Sivatagi Világkupa

29 millió dollár kerül kiosztásra szombaton a világ legjobbjainak Dubaiban.

 
 
 
Fotó: Emirates 24/7
 
 
Huszonkettedik alkalommal tárja szélesre a világ legjobb telivérei előtt a kapuit (Nad Al Sheba után most) Meydan. 1996, a mesés Cigar diadala óta pedig egy nagyobb, elismertebb, gazdagabb és összetettebb arcát mutatja nekünk Dubai galoppsportja: a szezonális Meydan már novembertől fogadja a világ minden pontjáról a telivéreket – legyen az angol, vagy arab –, kilenc hétig tartó karnevál alapozta meg az ünnepi hangulatot és adott kötelező programot a csütörtöki estékre, hogy aztán a sorozat aktuális csillagjai - kik rendszerint „hazainak” is számítanak - a világkupa éjszakáján a világ csillagaival vegyék fel a versenyt. Ebben ugyanis csak Hongkong vetekedhet a sivatagi metropolisszal: se Royal Ascot, se Champions Day, se Breeders’ Cup nem tud ilyen sokszínű mezőnyt összeállítani. Kaliforniától Japánig összesen tizennégy nemzet képviseli magát a hétvégén: ráadásul a Karnevál során idén ünnepelhettünk először chilei és koreai sikereket.
 
A március nem jelent tehát mást, mint a sivatagi szezon nagyszabású lezárását, s a nemzetközi évadnak a megnyitását. Hisz itt találkozhat az évben először egy ír telivér, amerikai Gr1-es győzelemmel a háta mögött egy francia Gr1-bajnokkal, vagy egy kétszeres Oaks-hősnő egy Breeders’ Cup-futam nyertessel. A Dubai záró este azonban nem egyszerűen a lovak és nemzetek vetélkedéséről szól: ez egy ünnepnap, melyre emberek ezrei készülnek, hogy leróják tiszteletüket és ámulatba ejtsék a világot, így a pálya nem egyszer alakul át színpaddá a kilenc futam alatt.
 
 
 
 
 
A sivatagi est nyolc angol telivér bajnokot fog avatni a tapasztalatlan háromévesektől a világ legmagasabbra rangsorolt lovaiig és teszi gazdájukat hihetetlenül gazdaggá. A futamok díjazása ugyanis alsó hangon is 1 millió dollárt üt meg, míg a nap névadója, a Világkupa 10 millió dollárral csábítja indulásra a legjobb „homokfutókat” a középhosszú távon. Az öt Gr1-es és három Gr2-es futamnak a legfőbb esélyeseit mind megismerhetik albumunkban.
 
A Breeders’ Cup-al ellentétben éjszakáznia sem kell annak, ki élőben szeretné követni az eseményeket: az első futam magyar idő szerint szombaton 12:45-kor startol, míg a nap tetőpontja, a Világkupa 17:45-kor. Lássuk hát, kiknek sikerül történelmet írniuk! Kezdődjék a 22. Dubai Világkupa Éjszakája!
 
Facebook