Dupla-dupla

Három Gr1-es versenyt is futottak ugyan Caulfield-ban, mégis minden szem Royal Randwick-ra szegeződött szombaton.
 
 

Pedig majdnem elmaradt a nagy előadás a Chipping Norton Stakes-ben. Chris Waller órákig töprengett rajta, hogy az eső áztatta Randwick gyepére küldje a csodakancát, de miután ő maga sétált végig rajta és biztonságosnak ítélte, engedélyezte a futást. Persze a közönség ebből semmit nem érzékelt, ők csak azt látták, hogy Street Cry lánya könnyedén győzött, mint mindig.
 
„Nem szerettem volna ennek a rengeteg embernek csalódást okozni, akik kijöttek, hogy lássák Winx-et. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha a sérülés(veszély)re a legcsekélyebb esély is mutatkozott volna, akkor is engedem futni. Magam biztonságosnak ítéltem a pályát és így nem szerettem volna a holnapi lapokban azt látni: Winx nem futott.”
 
A versenyről nem vagyunk hajlandóak egy szót sem írni, ugyanis megint csak a helyezésekért csatáztak a többiek, de azt valóban láthattuk, amit Waller még a verseny előtt nyilatkozott, hogy a kanca jóval erősebb, izmosabb, mint korábban. A zsinórban abszolvált 15. győzelemmel természetesen oda Phar Lap rekordja, most Carbine és Bernborough sorozatát állította be.  És ha esetleg bárki kételkedne abban, hogy milyen ellenfelek ellen fut rendre Winx, érdemes ideírni: szombati 9 riválisa közül 7 már Gr1 nyerő, azaz Ausztrália legjobb lovait veri folyamtosan cipóra!
 
 
AUSTRALIAN WINNING STREAKS
25 Black Caviar
19 Gloaming, Desert Gold
18 Ajax
17 Mainbrace
15 WINX, Bernborough, Carbine
14 Phar Lap
13 Limerick

MOST AUSTRALIAN GROUP 1 WINS
15 Black Caviar
14 Kingston Town
13 Sunline, Tie The Knot
11 Manikato, Lonhro, Rough Habit
10 WINX, Octagonal
9 Northerly
 

Március 18-án a George Ryder Stakes (1500m, Rosehill) a következő feladat. Újfent címvédőként. Aznap rendezik a világ legnagyobb díjazású kétéves versenyét a 3,5 millió dolláros Golden Slippert, ahová szombati hőseink közül is készülnek néhányan.
 
Az 1200 méteres Blue Diamond Stakes-ben David Hayes (társ)tréner immár hatodik győzelmét ünnepelhette, minekután Craig Williams kiválóan, szinte végig hátul tartotta Fastnet Rock lányát, Cathyt, aki, ahogyan az egyik ausztrál szaklap fogalmaz: a felhők közül érkezett és éppen a célban takarta le a már győztesnek gondolt Pariah-hot. Ezzel a kétéves kanca továbbra is veretlen és az álomösszecsapás negyedik favoritjának tartják.
 
 
 
 
Cathy és Williams - photo: Melbourne Racing Club twitter
 
 
A David Hayes, Ben Hayes & Tom Dabernig tréner trió itt nem csak a győztest adta, hanem az első hét helyezettből ötöt, de a lendületük a következő futamra is kitartott, amikor is Sheidel (Holy Roman Emperor) és Faatinah, azaz további két idomítottjuk döntötte el egymás között a szintén Gr1-es Oakleigh Plate (Gr1, 1100 m) végkimenetelét.
 
A nap hősei azonban mégsem ők voltak, hanem Darren Weir mester, aki akkor is dupla-duplát ért el, ha ez egy a lóversenyzésben nem igazán bevett kosárlabda kifejezés. A Group 2-es Peter Young Stakes-ben Stratum Star (Stratum) istállótársa, Humidor előtt ért célba a 17 fős mezőnyben, míg a Futurity Stakes-ben (Gr1, 1400 m) Black Heart Bart (Blackfriars) szintén istállótársát, Tosen Stardomot (is) verve, pályafutása 5. Gr1-es trófeáját szerezte meg - nem mellesleg a történelemben 18.-ként abszolválta az Orr Stakes/Futurity Stakes duplát.
 
Az ausztrál lóverseny gőzerővel dübörög tovább, így aki igazán kíváncsi a minőségi versenyekre és lovakra, azoknak bátran ajánljuk a figyelmébe az ötödik kontinens bámulatra méltó vetélkedéseit!
 
Nyitókép: Aushorse twitter, a 2 listát a Herald Sun-ból emeltük át.
 
Facebook