Krónika – célegyenesben

A célegyenes többjelentésű szóként áll most a címsorban…

 
 
 
Julien Leparoux először Irap nyeregében - lehet, hogy csak lovasváltás kellett? Fotó: Racing Post
 

A Kentucky Derby lovai is beértek a célegyenesbe, hisz utolsó kvalifikáló futamaikban taposnak: bár írtunk a kaliforniai rangadókról; de más államokban is megmérettek egymással a háromévesek jelenleg legjobbnak tartott képviselői. New York államban a Gr2-es szintre lefokozott Wood Memorial-ban ($750,000; 1800 m) a két favorit szinte végig vezetve a mezőnyt a célegyenesig csak egymás társaságát élvezhették. Irish War Cry végül felülkerekedett Battalion Runner-en, mely aligha nevezhető izgalmas futamnak, értékesnek viszont annál inkább: maga mellett visszarepítette a fellegekbe Rajiv Maragh zsokét is, hisz a jamaicai lovas 2015. júniusában szenvedett balesetétől 16 hónapig tartott felépülni, most pedig biztos helye van a májusi nagy Derby-ben.
 
A Kentucky Derby honállamában is 100 pontért futottak a háromévesek – no meg 1 millió dollárért. A Blue Grass Stakes (idén már szintúgy Gr2) hagyományosan izgalmas finisekkel szolgál a nagyérdeműnek, és furcsán kedvez a gyengébb lovaknak. Ha megnézzük az elmúlt 10 évet, a Blue Grass bajnokok egy két kivétellel eltűntek az elitből, míg a helyezettek között Belmont Stakes, Kentucky Derby, Travers és Hollywood Gold Cup trófea is landolt. Esélyes, hogy ez lesz idén is: a Blue Grass ugyanis egy veretlenségi sorozat mellett egy nyeretlenségi sorozat megtörését is hozta. A tökéletes mérleggel ide kerülő McCraken harmadikként futott be a bivalyerős Practical Joke és a mindeddig nyeretlen Irap (Tiznow) mögött. Ezzel egyben történelmet is írt Doug O’Neill háromévese: 1911 óta ő az első, aki itt szerezte meg első győzelmét. Most azonban nem is árulnánk el semmi többet az ifjú amerikai telivérekről, ugyanis a szombati Arkansas Derby lefutása után már egy tiszta képet kapva az indulókról, megjelentetjük, mi kiket tartunk esélyesnek a rózsatakaróra.
 
 
 
 
Orderofthegarter: méltó ellenfele lehet istállótársának, a favorit Churchill-nek a nagy napon? Fotó: Twitter
 
 
Térjünk is hát Európa zöld gyepére, ahol a franciák mellett az angol és ír telivérek is beérnek a saját klasszikusaikhoz vezető út célegyenesébe. A leopardstowni felújítások miatt Naas-ban vetélkedtek a háromévesek Írországban, mely nem meglepő módon a Coolmore és Galileo kettősének diadalmenete volt. A mérföldes Two Thousand Guineas Trial a favorit Orderofthegarter ölébe hullott – és itt kettős győzelmet aratott Aidan O’Brien, hisz a második helyezettet is ő készítette fel a versenyre. Az 1400 méteres One Thousand Guineas Trial szintén Coolmore tulajdonos, O’Brien tréning és Galileo apaságú sikerrel zárult Hydrangea bravúrja révén. A két friss Group-győztes legendás apjuk black-type ivadékainak számát 256-ra emelte!
 
A franciák földjén egy nagy tekintélyű uralkodói család tette le újabb patajelét a turf-on: a briliáns Goldikova nem egy személyben volt a család büszkesége, hisz csodálhattuk mi Galikovát vagy épp Anodin-t is pár szezonon át, de úgy tűnik a „legkisebb lány” is tovább öregbíti a família nevét. A már 26 éves Born Gold utolsó csikója, Gold Luck (Redoute's Choice) hároméves szezonját máris Gr3-as győzelemmel nyitotta a Prix Vanteaux-ban Chantilly gyepén.
 
„Most már ő is egy előkelő tagja a fantasztikus családjának” – nyilatkozott Freddy Head, miután Gold Luck nehéz menetben legyűrte a favoritot. „Nagyon nehéz volt tavaly beállítani a startgépbe, de ma gyönyörűen viselkedett, egyértelműen sokat komolyodott. Régen túl friss volt, és túl „sok” mindenből, de ez most felbátorított minket, és mehet is a Saint-Alary-ra.”
 
A Gr1-es Prix Saint-Alary Deauville-ben lesz megtartva május 14-én.
 
 
 
 
Gold Luck középen. Fotó: TDN
 
 
Előtte viszont lesz más Gr1, amire figyelhetünk: a tragikusan és túl korán végződő Sydney Cup-ot április 22-én futják újra Randwick gyepén. A kétmillió ausztrál dollárral dotált futamban újra starthoz áll a favorit Big Duke.
 
Facebook