Krónika – kényszerbúcsúk

A versenypályáról és a ménesből is sztárokat fogunk hiányolni.

 

 

Kettő, három, négy és ötévesen is győzött a legfelsőbb kategróriában. Fotó: Coolmore

 

Két fedezőmén is ideje korán hagyott itt bennünket – mindketten fedeztetés közben, szívrohamban pusztultak el: Lucky Pulpit a Harris Farmon és Fame And Glory a Coolmore Stud-ban. Előbbi egyetlen „csodafia” révén örökre beleírta magát a történelemkönyvekbe, míg utóbbi versenyteljesítményével hagy kitörölhetetlen nyomot – Aidan O’Brien idomítása alatt ugyanis 5 Gr1-es trófeát gyűjtött be Írországtól Franciaországig és kora egyik legkiválóbb stayere volt. 2012-ben váltott a versenypálya gyepéről a ménesi legelőre, első ivadékai csak tavaly mutatkoztak be. A 11 éves Fame And Glory mellett az amerikai Lucky Pulpit 16 éves volt – mindketten erejük teljében, haláluk hirtelen jött. „Az egészség mintaképe volt minden nap” – nyilatkozott Lucky Pulpit-ról Dave McGlothlin, a Harris Farm menedzsere. „Teljesen normális napja volt. Mindannyian ledöbbentünk.” McGlothlin is jelen volt, mikor a mén fedeztetés után összeesett.

 

 

Gun Pit. Fotó: The National 


A fedezőmének száma azonban a héten nem csak fogyott: a Graded Stakes-győztes Midnight Hawk hatévesen befejezte versenykarrierjét és Jamaicában fogja kezdeni tenyészkarrierjét. A hongkongi tréningezésű és ausztrál tenyésztésű Gun Pit is befejezte versenykarrierjét, de herélt lévén következő lépcsőfoka már nem lesz a galoppiparban. „Szomorú, mert még olyan sokan nyújthatott volna” – nyilatkozta Caspar Fownes, a trénere. „Olyan érdekes ló volt az igazi homokon, és se Dubai, se Japán nem adta meg a lehetőséget arra, hogy megmutassa teljesen, mit tudott volna nyújtani.” Sha Tin „all weather” pályáján tökéletes mérleggel rendelkezik a hétéves Dubawi-ivadék, a tavalyi Al Maktoum Challenge harmadik körében pedig másodikként végzett, a Világkupában pedig csak tizenkettedikként. Sérülés miatt kényszerül most tartós pihenőre.

 

 

Winx visszatérése 


Két elképesztő kanca is visszatér: a lóversenytörténelem első amerikai bázisú telivére, aki Cartier-díjat tudott nyerni – avagy a Royal Ascot hősnő Lady Aurelia – bekerült a Stonestreet tréningtelepére és tavasszal debütál háromévesen. A cél újból indulni vele az angol királyi gyepen nyáron. Az ötödik kontinensen a turf királynője, Winx tért vissza olyan káprázatos stílusban, amit tavalyi elsöprő szezonja révén "megszokhattunk" tőle. Majdnem négy hónapja, hogy nem láthattuk a 13 versenye óta veretlen, immár kétszeres Cox-Plate bajnokot, de ez mit sem látszott rajta. A Gr2-es Apollo Stakes-ben társait megszégyenítő könnyedséggel lépett le, beállítva az ausztrál legenda, Phar Lap veretlenségi sorozatának rekordját. 14 verseny óta nem látott ugyanis a fantasztikus kanca maga előtt lovat a célban. Legközelebbi mérföldköve már csak a verhetetlen Black Caviar 25-futamos makulátlansága. Bár esélyes, hogy eddig nem fogjuk látni a versenypályán Street Cry lányát.

 
Facebook