Krónika – a visszatérők

Izgalmas év elé nézünk…

 
 
Hoppertunity átlépte a 4 millió dolláros keresetet. Fotó: Lady And The Track
 
 
Még mielőtt rátérnénk, kik is azok, akik miatt a körmünk is lerágjuk majd, mikor megpillantjuk őket a jártatóban, röviden beszámolunk a múlt heti történésekről. A Kentucky Derby három kvalifikáló-futamai közül kettőben borult a papírforma: a New York-i Withers-ben El Areeb négy hosszas győzelmével megtartotta „jó hírét”, de Floridában és Kaliforniában már borultak a papírformák. A Robert B. Lewis Stakes-ben Royal Mo túl erősnek bizonyult, így Doug O’Neill három lovából egy sem szerezhetett trófeát. A még nagyobb meglepetés a Holy Bull-ban ért minket: a veretlen Classic Empire most csúnyán hátramaradt Irish War Cry mögött, ki a favorittal szemben tovább őrizgetheti makulátlan mérlegét.
 
A San Antonio Handicap már a „Flintshire-szindrómával” sújtott Hoppertunity-t is megörvendeztette egy rég kijáró első helyezéssel, így Bob Baffert vaslova előtt megnyílt az út egy újabb sivatagi kalandra. A már hatéves telivér tavalyi harmadik helyezésén kíván majd javítani, csak szerencsétlenségére istállótársa is elkíséri az úton: Arrogate. A Dubai Világkupa éjszakájának busás futamaira ugyanis megjöttek az első nevezések: a hosszú lista pedig telis-tele van szupersztárok neveivel, de nem is kell mindent elhinni, amit látunk. Bár Arrogate és Hoppertunity kettősének jelenléte Dubaiban több, mint elképzelhető, Songbird indulását már csak akkor vegyük készpénznek, ha az USA hercegnője már a repülőgépén van. Vele szemben Mubtaahij-nak nem is lehet jobb dolga, mint indulni a világ második leggazdagabb futamában, ahol tavaly másodikként ért célba.
 
A Dubai Turf listája is leígéri nekünk a csillagokat az égről Tepin nevét látván, de sajnos a turf amerikai királynője napokkal ezelőtt kólikás lett, és tolódik február 11-ei bemutatkozása. A Sheema Classic címvédésnek is adhat helyet Postponed jelenlétével, de útjában lesz Aidan O’Brien világutazója, Highland Reel (ki emellett a World Cup-ra is nevezve van), és Ír Oaks hősnője, Seventh Heaven. Az ír tréner az UAE Derby-ben és a Gold Cup-ban is képviseli majd hazáját és a Coolmore birodalmat Lancaster Bomber és Kingfisher vezetésével.
 
Az Al Quoz Sprint újfent széles skálán vonzza a világ legjobbjait: a hongkongi Peniaphobia és ausztrál Malaguerra mellett az angol Limato is ide készül.
 
 
 
 
Ahol Solow világuralma kezdődött: Dubai, 2015. Fotó: Dubai Racing Club
 
 
No és ki készülhet még? A szürke francia legenda, Solow! Bár még várnunk kell, míg Freddy Head hétéves heréltje a világ legjobbjai ellen veszi fel újra a versenyt, a lóverseny világából ennél jobb hírt aligha kaphattunk volna a héten. Tavaly megnyerte bemutatkozó-futását, majd sérülés miatt állt egész évben. „Nincs rá esély, hogy felkészítsem egy ilyen versenyre most – nem megyünk Dubaiba.” – nyilatkozta Head. „Visszavettük tréningbe, és boldogabb nem is lehetnék. Úgy tervezem, hogy április végén, május elején futtatjuk először.”
 
Freddy Tylicky pedig a napokban lett meginterjúztatva a BBC Radio által: az angol zsoké jelenleg egy londoni gerincsérülésekre specializálódott rehabilitációs központban folytatja gyógyulását, miután tavaly októberben egy horror-balesetben deréktól lefele lebénult. „Mindig van valaki, akinek rosszabb. A legjobbat kell nyújtanod, amit csak kitudsz hozni egy helyzetből. A legfőbb az, hogy az ember maradjon pozitív. Néha lehet nehéz, néha könnyebb, csak megkell tanulnod kezelni a helyzetet.” – mondta. „Néhány kollégám megnézte az esésemet, én személyesen nem. Azt mondják, szerencsés vagyok, hogy itt lehetek. Nincs értelme megnéznem. Átéltem, ennyi elég. Emlékszem mindenre.”
 
A végére pedig egy változás. A nagy hőség miatt elhalasztották a Randwick-i versenynapot, amit hétfőn pótolnak, így Winx futama holnapután reggel, 7:40-kor kezdődik. 
 
Facebook