Krónika – vissza a nyeregbe

Bénulás és csípőműtét után ültek újra lóra a világhírű zsokék.

 

 

 
 
Történhetett akármi a galoppvilágban az elmúlt héten, semmi mással nem kezdetnénk eheti krónikánkat, minthogy a még decemberben műtött (és a képen látható) Gary Stevens és a kórház intenzív osztályát akkor elhagyható Freddy Tylicki újra nyeregbe ültek! Előbbi a kaliforniai Santa Anitában a versenypálya buzgó reggeli tréningjébe kapcsolódott be csípőműtétje után először Vladimir Cerin idomár lován; utóbbi pedig októberi súlyos bukásakor deréktól lefelé bénultan hagyta el a pályát, csütörtökön azonban már lóhátra került. Nos, természetesen nem versenyló hátára, hisz terápiás céllal folytatja jelenleg a lovaglást Tylicki. Az At The Races hozta le elsőként a képet, melyet 11 órával a megjelenése után már közel 1500-an osztottak meg – a lóversenyzés „népe” óriási figyelemmel követi az elitbe mindössze 2016-ban berobbant zsoké lábadozását. (Mis is közöltük, de sajnos azóta törlésre került az eredeti oldalon.)
  
Délen és keleten pedig a telivérek legnagyobb helyi sztárjai sorakoznak egy-egy Gr1-es trófeáért. Ausztráliában a turf királynője, Winx kevesebb, mint két héttel fantasztikus szezondebütálása után, a sorozatban 15. győzelméért áll(t) starthoz szombaton kora reggel a mérföldes Chipping Norton Stakes-ben (Royal Randwick). Mire e sorok megjelennek Önök már pontosan tudják mit hozott a verseny kimenetele, de aligha kell(ett) aggódniuk a csodakanca rajongóinak. Rossz belegondolni az ellenfeleknek, hogy Chris Waller szerint Winx testtömege azért nőtt, mert még több izmot "szedett magára".
 
Hongkongban vasárnap folytatódik a helyi „öregek” örökös rivalizálása: a Hong Kong Gold Cup-ban (helyi Gr1, ami az idősebb lovak számára rendezett Hármas Korona második ága) két korábbi Év Lova is felsorakozik a rajtvonalnál Werther és Designs On Rome által. Utóbbi mindössze nyolcadik volt a január 30-ai Steward’s Cup-ban (Hármas Korona első ága), de az akkori mérföldes táv most 2000 méterre emelkedik, mely az ő esélyeit javítja. A Steward’s Cup első három helyezettje (Helene Paragon, Joyful Trinity, Able Friend) pedig mind csökkentik vasárnap a távjukat, hisz a Queen’s Silver Jubilee Cup 1400 méteres távon kerül megrendezésre. És hogy mi a közös az itt felsorolt telivérekben? Amellett, hogy hazájuk (így a világ) legelitebb versenylovai közé tartoznak, mind John Moore idomításában bontogatják szárnyaikat. Moore tehát nem kevés vasat tart a vasárnapi tűzben, de a Sha Tin-i szezonok híresen kompetitívek, és egy telivér sem tud huzamosabb ideig uralkodni egy távon.
 
Fotó: CNN 
 
Facebook