Showkirálynő

Ellopták a show-t a Santa Anita Derby ünnepnapján.

 
 
 
Unique Bella távollétében sem volt hiányérzetünk. Fotó: TopTwitter
 
 
A Derby virágtakaróba csavart bajnoka feledhető mellékszereplőként nézheti, ahogyan az Oaks hősnője úszik a rivaldafényben. A szombati kaliforniai versenynap ugyanis tényleg azt hozta, amit vártunk, csak egy másik futamban: a Derby mezőnye a győztessel együtt továbbra is egy jó adag kétséggel megfűszerezett figyelmen kívül hagyást von maga után bennünk, ha a rohamosan közeledő májusi Kentucky Derby-re gondolunk; a Kentucky Oaks tabelláján azonban merőben változott a helyzet. A Santa Anita Oaks ugyanis 1959 óta nem látott fényes győzelemmel zárult egy olyan kanca részéről, aki mindeddig csak nyeretlenségének elvesztésén jutott túl második startjára. Most azonban a nyugati part újabb bestiáját csodálhatjuk benne: Paradise Woods úgy látszik könnyen átveheti Richard Mandella istállójában megüresedett kancakirálynő pozíciót így, hogy Beholder nyugdíjba vonult.
 
Flavien Prat, Paradise Woods állandó zsokéja természetesen nagyon elismerően nyilatkozott a 400,000 dolláros futam megnyerése után: „Nagyon okos. Ha tanítasz neki valamit ma, holnap emlékezni fog rá. Megragad. Szuper kicsi, villámgyors és állóképessége is van. Most megbizonyosodtam, hogy bírja a távot is. Ez egy igazi megtiszteltetés, hogy lovagolhatom.” 
 
 
 
 
 
„800 méterrel a cél előtt is könnyedén ment.” – mesélte Richard Mandella, a büszke tréner. „Elakadt tőle a lélegzetem is. Nagyon sokat jelent számomra az, hogy Herman Sarkowsky-nak nyerhettem. Tulajként mellettem áll már 38 éve.”
 
Senki se számított a rekorder győzelemre a maga 11 ¾ hosszas diadalával. De hogy időben is betájoljuk - bizonyítva, hogy valóban kivételes teljesítményt láthattunk – vessük össze a stoppert egy bajnokéval: Songbird tavalyi győzelménél két másodperccel korábban haladt át a célvonalon az ifjú trónkövetelő
 
Union Rags ivadékait második éve figyelhetjük a pályán, kik nem szerénykedtek megmutatni mit is tudnak – de Paradise Woods idei szezonja talán még jobban megugrasztja apja 50,000 dolláros árfolyamát.
 
 
 
 
A vezető lovak nehezen adták fel a versenyt. Fotó: America's Best Racing 
 
 
A nap főfutama, a Santa Anita Derby már jóval kevesebb libabőrt okozott a nézőseregnek: Gormley (Malibu Moon) úgy látszik beérett, és emlékeztetett minket, hogy ne tegyünk le róla, miután bár nem tartott a vezető lovakkal, mégis felküzdötte magát az élre. A kétévesen ugyanitt Gr1-es győzelmet arató telivér ellen mindig felhoztuk, hogy sosem találta magát szembe igazi kihívással – ahol igen, ott be is dobta a törülközőt (lásd Breeders’ Cup), de most eddig számára kényelmetlennek hitt helyzetből került ki győztesen. Az időzítés kiváló, ugyanis 1 millió dollár volt a tét.
 
Giacomo (2005) után a „Zenyatta-csapat” újabb lovat küld a Kentucky Derby startgépébe – egyedül a zsoké személyében van változás, mert Mike Smith helyett Victor Espinoza tartja kezében a kantárszárakat. „A túlsó egyenesben nevetni kezdtem, mert tudtam, hogy jó helyzetben vagyok, és tudtam, hogy az előttem lévők meg fognak állni.” – emlékezett vissza Espinoza, akinek magabiztossága a célban fél hosszas előnyre szert téve végül is jogosnak bizonyult. No de valóban megnyerő teljesítményt láthattunk?
 
Ezt válaszolja meg nekünk a stopper: 1957 óta ez volt a leglassabb Santa Anita Derby. Akkor ki is volt a nap sztárja?
 
Facebook