Kaliforniai zsákbamacska

Az idei Santa Anita Derby és Oaks nem arról fog szólni, mint az előző években…

 
 
Út a sikerhez. Fotó: Santa Anita Park
 

A Kentucky Derby és Oaks dollármilliókkal kikövezett útja tele van kisebb-nagyobb presztízsű versenyekkel, de közülük mindig magasan kiemelkednek az áprilisi Santa Anita-i Gr1-es hároméves mérkőzések: a Santa Anita Derby és Oaks. Az itt győzedelmeskedők különös figyelmet kapnak az egész szezonon át, és jellemzően nem csak erről lesznek a jövőben ismertek: itt, a Derby-ben „kezdték” nagybetűs karrierjüket a kétszeres klasszikus-nyertes I’ll Have Another; a Breeders’ Cup Mile duplázó (és amúgy kiváló sprinter) Goldencents; vagy a történelemíró California Chrome. Ugyanígy az Oaks-ban tavaly láthattuk a bemutatást nem igénylő Songbird-öt, vagy az őt később a Breeders’ Cup-on legyőző Beholder-t, de a később Belmont Stakes-hősnő Rags To Riches is itt Kaliforniában kóstolt bele először az elit sikerekbe. A különbség annyi volt köztük, és idei indulóink között, hogy ők már korábban rendelkeztek némi hírnévvel. Így 2017-ben a Santa Anita Derby és Oaks hosszú idő óta először nem kőbe fogja vésni egy ifjonc nevét a klasszikusok már meglévő tabelláján, hanem egy egészen újat röppent jelenleg számukra elképzelhetetlen magasságokba.

Természetesen a helyiek nagy csatája lesz ez: Bob Baffert három telivért is indít; Doug O’Neill, kinek a kezében van a favoritkártya Iliad révén, már kvartettel készül a kékszalagért, de John Shirreffs duója felett sem illik átnézni: Gormley és Royal Mo (Gary Stevens-szel a nyeregben) képviselik Zenyatta egykori trénerét az egymillió dolláros futamban.

Jerry Hollendorfer mind a Derby-ben, mind az Oaks-ban egy-egy lovat indít – a kancáknál pedig nála van az ütőkártya It Tiz Well révén, ki Graded-szintű győzelemből érkezik a 400,000 dolláros mérkőzésbe.

Az Oaks 23:30-kor, a Derby 0:30-kor rajtol magyar idő szerint a kaliforniai Santa Anitában. Ne hagyják ki!
 
Facebook