Thierry Jarnet búcsúzik

Végleg lenyergelt számos francia klasszis sztárzsokéja, Thierry Jarnet.

 
 
Legjobb társával, Tréve-vel  első Arc-győzelmük után. Fotó: paulickreport.com
 
 
Az 1967. március 24-én (Versailles-ben) született lovas fantasztikus sikereket tudhat maga mögött, de novemberben sajnos rosszra fordultak a dolgok, amikor is Deauville-ben beütötte a térdét. Egy ideig küzdött a lábproblémáival, pénteken azonban bejelentette visszavonulását.
 
Tekintsünk azonban vissza, hogyan került a turf élére: első győzelmét 1985-ben aratta Cagnes-sur-Mer-ben Danini hátán, ezután 1985 és 1990 között 137 győzelmet könyvelhetett el Franciaországban. Első királykategóriás sikere egyben első lovaglása volt Andre Fabre-nak, amikor is Subotica-val megnyerték a Grand Prix de Paris-t. Szintén Subotica nyergében örülhetett először Arc-trófeának, miután 92-ben Európa legnagyobb futamát is meghódította a pej ménnel.

Bár sokak fejében Tréve lovasaként él, legjobb időszakát a 90-es években élvezhette: ekkor ugyanis Fabre első számú lovasa volt. A számos általa lovagolt remek ló közül ugyan nem emelkedett ki egy világsztár sem, de még így is uralta a pályát: 1992-től kezdődően 4 éven át volt a vezető zsoké hazájában.
 
 
 
 
Kép: PA Sport twitter 
 

"Nagyszerű zsoké volt, elsőosztályú, de ami a legfőbb, egy úriember. A korához képest jó formában volt, ezért meglepett a hír, hogy visszavonul"- nyilatkozta a francia trénerzseni. "Szép napokat éltünk meg együtt, Pennekamp Guineas-győzelme volt az egyik legjobb."

Nemzetközi klasszis lovai ezután következtek, a Head testvérek által. Először Freddy Head Moonlight Cloud-jával aratott gyönyörű sikereket középtávon, majd Criquette Head-Maarek csodakancája, Tréve lovasaként csúcsra ért 2 Arc de Triomphe- és további négy Gr1-győzelemmel.
 
 
 
Moonlight Cloud - Prix de la Foret. Fotó: hkjc.com 
 

Személye után talán épp a trénerasszonyra volt legnagyobb hatással Jarnet döntése: "Ma reggel bejött az istállóba elmondani, hogy visszavonul. Szomorú vagyok, mert nagyszerű volt a közös munkával töltött idő. Ez Thierry döntése és mindnyájunkra hatással lesz, ebben biztos vagyok."

Hogy hogyan folytatódik ezután az egyik legnagyobb francia zsoké története, még nem tudhatjuk. "Nem tervezek trénerkedni. Magam sem tudom, ezután mit fogok csinálni. Sok jó lovat lovagoltam Andre Fabre-nek - Pennekamp-ot, Subotica-t és sok jó kancacsikót. Mostanában pedig Moonlight Cloud-ot, és természetesen Tréve-t. Ő volt a legjobb mind közül."

Pályafutásáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: 48 Gr1 besorolású versenyt nyert, és - mint már említettük - négyszer is Franciaország legjobb zsokéja volt. Ezzel egy hatalmas névtől búcsúzuk, és kívánunk neki boldog nyugdíjas éveket. Viszlát, Thierry!
 
A cikk a Thoroughbred Daily News-ban megjelentek alapján íródott. 
 
Facebook