Ausztrál szuperünnep

Egyik, ha nem a legnagyobb lóversenyünnepéhez érkezett az ötödik kontinens.
 
 
Royal Randwick kitárja kapuit a nagyközönség előtt. Fotó: meritonapartments.com.au

Hihetetlen hétvége előtt állnak a lóversenyrajongók: Angliában és Írországban már futják a kisebb versenyeket, Amerika két csúcskategóriás derbivel is kecsegtet, és nem mellesleg vasárnap nyitja meg kapuit a Kincsem Park, legjobban azonban mégis Ausztrália vonza majd magára a tekinteteket - elérkezett ugyanis a The Championship.

Évről évre minden áprilisban Royal Randwick ad helyet a Championship-nek, amelynek neve találó: a kontinens legjobbjai mind megtalálhatók a startlistákon, és két egymást követő szombaton hihetetlen izgalmakat biztosítanak a nézőknek a fenomenális rendezvény keretei közt.

Az első felvonásban holnap 9 Gr besorolású, köztük 4 Gr1-es futam lesz terítéken 1200-tól 2400 méterig terjedő távokon, együttesen 8 és fél millió ausztrál dollár összdíjazással. Közülük először az évjáratversenyek kerülnek majd lefutásra: a kétévesek magyar idő szerint 6:10-kor a Sires' Produce Stakes-ben (1400 méter, 1 millió dollár), míg a háromévesek korosztályuk legnagyobb erőpróbájában, a 157. Ausztrál Derby-ben (2400 méter) 6:50-kor csapnak majd össze. Habár Inference rosehill-i versegével elúszott a Hármas Korona-esély, ez nem hogy nem csökkenti a tétet, de talán visszavágóként még fokozni is fogja az izgalmakat a 2 milliós versenyben.
 
 
 
A rosehill-i trónfosztó, az új-zélandi Gingernuts. Fotó: teakauracing.com

Ennél rövidebb távokon mérkőznek majd meg az idősebbek; a sprinterek a T. J. Smith Stakes (1200 méter, 2 és fél millió, 7:30), a "milerek" pedig Doncaster Mile (1600 méter, 3 millió dollár, 8:10) presztízsét növelik majd. És hogy miért is lesznek kihagyhatatlanok ezek a versenyek? Csak hogy egy pár nevet említsünk: előbbiben Chautauqua, Malaguerra, Terravista és Spieth, utóbbiban pedig Hauraki, Le Romain, Ecuador, Redkirk Warrior és a hároméves Hey Doc, valamint I Am A Star neve is szerepel az indulók listáján.

Gigászi lóversenyünnep vár tehát ránk szombaton. Jöjjön hát a nagybetűs Bajnokság!
 
Facebook