Francia ígéretek

Az idei esztendőben nem ejtettünk még szó francia versenyekről, így éppen ideje, hogy pótoljuk ezen lemaradásunkat.
 
 
 

 
Természetesen mi azért figyelemmel kísértük a derbyévjárat reménységeit, így most szólnunk kell arról, hogy vasárnap és hétfőn 5 Group besorolású versenyben is startgépbe szólították a Derby vagy Oaks reménységeket.
 
A hét utolsó napján Chantilly-ban versenyeztek a telivérek, ahol három kiírásban 1200 és 1800 méteren mérettettek meg az ifjú titánok. Prix Vanteaux-ban (Gr3, 1800 m) a 3 éves kancákat szólították rajthoz, akik remek versenyt futottak. Gold Luck (Redoute's Choice) szoros küzdelemben utasította maga mögé Monroe Bay-t és Hebah-ot. Szintén erre a távra írta ki a versenytitkár a Prix La Force-t (Group 3), de ebben csak mének és heréltek futhattak. Ez az összecsapás sem lett éppen izgalommentes, mert nagy küzdelemben előzte meg Graphite (Shamardal) Phelps Win-t és Franz Schubert-et. Talán kissé meglepő, hogy a épp sprinttávon született a legfölényesebb győzelem, ugyanis Fas (Fastnet Rock) 3,5 hosszal győzött a Prix Sigy-ben (Gr3, 1200 m).
 
 
 
 
 
Komoly médiaérdeklődést kapott, hogy Frankel 2 utódja is futott vasárnap a japán 1000 Guineas-ben, de sem Soul Stirring, sem pedig Mi Suerte nem rúgott labdába, bár előbbi felért a dobogóra. A nyerő ott Reine Minoru. Annál inkább szerepet kaptak a Frankel ivadékok Maisons-Laffitte-ban, hiszen hétfőn két kisebb versenyt is behúztak Last Kingdom és Middle East személyében. Előbbi lovasa, Silvestre de Sousa nagyon boldog volt a győzelem láttán, hiszen ez volt az első francia sikere Prince Faisal „számára”.  
 
Monsieur Fabre egy úriember, és azt mondta, hogy csak menjek vele és hagyjam, hogy a ló élvezze a versenyt." - mondta de Sousa.
 
Természetesen a két "Group parti" kapta a legfőbb figyelmet, de mily meglepő mindkettőt a trénerfejedelem egy-egy idomítottja nyerte. Al Wukair (Dream Ahead) 1 hosszal nyerte az 1400 méteres Prix Djebel-t, míg Via Ravenna (Raven's Pass) ugyanezen a távon, ugyanekkora bírói ítélettel hozta le a Prix Imprudence-t a kancák között. Ez Dream Ahead első Gr1-es győzelme apaménként.
 
 
 
 
Fabre és Cheminaud (háttal) az Imprudence előtt 
 
 
Azt hiszem, hogy ez egy hasznos verseny volt számára, és engem örömmel tölt el az a stílus, amellyel nyert. Tisztában vagyok vele, hogy a 7 furlong még nem mérföld, de egyértelmű, hogy készen áll a Guineas-re.”- mondta Fabre Al Wukair-ról. „Via Ravenna marad Franciaországban. Ultra (Listed versenyt nyert aznap – a szerk.) az egyik kedvenc lovam, ő fog futni a Ganay-ban.” – tette hozzá a trénerfejedelem.
 
 
Itt láthatják az idei francia nagydíjak dátumait:  
 
 
 
 
 
Érdemes tehát megjegyezni ezeket a neveket, hiszen vélhetően sokat fogunk még velük találkozni a legnagyobb francia hároméves futamokban. Az első klasszikusokra, az 1000 és a 2000 Guineas-re május 13-án és 14-én kerül sor Deauville-ban, míg a Prix Ganay-t a munka ünnepén futják Saint-Cloud-ban.
 
Képek: France galop twitter
 
Facebook