Krónika – „Dózi öröksége”

A Kincsem filmen kívül rég volt magyar vonatkozás oldalunkon galopp témában – egészen mostanáig!

 
Kedden került ugyanis először startgépbe Poppet’s Promise, ki Overdose jelenlegi második legfiatalabb féltestvére. Our Poppet hároméves lányának apja a Juddmonte-nál első tenyészévét töltő fiatal sprinter, Bated Breath - kiknek kettőse talán újabb nyerő kombinációt jelenthet: Poppet’s Promise egy hároméves nyeretlenek számára kiírt 1300 méteres versenyben szépen zárkózva második helyezést ért el kedden, Chantilly-ban. Mögötte Al Shaqab-színekben is érkeztek, de egyik vetélytársának anyja például a Breeders’ Cup Juvenile Fillies bajnok Halfbridled – a mezőny tehát nem szerénykedett királyi vérekben. A Racing Post nagyon szép szavakkal illette Overdose-t, és hosszasan taglalta családjának történetét. A jelenlegi legfiatalabb Our Poppet utód egy kétéves Helmet-kancacsikó, és a már huszadik évében járó anyakanca Lethal Force-tól vemhes.
 
Egy óceánnal arrébb szintén egy veterán tölti munkával napjait: a már 54. életévét töltő Gary Stevens nemrég tért vissza csípőműtétje után a kórházi ágyból a nyeregbe, és mostani helyzet szerint a 80. Santa Anita Derby-t (Gr1) a nézőtérről csodálná. De mindez megváltozhat a héten: John Shirreffs tréner ugyanis Royal Mo kantárszárát Stevens kezébe adja egy reggeli munkára, és ha ketten klappolnak, együtt indulnak az 1 millió dollárért. Stevens eddig rekordmennyiségű, kilenc alkalommal győzedelmeskedett a nyugati part derbyjében.
 
 
 
 
Rosie Napravnik és Joe Sharp egyik közösen tréningezett lovukkal. Fotó: Joe Sharp Twitter
 
 
A keleti part már lefutott „kisderbyjei” is érdekes történetet mesélnek: a múlt heti Florida Derby 66 éves fennállása óta a második legnagyobb mennyiségű pénzt mozgatta meg a maga 30.614 millió dollárjával, mely szűk kétmillióval van elmaradva a rekordtól, amit 2016-ban jegyezhettek. (Nem csoda, hiszen akkor a Kentucky Derby szuperfavoritja mélyesztette patáit a gulfstreami homokba.) Pár állammal odébb, a Louisiana Derby (Gr2) Joe Sharp idomítottjának, Grivin-nek a győzelmét hozta. Joe Sharp neve vajmi keveset mond, ellenben feleségével, Roise Napravnik-kal, ki amint elérte a csúcsot, két évre rá családalapítás miatt visszavonult a versenyzéstől, de így is kitörölhetetlen emlékeket hagyva maga után. Sharp és Napravnik már vittek közösen lovat a Kentucky Derby-re, de akkoriban a férj csak asszisztens trénerként tevékenykedett. A derby-lista jelenleg első helyén álló Grivin állandó edzőtársa pedig nem más, mint Rosie.
 
Lenn délen, a szürke villám Chautauqua egy múltheti lélegzetelállító harmadik TJ Smith Stakes-győzelem után ép és egészséges, ezért társtulajdonosa, Rupert Legh bizakodóan tekint a jövőbe, örvendeztetve ezzel minden rajongót: a bámulatos telivért még lesz alkalmunk látni az „ősszel”. Legh szerint, ki sajnálatos módon kórházból izgulhatta végig lova futását, a teljesítménye még jobbnak tűnt, mint tavaly. Így a jövő hónapi Goodwood (Gr1) és egy esetleges címvédés a hongkongi Chairman’s Sprint Prize (Gr1) került a menedzsment céltáblájára.
 
Facebook