Első felvonás - nagy meglepetések

Előzetesen szinte lehetetlen lett volna megjósolni, milyen befutókat hoz a "The Championship" első felvonása. Borultak a papírformák, ragyogtak a másodfavoritok.
 

 
Snitzel-házibefutó: elöl Invader, mögötte Summer Passage.

Royal Randwick - a várakozásoknak megfelelően - hihetetlen napot tudhat maga mögött, hiszen szombaton kezdték meg a két szombaton át tartó ausztrál szuperünnepet, a The Championship-et. 4 Gr1-es futamban vetélkedtek egymással a legjobbak: két évjáratversenyben, és két nagy idősebb klasszisokat is felsorakoztató "távversenyben".

A kétévesek a Sires' Produce Stakes-ben csaptak össze 1400 méteren, ahová többen is a világ legdrágább csikófutamáról, a Golden Slipper-ről érkeztek. Fejet kellett azonban hajtaniuk frissebb társaik előtt: két ott nem futó, ám remek eredményekkel rendelkező "Snitzel-fiú" között dőlt el a győztes kiléte. Közülük Invader volt erősebb az aznap egy kétévesekkel startoló versenyt már behúzó Hugh Bowman-nel a hátán, őt Summer Passage és a szintúgy Snitzel apaságú Trapeze Artist követte.
 
 
 
Szoros befutót hozott az Ausztrál Derby (is) 

A 157. Ausztrál Derby-ben sem hozták a papírformát a favoritok: Gingernuts 5., Inference 6., a Victoria Derby-nyerő Prized Icon a 7. hellyel kellett, hogy beérje. Harper's Choice diktálta az iramot és 2300 méteren keresztül vezetett - csak egy dolog hiányzott a bravúrhoz: a Derby-t 2400-on futják. Hiába tűnt sokáig úgy, visszaveri Jon Snow támadását, Iffraaj győzelem után futó fia végül erősebb volt. Murray Baker ezzel már negyedszerre kísérhetett lovat a győztesek körébe e futamban. "Nagyszerű együtt dolgozni egy nagyszerű trénerrel. Ő egy mester és tudja, hogy kell jól elvégezni a munkát" - nyilatkozta róla a társtréner, Andrew Forsman.

Kiemelkedett még a legjobbak közül is a T. J. Smith Stakes, amit a nap futamának is bátran kinevezhetnénk az 1200 méteres versenyt, olyan hihetetlen befutót hozott. English és Fell Swoop csatázott végig a célegyenesben, az utolsó métereken azonban már az egykor sikert sikerre halmozó Chautauqua örülhetett. Pedig nem volt könnyű dolga! A célegyenesben sokáig nem talált vele utat Tommy Berry, az utolsó 100 méterig nem is láttuk a képernyőn Encosta de Lago fiát, egy eszméletlen finissel azonban élre tört és 6 vereség után ismét győzelmet ünnepelhetett, ráadásul itt zsinórban harmadszor. "A verseny előtt nem gondoltam, hogy kanyarral tud nyerni" - nyilatkozta lováról Wayne Hawkes tréner. Chautauqua most bebizonyította, hogy bármi lehetséges.
 
 
 
Chautauqua ismét a világ tetején. 

A nap végén szintén illusztris indulókkal büszkélkedhetett a Doncaster Mile, azonban most sem jött meg a favoritok szerencséje: olyanok végeztek a középmezőnyben, mint I Am A Star, Hey DocRedkirk Warrior vagy Ecuador. A célegyeneben It's Somewhat lépett el Zac Purton-nel a nyeregben, Happy Clapper pedig a nyomába eredt. Az utolsó pillanatig nem tudhattuk, utoléri-e Dynaformer fiát, a végig vezető Godolphinos herélt azonban kitartott, és a célig megőrzött fél hosszt előnyéből.

Fantasztikus napot zárt az ötödik kontinens, jövő hétvégén folytatódik a The Champioship: többek között Australian Oaks, Sydney Cup és Winx lesz terítéken. Tartsanak velünk legközelebb is!
 
Fotók: sportnews.com.au 
 
Facebook