Krónika – Ballydoyle beveszi Naas-t

A tavasszal együtt az európai síkszezon is megérkezett, ahogy Aidan O’Brien garmadája az ír Naas-ba.
 

 
 
Ana O'Brien Orderofthegarter nyergében. A szóban forgó összes Coolmore-telivérnek Galileo az apja!
 
Miután Curragh versenypályája jelentős felújítások előtt áll, nem képes versenylovakat fogadni május 13- i nyitónapjáig. Így az ír síkszezon 2017-es első futamai Naas-ba lettek áttéve, mely mindössze 20 kilométerre fekszik a híresebb gyeptől. Ez pedig nem kis lehetőség a naasi pályának, mely az év során mindössze két Gr2-es futamnak ad csak otthont eredetileg: a jövő csillagjai lépnek az elkövetkező hetekben itt pályára.
 
Az O’Brien família fényesebben aligha indíthatott volna a hétvégén, mert Ana O’Brien apjának két telivérén is győzelmet aratott. Egyikőjük a nap legragyogóbb indulójának is tűnt: Orderofthegarter hároméves korára érett be - két tavalyi második hely után most kis klasszissággal meghintett diadalt aratott az Irish Stallion Farms EBF Maiden-ben. „Most már feljebb léphet távban, és mehet Leopardstown-ba a Guineas Trial-ba” – nyilatkozott elismerően a mester. A Coolmore emellett másik nyeretlenségét elveszítő telivért is ünnepelhetett, miután Alphabet-et lovagolta győzelemre Aidan lánya. A hároméves kanca első startját tette O’Brien-nek, karrierjét ugyanis David Wachman istállójában kezdte.
 
 
 
 
Caravaggio (Scat Daddy)
 
 
A vasárnapi versenynap után pedig hétfőn 80 O’Brien-telivér lepte el a pályát, hogy felkészüljenek a 2017-es világuralomra. Ott volt közöttük a 2000 Guineas topfavoritja, Churchill: „Nagyon boldogok vagyunk most Churchill-el, a terv így most az, hogy egyenest Newmarket-be küldjük, ha semmi sem jön közbe.” Vele ellentétben Caravaggio-ra, a Phoenix Stakes bajnokára várni fog még egy feladat a klasszikus előtt: „Még sosem futott 1200 méter fölött, így mielőtt mérföldet kérnénk tőle, a Patton Stakes-ben indítjuk 1400-on, és meglátjuk, hogy sül el.” A kancák Guineas-ébe is innen érkezik a favorit: Rhodendron sem igényel a mester szerint felkészítőfutást, míg a többi 1000 Guineas-reménység mind megmutatkozik még egyszer a májusi hétvége előtt.
 
Naas gyepén láthattuk még a hétszeres Gr1-győztes Minding-ot is, ki a 2016 egyik legnagyobb sztárja volt. O’Brien szerint Naas-ban nyitja majd négyéves szezonját a fantasztikus kanca, és otthon maradnak az év első felében – 2400 méteren versenyezve. Lehet ARC lesz a dologból?
 
 
 
 
Minding
 
 
Ha az nem is, Royal Ascot egészen biztosan – hisz minden út Ascot-ba vezet… Dubaiból és Ausztráliából is: a briliáns Jack Hobbs 2015 óta tartó nyeretlenséget tört meg a sivatagban, mikor illusztris társaságot hagyott hátra Sheema Classic-ban, John Gosden tréner pedig már felvázolta az idei tervet is. Coronation Cup - Royal Ascot - és a „King George” került terítékre a következő hónapokra az ötéves ménnek, ki már Newmarket-ben piheni Dubai fáradalmait.
 
Ausztráliából pedig a Melbource Cup hercegnőjének Michelle Payne útja visz Londonba: Ernest Clarke, nyugdíjas üzletembernek és feleségének, Rondának sikerült megvennie a német Gr2-győztes Kaspersky-t. „Nagyon kerestem egy Melbourne Cup-lovat, de azok túl drágák az ügyfeleinknek, így azt javasoltam Michelle-nek, hogy egy Emirates Stakes-ló után eredjen inkább” – mesélte Jane Chapple-Hyam, Michelle newmaketi barátja. „Tudjuk, hogy 50-1-hez lesz majd a Queen Anne-ben” – nyilatkozott Payne, ki majd csak a Royal Ascot után viszi haza magával a lovat, kit egyszerre treníroz és lovagol. „Group 1-es lovak ellen lesz berakva, ahol aztán lesz egy-két olyan Gr2-es kóválygó, mint ő.”
 
Fotók: Patrick McCann 
 
Facebook