Floridai avató

Nashua-tól Nyquist-ig a floridai „kisderby” hagyományosan egy óriási lépés a telivérek életében.

 
 
 
Gunnevera a Fountain Of Youth-ban. Fotó: Paulick Report - Coglianese
 
 
2016 nyarától sok idei háromévest láttunk be-berobbanni az élmezőnybe, felül-és alulteljesíteni saját elvárásainkkal szemben, mígnem lassan körvonalazódik potenciáljuk. A Kentucky Derby-hez vezető út kardinális pontjaihoz, azaz a „kisderbykhez” érve pedig már kirajzolódnak az ifjú háromévesek legerősebb képviselői is, kik a legnagyobb esélyekkel állnak majd starthoz május első szombatján a rózsatakaróért. A Florida Derby-től kezdődően ugyanis már nem bánnak szűk marokkal sem pénznyeremény, sem derby-pontok tekintetében: az 1 millió dolláros futamban az első helyezett 100 pontot kap a Kentucky Derby pontszerző versenyében – azaz a nyertes biztos kap helyet a húszlovas mezőnyben.
 
 
 
 
 
A patinás Gulfstream Park pedig minden évben egy kiemelt helyszíne a törtető hároméveseknek: a 11 lovas mezőnyben pedig nem más vállalja magára a favorit szerepét a Florida Derby-ben, mint a háromszoros Graded-futam győztes Gunnevera. Tenyésztői mindent megtettek azért, hogy Dialed In fia idáig eljuthasson: a 10 napos korában árvává váló méncsikó túléléséért szerencsésen megküzdöttek, majd elkeserítően keveset hozott az árverésen, mindössze 16 ezer dollárt. Most meg 1 millió dollárért készül starthoz állni, ráadásul a legjobb esélyekkel.
 
De nem feledkezhetünk meg a hazai terep hatalmáról sem, ami Todd Pletcher-t oly sokszor segítette meglepetésgyőzelmekhez. Always Dreaming és Third Day képviseli a sztártrénert, mindketten győzelemből érkeznek, utóbbi ráadásul még veretlen.
 
Magyar idő szerint a start szombat éjjel 1-kor lesz: aki teheti, kövesse élőben, kit koronáznak Florida hercegévé!  
 
Facebook