Krónika – Chilétől Ausztráliáig

Bár a héten más sem zúdul ránk a médiából, mint a mai Dubai Világkupa, de azért történtek érdekes dolgok a háttérben. Lássuk hát!
 

 
Frosted - percekkel azelőtt, hogy bő 14 hosszal megnyerte a Met Mile-t. Fotó: Darley
 
 
Három elit ex-versenyló is repülőre száll nyáron, a jelenleg is tartó tenyészszezon végén: az amerikai Frosted, California Chrome és a francia Territories fogják felfrissíteni a helyi génállományokat. A két Darley-tenyésztésű és Godolphin-futtatású Frosted és Territories Ausztráliában folytatják tenyészkarrierjüket egyelőre ismeretlen árfolyamon. Előbbi, mint háromszoros Gr1-győztes, és az Újvilág vezető fedezőménje, Tapit legjobb fiaként $50,000-ért fogadja a kancákat a Jonabell Farmon (KY); míg utóbbi Európa mérföldjén állta a sarat tisztességesen, megnyerve a Prix Jean Part-ot a valaha második leggyorsabb idővel. Territories 12 ezer angol fontért fedez az angliai Dalham Hall Stud-ban. „Frosted és Territories elit versenylovak voltak, és kimondhatatlanul örülünk, hogy be tudjuk őket hozzánk csatlakoztatni, és felvehetjük őket az ausztrál fedezőmének listájára” – mondta Alastair Pulford, a Darley „ménbeszerzője” az ötödik kontinensen, ki a szürkét úgy jellemezte, mint „a viktoriánusok felső-kategóriás reménylova”; míg a pej szerinte „pont az a ló, akit a piac imádni fog.” „Andy Makiv-val (Darley menedzser – szerk.) elmentünk és megnéztük mindkettőt a hónap elején, és el voltunk ragadtatva. Kétség sem fér hozzá, hogy az ügyfeleink el fognak alélni, mikor meglátják őket.”
 
 
 
 
California Chrome: a pálya homokjáról a legelő füvére váltva. Fotó: BloodHorse
 
 
California Chrome, a Taylor Made sztárménje már szokatlanabb helyre készül: Chilébe. „California Chrome nagy érdeklődést váltott ki a déli féltekén, így belementünk egy ingázásba” – nyilatkozta Duncan Taylor, a méntelep elnöke. „Boldogan jelentjük be, hogy partnerünk a Sumaya Stud lesz, és egészen biztosak vagyunk benne, hogy ez egy nagyszerű lehetőség lesz CC-nek. Ez a döntést közel sem hamarkodtuk el.” A tenyésztelep vezetői ugyanis körbejárták az összes szóban forgó chilei istállót, mire döntöttek. Dél-Amerika vezető angol telivér futtató-és tenyésztő országának tartják Chilét, idén ünnepelhették például első Dubai Világkupa Karneválon győztes lovukat. „Ez a szakma mára sokkal globálisabbá vált, mint korábban, és úgy gondoljuk, hogy ez az egyezség igazi átütés lesz.”
 
Kicsivel északabbra, Mexikóvárosban különleges „első” született: a friss fedezőmén, Take Charge Indy első ivadéka, ki starthoz állt, egyben első győztesévé is vált. Marea Negra, egy Kentuckyban tenyésztett kancacsikó hagyta állva ellenfeleit egy mindössze 500 méteres sprintfutamban. A Gr1-győztes Take Charge Indy utolsó versenyévében került részben WinStar-tulajdonba, ahol tenyészkarrierjének első három évét töltötte – most első szezonját kezdi Dél-Koreában, a KRA Jeju Stud Framon.
 
A dél-koreaiak is idén aratták első dubai győzelmüket a chileiekhez hasonlóan. Ma újra láthatjuk ezeknek a feltörekvő országoknak a képviselőit Meydan-ban a Világkupa Éjszakáján. Ne feledék: az első futam 12:45-kor startol – tartsanak velünk, és lássuk, kit koronáznak a sivatag uralkodóivá!
 
Facebook