz (humorista, színész, énekes) mint a Pegasus reklámarcai.
Fotó: PR Newswire 
 
Csondor Orsolya - felelős szerkesztő
 
Frank Stornach azzal a nemes elképzeléssel nyúlt bele az amerikai galoppipar menetébe, hogy azt majd jól (még inkább?) felvirágoztatja, így megalapította a világ leggazdagabb futamát, a Pegasus World Cup-ot. Rekordmennyiségű, 12 millió dolláros összdíjazása azonban egy centet sem fog elvonni az amúgy iparmágnás osztrák-kanadai üzletember pénztárcájából: a Stornach Group alapítójaként már így is a markában van az USA galoppsportjának fele, a Santa Anita Park-tól az Xpressbet-ig. A listáról már csak a „világ leggazdagabb versenye” hiányzott, de már ezt is kipipálhatja.
 
A Pegasus World Cup azon az elképzelésen jött létre, hogy „világkupa” révén a 12 millió dollár majd a világ legjobbjait fogja a Gulfstream Park-ba vonzani és újabb reklámot biztosíthat a sportnak. Na pont ez nem jött össze: a 12 indulóból – akik mind 1-1 millió dollárt fizettek, hogy helyük legyen a startgépben – mindössze ketten vágnak neki jogosan az 1800 méternek: a Breeders’ Cup Classic első két helyezettje, Arrogate és California Chrome. A többi csak kitölti a helyet, hogy ne „match-race” legyen a Classic visszavágójából.
 
A Pegasus World Cup tehát pont arra nem ad lehetőséget, amiért megalapították: a legjobb középtávú dirt-lovakat a starthoz vonzani. Ezt a feladatot ugyanis csak a BC Classic láthatja el – amit meg újabban a BC Dirt Mile-al rontottak el. És amíg a Classic-ba kvalifikálófutammal ingyen be is lehet kerülni, addig a Pegasus-ban csak azok válthatnak helyet maguknak, kik könnyedén nélkülöznek 1 millió dollárt, nem pedig az, aki teljesítményével érdemli ki azt. A Pegasus amennyire nem ütközik a Classic-kal és Dubai-al, annyira ütközik a téli pihenővel és a tenyészszezonnal. Hisz a Dubai Világkupán is - míg a világ legjobbjai vagy visszavonultak a Breeders’ Cup után, vagy azt heverik ki - egy-egy induló viszi csak a zászlót a sivatagban, és másik 10 statisztál. Mert hát igen, láthattuk Cigar-t, Silver Charm-ot és California Chrome-ot is Dubai-ban, de kik futottak ellenük?! A Pegasus csak azért, mert közelebb van térben, nem fog jobbakat a pályára vonzani, csak azokat, kik később Meydan-ba felé veszik az irányt.
 
Meg rosszabbakat: igen sokáig kellet várni, hogy a 12. induló is be legyen nevezve, így került utolsóként az a Prayer for Relief a „világkupába”, aki három éve nem tudott győzni egyetlen futamában sem. Ezért nagyon nagy kár volt eltörölni a patinás Donn Handicap-et…
 
Két út előtt áll a Pegaus World Cup: vagy gyorsan adaptálódik az egész amerikai versenykultúra ahhoz, hogy topon tartsák a telivéreket a Breeders’ Cup után is (mindet, mert Stornach azt tervezi, hogy turf futammal bővíti a kínálatát); vagy nem létező presztízsét is elveszíti és törlődik a versenynaptárból.
 
Addig is, keresheti Stornach a következő küzdősport vagy reality sztárt, hogy népszerűsítse a világkupáját világklasszis lovak nélkül.

(Tisztelet annak a kettő kivételnek.)
 
Fontosnak tartjuk elmondani, hogy úgy írtuk meg cikkeinket, hogy csak  azok elkészülte után olvastuk a másikét. Hogy szinte egy rugóra járt az agyunk? Az nem meglepő. Azért, mert 12 ló áll startgépbe, az attól még nem lóverseny. Inkább bohózat. Csak mi nem nevetünk?
 
Facebook